Om du är intresserad av lån, finansiering och alternativa investeringar så har du säkert hört talas om Kameo. Kameo är nämligen en plattform för crowdfunding, där sparare kan investera i företag och projekt genom lån och därmed sprida riskerna i sitt sparande. Om det låter intressant, då har du hittat rätt. Vi skrivit mer om vilka Kameo är och hur det är att investera och tjäna pengar med crowdfunding.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.
Innehållsförteckning
Vilka är Kameo?
Kameo ett danskt företag som erbjuder en plattform för crowdfunding för olika typer av företag och varierande projekt inom fastigheter.
Denna plattform har funnits sen år 2016, och finns idag även tillgänglig i Sverige och Norge med tillstånd från Finansinspektionen. Tanken med plattformen är att ett företag eller ett visst fastighetsprojekt ska ha möjligheten att ansöka om lån och få finansiering på ett smidigt sätt.
Det går helt enkelt till så att privatpersoner eller företag går in via plattformen och investerar i företagslån. Denna investering gör då att ett visst företag eller projekt får lånet, så att de sen kan finansiera det som önskas.
Vad är crowdfunding?
Precis som vi var inne på är crowdfunding ett begrepp som innebär att finansieringen kommer från många olika investerare – det kan gälla både företag och privatpersoner. Det är vanligt att ett projekt eller ett företag finansieras genom crowdfunding där många går in med en liten del var.
Det är detta som Kameo erbjuder på din plattform, vilket i just det här fallet kallas för lånebaserad crowdfunding. På plattformen samlas investerare och låntagare för att kunna ta hjälp av varandra – några investerar i lån och andra får ta del av de genom finansiering – vilket Kameo sen tar betalt av låntagaren för.
Avgift
Att investera hos Kameo kan vara en bra alternativ investering om man vill få avkastning på sitt investerade kapital och samtidigt satsa på ett projekt man tror på. För de som investerar är plattformen nämligen bara fördelaktig – de tar inga avgifter från investerarna om investeringen sker i Sverige.
Istället är det på låntagarna som Kameo finansierar sin verksamhet. Det är alltså där som avgifterna ligger. Däremot kan de i vissa fall även ta en procentuell avgift på ett investerat kapital, men det endast om man investerat mer än 2,5 miljoner kronor på plattformen. Sker investeringen utomlands kan det även tillkomma en insättnings- eller växlingsavgift.
Kameo tjänar pengar genom att som tidigare nämnt ta en avgift från från låntagaren och den uppgår till mellan 2-5% av de belånade beloppet.
Avkastning
En positiv aspekt med Kameo är att investerarna får en förhållandevis hög avkastning för det kapital de går in med. Samtidigt har även låntagare möjlighet att få finansiering genom lån med olika räntor.
Vanligen kan en investerare förvänta sig en avkastning på 5-15%, det beroende på vilket projekt du går in i samt vilken risk det har. Eftersom all hantering går direkt mellan låntagarna och investerarna, med en avgift hos låntagaren, innebär det också att du får hela avkastningen.
Tillgänglighet
Utöver att Kameo erbjuder flexibla låneräntor och relativt hög avkastning utan avgifter så anses plattformen även vara tillgänglig för de som vill gå med. Det är en överlag väldigt användarvänlig sida som såväl intresserade låntagare och möjliga investerare kan ta del av på egen hand.
För dig som vill gå in och investera via Kameo är processen både snabbt, smidig och enkel. Det enda som krävs för att dina investeringar ska bli möjliga är att du startar ett konto, vilket du sen bekräftar med ditt Bank- ID.
När du startar ett konto behöver du bara fylla i uppgifter om dig, verifiera din e-post, och sen då bekräfta med Bank- ID. Efter det är det fritt fram för dig att välja investeringstyp, vilket också det är tydligt strukturerat och lätt att ta sig igenom efter eget intresse. Sen sätter du in pengar, ett minsta belopp på 500kr, och väljer ett företag- eller fastighetslån.
För att hitta den investering som passar dig bäst finns det även hjälp att få där. Samtliga projekt har genomgått en säkerhetsanalys och all nödvändig information finns uppradad för dig att undersöka.
För varje lån har Kameo själv satt ett betyg i förhållande till dess risk så att det ska bli lite enklare och tryggare för dig. Själva investeringen ligger dock på dig själv, där då avkastning och risk varierar beroende på vilket projekt du väljer. Det finns mycket att välja på! Och så är det också helt kostnadsfritt att använda plattformen för investerare.
Kundservice
Ytterligare en fördelaktig aspekt hos Kameo är att de är måna om att du som kund ska ha tillgång till all nödvändig information, det oavsett om du är en investerare eller låntagare. På plattformen finns det till att börja med en övergripande FAQ- sektion som är enkel att hitta till.
Räcker inte det kan du även kontakta Kameos kundservice på mail eller telefon. Kundsupport är dock endast öppen mellan mån- fre kl 10-16, vilket är rätt snålt. Men, under den tiden får oftast snabba svar med tydliga instruktioner om hur just du som kund kan gå tillväga för att göra rätt.
De som jobbar med kundsupport hos Kameo är också mycket kunniga på sitt område och kan hjälpa dig med alla möjliga frågor om investeringar, tips och råd, riskbedömning, om företaget samt om hur det funkar att investera/ låna via plattformen. All information är även enkel att hitta på sidan.
Konkurrenter
Den kanske största och mest tillgängliga konkurrenten är Tessin. Tessin förmedlar som Kameo, lån till företag och fastighetsprojekt genom finansiering med hjälp av crowdfunding. Vi ska framöver skriva ett omdöme om Tessin, men ni kan själva kolla in Tessin fastighetslån här om ni vill jämföra. Det är enkelt och gratis att öppna konto hos Tessin för att se nuvarande och framtida lån som erbjuds att investera i.
Slutsats om Kameo
Så vad tycker vi egentligen om Kameo? Enligt oss, samt många andra som själva tagit del av plattformen, är det en bra plats för såväl investerare som låntagare av olika typer. Allt är lättillgängligt, det finns gott om information att tillgå och hjälp att få, och utbudet samt möjligheterna är relativt breda.
Som vanligt finns det såklart också några nackdelar med plattformen, inte minst på grund av att den tillhandahåller en tjänst som är relativt ny. Den crowdfunding som erbjuds på sidan är bra, men utbudet av lån att investera i är relativt lågt än så länge.
En annan nackdel är att de pengar som en investerare går in med är låsta under den bestämda lånetiden, ofta 1-3 år. Det går alltså inte att hoppa av när du vill. Med andra ord innebär det att de flesta investeringar sker på lång sikt, vilket i sig kräver lite mer analys och genomtänkthet innan den görs.
Men som investerare är Kameo en mycket fördelaktig plattform. Genom att investera där kan du sprida dina risker, gå in med olika summor i projekt/ företag som du är intresserad av samt få rätt hög avkastning med en risk anpassad efter ditt intresse. Det är ett bra komplement om man primärt investerar i aktier och fonder då det ger ytterligare riskspridning. Det krävs inte mycket kunskap eller tid, och vinsten ges direkt till dig utan mellanhänder.
Fördelar
- Bra riskspridning
- Hög avkastning i förhållande till risk
- Investeringar från 500kr
- Brett utbud
- Kostnadsfri plattform utan avgifter
- Smidiga processer och ansökningar
Nackdelar
- Investerat kapital är låst under lånetiden
- Rätt knapert utbud av investerare/ olika projekt
- Korta öppettider hos kundtjänsten
Sammantaget tycker vi att Kameo är ett bra investeringsalternativ för att sprida riskerna, men endast en mindre del av sitt långsiktiga sparande.