SaveLend eller Brocc

SaveLend och Brocc är båda låneförmedlartjänster som bedriver vad man kallar för P2P lending. Detta står för Peer-to-Peer och innebär att de förmedlar lån mellan privatpersoner (person-till-person lån). Att kunna låna ut till andra privatpersoner, eller ta lån av andra privatpersoner är något som blir allt mer populärt på marknaden. Trots att SaveLend och Brocc erbjuder liknande tjänster finns det vissa aspekter som skiljer dem åt. Vilken är egentligen bäst och vilken bör man välja?

Vi går igenom allt du kan tänkas vilja veta om SaveLend och Brocc för att du ska kunna fatta ett beslut om vilken låneförmedlare som passar dig bäst!

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Vilka är SaveLend?

SaveLend är en relativt ny aktör på marknaden. Sen start år 2014 har de däremot lyckats skapa en professionell plattform som allt fler användare drar sig till. Trots dess relativt nya uppkomst är SaveLend det äldsta Peer-to-peer företaget i Sverige.

De har självklart även tillstånd från Finansinspektionen. Det innebär inte bara att tjänsten är godkänd, utan det gör också att den är mer säker i och med att verksamheten bedrivs på rätt sätt. SaveLend tillsammans med systerbolaget Loanstep erbjuder lån av olika typer.

Hos SaveLend kan såväl privatpersoner som företag bli kunder och investera pengar och agera långivare. Som långivare är man en investerare i olika privatlån. De som vill ge ut lån gör alltså det genom att investera i olika P2P lån.

Utöver P2P lån mellan privatpersoner och företagare erbjuder SaveLend även dig som kund att investera i andra kredittyper: företagslån, inkassoportföljer samt fakturaköp från företag. Löptider, räntor och risk varierar beroende på vilken typ av kredit du som investerare vill gå in i.


Vilka är Brocc?

I likhet med SaveLend är Brocc en låneförmedlartjänst som förmedlar privatlån mellan låntagare och långivare. Tjänsten är dock endast tillgänglig för privatpersoner som antingen vill investera i ett lån, eller som vill ta ett lån från andra privatpersoner.

Brocc lanserades år 2016, det vill säga två år efter SaveLend, och har även dem tillstånd från Finansinspektionen. Som en digital marknadsplats för privatlån erbjuder de sina kunder att komma i kontakt med varandra utan några krångliga processer eller dyra mellanhänder.

Via plattformen kan de utbyta finansiella tjänster direkt mellan varandra. Det i sig ger bättre villkor för båda parter, där de utan bankens ingripande kan få lägre respektive högre räntor.


Tjänsterna

Som vi tidigare var inne på är både Brocc och SaveLend vad man kallar för låneförmedlartjänster för privatpersoner. De båda tjänsterna sysslar med P2P lending, alltså Peer- to- Peer lending.

Vad är P2P-lending?

Översatt på svenska står P2P-lending för Person-till-Person lån, vilket innebär att en privatperson ger ut eller tar ett lån av en annan privatperson. Marknadsplatserna agerar alltså förmedlare mellan privatpersoner vilket underlättar och förenklar för de som vill låna. Om du investerar i pengar kommer de att spridas på flera olika lån för att sprida riskerna för dig.

Skillnader

Något som däremot skiljer Brocc mellan SaveLend är just att SaveLend även erbjuder företag att bli en del av förmedlingsprocessen. Samma möjlighet att investera för privatpersoner finns alltså även tillgängligt för företag via SaveLend. Kunder hos SaveLend kan också investera i andra kredittyper, som företagslån och inkassoportföljer.

Likheter

Likheterna är dock att båda tjänsterna inte har några mellanhänder eller onödiga avgifter – allt sker direkt på plattformen. De som vill ”ge ut” lån gör olika investeringar på plattformen och finansierar på så sätt lånet. Långivaren får själva välja investeringar, och beroende på vad hen väljer kommer löptider, räntor, risk och avkastning variera.

I och med att kommunikationen mellan låntagare och långivare sker direkt via plattformen blir villkoren bättre för båda parter. SaveLend och Brocc finansieras genom de räntor som låntagare och långivare betalar, vilken i förhållande till lån via bank är mycket bättre för båda. Låga räntor för låntagare, och hög avkastning för långivare.


Pris

En rätt stor skillnad mellan SaveLend och Brocc är just ränteavgifter och villkor. Trots att alla P2P- plattformar tar en avgift för att förmedla lån via olika investerare och låntagare kan räntorna, villkoren och investeringsmöjligheter variera rätt kraftigt. Varken SaveLend eller Brocc tar någon avgift för att öppna ett konto. Avgifter dras endast när pengar har investerats i lån.

Kostnader och avgifter

Just i den här frågan är det SaveLend som levererar bäst. SaveLend tar en avgift på 10% av din intjänade avkastning. Det innebär att du endast betalar en avgift när du tjänar pengar. SaveLends avgift tillhör den lägsta på marknaden för att investera i krediter.

Brocc tar istället ut en avgift på det totala kapitalet som är utlånat. Denna avgift uppgår till 1,8% totalt per år och det baserat som sagt på hela ditt investerade belopp. Om du säljer lånen som du har investerat i förtid då tar Brocc en avgift på 2% av beloppet. Men om du inte säljer av något lån i förtid då betalar du endast avgiften på 1,8% per år.

Vi har tagit fram ett exempel för att illustrera skillnaden i avgifter mellan SaveLend och Brocc

 SaveLendBrocc
Investerat kapital på plattformen10 000 kr10 000 kr
Avkastning i innan avgifter (%)8 %8 %
Avkastning i innan avgifter (kr)800 kr800 kr
Avgift10 % av avkastningen1,8 % av investerade kapitalet
Avgift (kr)80 kr180 kr
Avkastning efter avgift (kr)720 kr620 kr

Enligt exemplet ovan har SaveLend lägre avgift och högre avkastning efter avgifter givet att avkastningen innan avgifter är lika hög.


Avkastning

När det kommer till avkastning är både SaveLend och Brocc rätt likvärdiga. Den genomsnittliga avkastningen hos Brocc ligger på 4-8% per år efter avgifter, vilket är rätt bra. SaveLend erbjuder en högre genomsnittlig avkastning på 7-9% per år efter avgifter.


Tillgänglighet

Hur skiljer sig SaveLend och Brocc när det kommer till tillgänglighet och helhetsupplevelse överlag?

SaveLend

Kollar vi först på SaveLend som låneförmedlingsplattform skulle vi vilja säga att den både är enkel, tydlig och smidig att ta sig fram på. Det bästa är att sidan ser i princip exakt lika välordnad ut om du använder den i mobilen, vilket är en stor fördel. Dessvärre har SaveLend ingen app.

Överlag är sidan, både på datorn och i mobilen, trivsam att navigera sig på och den känns trygg att använda. Du kan hitta all information om tjänsten och det finns även gott om hjälp att hämta på sidan samt via deras kundservice. Vi gillar också att det finns såväl P2P-lån som olika investeringsmöjligheter även för företag.

Brocc

Jämför vi Brocc med SaveLend kan vi direkt konstatera att deras sida känns lite mer plottrig då de använder mycket information överallt. Texten är liten och raderna många. Första intrycket är dock bra då de satsat på stora rubriker och tydliga sektioner.

En fördel med Brocc är att de har väldigt mycket information att tillgå om alla olika frågor du kan tänkas ha. Trots att rubrikerna och kategorierna är många innebär det också att du alltid kan få svar på det du undrar.

Här är dock tillgängligheten begränsad till privatpersoner, och det endast. Det gör i och för sig att de fokuserar mer på en och samma målgrupp och kan därmed förbättra sidan för det segmentet. Det är lätt att komma i kontakt med kundservice vid behov, samt att bläddra runt bland olika avsnitt och innehåll.


Fördelar med SaveLend respektive Brocc

För att sammanfatta den här jämförelsen mellan de två P2P-plattformarna SaveLend och Brocc tänkte vi rada upp de fördelar som vi anser är mest främjande hos de två tjänsterna. Både SaveLend och Brocc är pålitliga plattformar som erbjuder smarta tjänster och trygg användning. Däremot finns det vissa saker som är lite extra bra hos de båda.

Fördelar med SaveLend

Börjar vi med SaveLend så skulle vi säga att det är ett riktigt bra alternativ för investering i P2P-lån samt andra kredittyper. En av de främsta fördelarna med SaveLend är just deras flera valmöjligheter när det kommer till investeringar, där då även villkor och funktioner varierar beroende på vad som passar dig bäst.

Vi gillar också att SaveLend har låga avgifter och inga dolda kostnader. De tjänar bara pengar när du också tjänar pengar, plus att deras avgift är mycket låg. De tar inte heller något betalt om du inte investerat i några krediter. Avkastningen som erbjuds på SaveLend är bra och högre än hos Brocc.

Fördelar med Brocc

Kollar vi istället på vår andra deltagare, Brocc, skulle vi även där vilja säga att det finns ett flertal fördelar att bemärka. Att Brocc endast erbjuder förmedling av lån mellan privatpersoner är enligt oss väldigt smart. På så sätt kan de nischa in sig på sin bransch och förbättra villkoren för samtliga användare.

Så länge du har hög kredit är du välkommen att bli kund hos dem! En annan fördel är att sidan erbjuder mycket information om allt som rör deras tjänst.

Även Brocc är transparenta, och de tar en låg avgift som också endast debiteras då du investerat i något. Hos Brocc kan du som privatperson göra smarta investeringar med enkla och trygga villkor.


Vår rekommendation

Så vilken låneförmedlare är egentligen bäst – SaveLend eller Brocc? Trots att de båda tjänsterna kommer med olika fördelar och uppskattade egenskaper var vi tvungna att välja vår favorit baserat på diverse olika faktorer. Det var inte ett helenkelt val i och med att SaveLend och Brocc erbjuder något varierande tjänster.

Givet allt kom vi fram till att vi föredrar SaveLend. De erbjuder fler möjligheter när det kommer till investeringstyper, lägre avgifter och högre avkastning. Du får även möjlighet att sprida riskerna i flera olika kredittyper som konsumentlån, företagslån och inkassoportföljer.

Brocc erbjuder en bra tjänst, men den når inte riktigt hela vägen fram. Deras avgifter är högre och det går endast att investera i en kredittyp, vilket gör att det inte går att sprida riskerna lika mycket.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.