Fondrobotar och robotrådgivare

Fondrobotar sparar automatiskt till dig och det kan finnas flera anledningar att välja att spara i en fondrobot. Många fondrobotar har också låga avgifter och de har gett och förväntas ge en relativt bra avkastning över tid. Se vår sammanställning av fondrobotar och sparrobotar nedan och läs mer om vad en fondrobot egentligen är och se om det är något som kanske passar dig och ditt sparande.

Fondrobot

Inlägget innehåller reklamlänkar.

Investeringar i aktier, fonder, krediter, kryptovalutor, råvaror och andra värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.


Fondrobotar

I nedan tabell ser du en sammanställning av olika fondrobotar och sparrobotar på den svenska marknaden.

FondrobotLöpande total avgift *Länk
Lysa - logoc:a 0,35%Lysa >>
Erbjudande: Rabatt på avgiften i 3 månader om du använder vår reklamlänk.
BetterWealth - logo0,31 – 0,74%BetterWealth >>
Levler - logo******** Levler >>
Opti - logoc:a 0,9%Opti >>
Sigmastocks - logo0,35 – 0,39%Sigmastocks >>
Avanza - logo0,33 – 0,37%*** Avanza Auto >>
Nordnet - logo0,33 – 0,34%*** Nordnet One >>
0 kr i courtage och fondavgifter (enligt villkor). Läs mer om Nordnets Kom igång-erbjudande >>
* avgifter kan variera beroende på inställningar och underliggande fonder och värdepapper. Avgifter för respektive robot samt dess underliggande tillgångar kan variera över tid och värdena i tabellen är därför ungefärliga.
** vissa robotar kan även ha enskilda transaktionsavgifter, så som vid insättningar och uttag.
*** Avanza Auto och Nordnet One kan ses som ”vanliga fonder” snarare än robotar, men detta är deras enkla automatiska sparande. Nordnet hade tidigare fondroboten Robosave, som nu ersatts med Nordnet One.
**** Levler skall ses som ”vanliga fonder” snarare än robotar.

Bästa fondroboten?

Är du ute efter att veta vilken fondrobot som är bäst. Kanske inte så lätt att svara objektivt på, men vi har ett eget test du kan kolla in. Testet startades 2022 och har rullat på sen dess. Här kan du se vilken som är den bästa fondroboten i vårt test.


Vad är en fondrobot?

En fondrobot är en utåt sett automatisk rådgivare och investerare som förvaltar dina pengar åt dig. En fondrobot kan använda sig av mer eller mindre avancerade algoritmer, artificiell intelligens, maskininlärning, statistik och data med mera och då beräkna och placera dina pengar där den kommer fram till att det är bäst för dig.

Robot och människa

En fondrobot är ju såklart programmerad av människor. Men även urvalet vad roboten kan handla med och investera i är bestämt av människor. Detta innebär att alla fondrobotar är – mer eller mindre – en kombination av människa och maskin.

Robot och människa

En del robotar kan välja mer eller mindre fritt från ett förutbestämt antal fonder eller tillgångar medans en del har en modell med ett antal olika förutbestämda portföljer. Dessa olika portföljer är då utvalda av människor utefter olika modeller och de förvaltas och ses över av människor, medans roboten sköter själva handeln och kan rebalansera – placera om – inom den valda portföljen.

Frågor fondroboten behöver svar på

För att veta hur robotrådgivaren kan och skall placera just dina pengar så får du först svara på ett antal frågor vid själva uppstarten och uppsättningen av roboten. Beroende på vilken fondrobot det är varierar antalet frågor, men du kommer bland annat få frågor om din riskvilja och hur länge du tänkt spara pengarna.

Risk och sparhorisont

 • Hur stor risk vill du ta?
 • Hur lång är din sparhorisont? (När tänker du använda pengarna?)

Dessa är avgörande för vilka fonder och tillgångar roboten väljer att placera dina pengar i. Har du låg riskvilja och kort sparhorisont kommer den välja ”säkrare” alternativ, men som kanske inte förväntas ge bäst avkastning över tid. Men har du en hög riskvilja och en lång sparhorisont kan roboten välja investeringar med högre risk, för att försöka ge en bättre avkastning över tid.

En brukar prata om att tiden i marknaden är det viktigaste för att ens kapital ska växa. Har du tiden att vänta på din avkastning och inte är i direkt behov av pengarna i närtid kan det ofta vara fördelaktigt att välja hög risk och låta tiden ta ut sin rätt.

Inriktning och utesluta särskilda branscher

Andra vanliga frågor vid uppstarten är till exempel om du vill ge roboten någon särskild inriktning eller utesluta vissa branscher. Till exempel kanske du endast vill spara i miljövänliga och hållbara alternativ.

Enkelt och automatiskt sparande

Att spara i en fondrobot är alltså ett automatiskt sparande. Genom att svara på frågorna vid uppstarten och sätta in startkapitalet så sköts allt sen automatiskt åt dig. För ett långsiktigt sparande så sätter du enkelt också upp ett månadssparande och roboten kommer då placera dina pengar varje månad utefter vad den anser bäst vid tillfället.

Roboten kan också rebalansera din portfölj efterhand för att justera risken i ditt sparande över tid. Detta gör roboten åt dig och du behöver inte svara på några nya frågor för det.

Fondrobotar

Du behöver alltså inte kunna någonting om aktier, fonder, börsen och marknaden. Att spara i en fondrobot är enkelt, automatiskt och bekvämt.

Oberoende investeringar

Flera fondrobotar investerar oberoende åt dig. Men alla fondrobotar är inte oberoende i juridisk mening. Det är bestämt i lagen vilken investeringsrådgivning som får kallas oberoende och för att en rådgivare skall få kalla sig oberoende gäller att:

 • Den får inte ta emot någon kickback eller provision från underliggande fonder och tillgångar
 • Den måste utgå från ett brett utbud av externa produkter och investeringsalternativ
 • Den får inte placera i det egna bolagets fonder och produkter

Vad vi ser i våra efterforskningar uppfyller inte Avanza Auto alla dessa kriterier, men det är inte heller något de påstår sig göra.

Notering av ordvalet ”fondrobot” gentemot sparrobot och robotrådgivare med flera

Det finns flera synonyma eller likvärdiga ord för så kallade fondrobotar och vi använder dem alla likvärdigt här: fondrobot; robotrådgivare; sparrobot; investeringsrobot och även det enkla robot. Just ordet fondrobot kanske ordagrant utesluter sparande som inte är just fonder. Men då ordet fondrobot är det mest väletablerade använder vi det här för samtliga sparrobotar, även om vissa robotar sparar med aktier och andra värdepapper och inte ordagrant är enbart ”fondrobotar” då.


Spara i fondrobot eller inte?

Är det bra att spara i fondrobotar? Det korta svaret är ja säger vi. För många är det det, men inte för alla. Det är ett enkelt och bra sätt att komma igång med sitt sparande. Men andra alternativ som att själv spara i aktier, fonder eller andra investeringsalternativ kan passa bättre eller sämre för olika personer.

Fördelarna med fondrobotar är att det är enkelt och sker automatiskt åt dig, utan att någon vinklad rådgivare ska sitta och diskutera och sälja in just de fonder som den eller dess arbetsgivare tjänar mest på. En robot sätter automatiskt ihop ett sparande åt dig.

Den nackdel som brukar belysas mest är avgiften. Är avgiften hög utan att roboten kan avkasta bättre över tid gentemot andra alternativ kommer din totala avkastning bli lägre än vad den annars hade kunnat bli.

Fördelar med fondrobotar

 • Enkelt sätt att spara
 • Sköter ditt sparande åt dig
 • Ger bra riskjusterad avkastning
 • Oberoende* investeringar
 • Relativt låga avgifter gentemot aktivt förvaltade fonder
 • Påverkas inte av dina känslor och börspsykologi

Nackdelar med fondrobotar

 • Något högre avgift än till exempel billiga aktieindexfonder
 • Roboten kan bedöma din riskvilja som lägre än vad du egentligen har och därmed ge dig en lägre avkastning över tid
 • Mindre kontroll över dina investeringar
 • Begränsat urval av tillgångar

* Se ”Oberoende investeringar” längre upp.

Fondrobot eller globala indexfonder

Ett populärt sätt att spara och ett av de bättre alternativen för mindre aktiva småsparare är annars globala indexfonder. Globala indexfonder har i många undersökningar visat sig bättre än andra aktivt förvaltade fonder på sikt. Det som gör globala indexfonder så bra över tid är att de ger en genomsnittlig avkastning på börsen till en väldigt låg avgift. Sparar du i en fondrobot så kan avgiften vara något högre än i en global indexfond. Men en fondrobots mål är såklart att ge en relativt hög avkastning över tid, vilket om de lyckas kompenserar för en något högre avgift.

Avgifter för fondrobotar är ändå relativt låg och vi har ej sett någon grundlig undersökning om och hur mycket fondrobotar överavkastar index eller inte. Fondrobotar, AI och maskininlärning utvecklas också i en rasande fart, så en undersökning gjord idag skulle förmodligen vara inaktuell om ett par år.

Med det sagt så tycker vi att sparande i både fondrobot och globala indexfonder är bra alternativ. Framförallt för småsparare som vill ha ett enkelt automatiskt sparande med bra riskjusterad avkastning.


Vem passar det att spara i fondrobotar?

Att spara i fondrobotar kan passa de flesta som vill spara långsiktigt skulle vi säga. Men framförallt passar det den som inte kan, vill eller har möjlighet att spara aktivt. Det är ett enkelt och bekvämt sätt att spara och med en relativt bra förväntad avkastning över tid. Sen utesluter såklart inte ett sparande i en fondrobot ett annat mer eller mindre aktivt sparande parallellt vid sidan. Det finns många aktiva sparare som också har en del av sitt kapital i en fondrobot.

Fondrobotar passar dock inte den som vill ha full kontroll över sitt sparande. Eller den som vill försöka slå index med en ordentlig överavkastning över tid. Att slå index år efter år är dock väldigt svårt och kräver mycket tid och kunskap, något som väldigt få småsparare klarar.


Val av fondrobot

Om du har bestämt dig för att spara i en fondrobot, vilken ska du då välja? Alla de fondrobotar vi listar här är bra och det viktigaste är att du faktiskt väljer en och kommer igång med ditt sparande.

En viktig sak som skiljer dem är avgiften.

FondrobotLöpande total avgift *Länk
Lysa - logoc:a 0,35%Lysa >>
Erbjudande: Rabatt på avgiften i 3 månader om du använder vår reklamlänk.
BetterWealth - logo0,31 – 0,74%BetterWealth >>
Levler - logo******** Levler >>
Opti - logoc:a 0,9%Opti >>
Sigmastocks - logo0,35 – 0,39%Sigmastocks >>
Avanza - logo0,33 – 0,37%*** Avanza Auto >>
Nordnet - logo0,33 – 0,34%*** Nordnet One >>
0 kr i courtage och fondavgifter (enligt villkor). Läs mer om Nordnets Kom igång-erbjudande >>
* avgifter kan variera beroende på inställningar och underliggande fonder och värdepapper. Avgifter för respektive robot samt dess underliggande tillgångar kan variera över tid och värdena i tabellen är därför ungefärliga.
** vissa robotar kan även ha enskilda transaktionsavgifter, så som vid insättningar och uttag.
*** Avanza Auto och Nordnet One kan ses som ”vanliga fonder” snarare än robotar, men detta är deras enkla automatiska sparande. Nordnet hade tidigare fondroboten Robosave, som nu ersatts med Nordnet One.
**** Levler skall ses som ”vanliga fonder” snarare än robotar.

Avgifter fondrobotar

Ett till synes enkelt sätt att skilja robotarna åt utifrån sett är genom att titta på deras avgift. Den totala avgiften för en fondrobot är förvaltningsavgiften för själva roboten plus avgifterna i de underliggande fonderna och tillgångarna.

Total avgift = Avgift robot + avgifter underliggande tillgångar

Har fondroboten ett mer aktivt arbete av människor bakom sig så behövs oftast en högre avgift för att täcka det jobbet.

Avgiften är väldigt viktig, men inte allt. Vi har såklart inte detaljerad inblick i exakt hur varje robot fungerar under huven, men om det är så att en robot faktiskt presterar bättre över tid kan den ändå göra sig förtjänt av en högre avgift.

Underliggande tillgångar

Om du vet med dig att du vill investera i en bestämd typ av underliggande värdepapper kan det styra ditt val. Till exempel om du bara vill dina pengar skall placeras direkt i aktier, aktiefonder eller en mix med räntebärande värdepapper.

Inställningar och urval av branscher

Om du inte vill låta roboten bestämma helt själv utifrån alla dess möjliga investeringsalternativ, utan du vill begränsa robotens val, så kan valet av robot spela roll.

Till exempel kanske det är viktigt för dig att inte investera i vapenindustrin och då ska du titta efter en robot där du faktiskt kan välja bort denna bransch.

Vilken fondrobot är bäst?

Går det att säga vilken som är den bästa fondroboten? Njaej, eller? Vare sig det går eller inte så är det svårt att objektivt bevisa vilken som är bäst. Dessutom kan ju vad som är ”bäst” ligga i betraktarens ögon, vad den anser: bäst ett enskilt år eller under särskilda börsförhållanden och konjunkturcykler, hänsyn till riskjusterad avkastning, användarvänlighet, inställningar och valmöjligheter. Beroende på vilken tid du tittar och vem du frågar kan du få olika svar.

Bästa fondrobot 2022 - Stort test!
I ett försök att säga vilken vi tycker är bäst eller vilken som är vår favorit har vi satt upp ett stort test av olika fondrobotar. Testet startades 1:a januari 2022 och är tänkt att rulla på tills vidare. Se vårt test under 2024 för att se vilken som blir bästa fondrobot 2024.

Fondrobotar avkastning

Alla robotar har som mål att ge en relativt hög riskjusterad avkastning. Något som kan spela roll för just din avkastning här är vad du ger för svar på dina frågor. Framförallt om risk och hur länge du ska spara. Detta kan påverka din avkastning både upp och ner.

Fondrobotar kommer varken att ge dig bäst eller sämst avkastning gentemot andra alternativ. De kommer likt indexfonder att hamna någonstans i mitten och följa börsens generella utveckling över tid. De aktivt förvaltade fonder och investerare som lyckas bäst på börsen ett enskilt år kommer slå alla fondrobotar det året, ibland med ganska mycket. Men fondrobotarna förväntas att år efter år att prestera ett hyggligt resultat i förhållande till börsens generella utveckling. Det är det få aktivt förvaltade fonder och investerare som klarar år efter år.


Kort sammanfattning av olika fondrobotar

Lysa

Lysa är en av de populärare fondrobotarna på marknaden och kanske också den största.

Lysa har en av de lägre avgifterna och det är med det inte konstigt att den är så populär.

Läs vårt omdöme av Lysa här.


BetterWealth

BetterWealth investerar i över 100 olika underliggande tillgångar genom ETF:er, börshandlade fonder.

BetterWealth har en väldigt låg lägsta avgift och de har även dyrare varianter.

Läs vårt omdöme av BetterWealth här.


Opti

Opti är en populär fondrobot. Den investerar utifrån ett stort val av tillgångar, utvalda av förvaltare. Sparandet i Opti hanteras endast genom deras app.

Opti har en något högre avgift än de flesta andra robotarna.


Sigmastocks

Sigmastocks robot handlar endast med aktier och därmed tillkommer inga underliggande fondavgifter. Det är också den enda roboten som handlar direkt med aktier.

Sigmastocks har en av marknadens lägsta avgifter.

Läs vårt omdöme av Sigmastocks här.


Avanza Auto

Avanzas variant av fondrobot är de sex fonderna Avanza Auto 1 – 6. Det är modellstyrda fonder hopsatta av förvaltare och med automatisk handel och rebalansering av deras robot.

Alla Avanza Auto-fonderna har låga avgifter.

Läs vårt omdöme av Avanza här.


Nordnet One

Nordnet One har ersatt Nordnets tidigare Robosave. Nordnet One är deras enkla sätt att komma igång med ett automatiskt sparande. Tekniskt sätt är det mer att se som vanliga fonder och kan kanske inte klassas som en fondrobot. Men det är ett enkelt sätt att spara till en låg avgift.

Nordnet One har en låg avgift.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.