För dig som sparare finns det nuförtiden massor med olika alternativ för att få avkastning på dina pengar. Du kan investera i fonder, aktier och obligationer osv. Men det finns dessutom en annan investeringsform som framförallt på senare år blivit alltmer populär. Den här investeringsformen kallas för P2P-lending, vilket i korthet kan sägas vara ett direktlån. Ett av företagen som erbjuder P2P-lån i Sverige är SaveLend.
Inlägget innehåller reklamlänkar.
Vilka är SaveLend?
SaveLend startades 2014 och har sedan dess hjälpt till att förmedla över tusentals lån mellan investerare och låntagare. Man har en egenutvecklad plattform där du som investerare enkelt kan kopplas samman med låntagare. SaveLend gör det möjligt för dig som investerare att investera i flera olika kredittyper, med olika lång löptid, olika räntor samt olika risknivåer. Under 2018 förmedlade man över 21 000 olika krediter till ett värde av över 150 miljoner kronor. SaveLend har givetvis alla de tillstånd som krävs från finansinspektionen.
Tjänsten
För att exakt förstå vad SaveLend erbjuder måste vi först förstå P2P-lån. P2P står för peer-to-peer, vilket man kan säga i det här fallet är ett direktlån. Det är alltså ingen bank som står för pengarna som lånas ut, utan det är istället en annan privatperson. Tanken med P2P-lån är att erbjuda en marknad där låntagare och långivare (investerare) kan mötas. Genom att du som investerare lånar ut direkt till låntagaren behöver man alltså inte blanda in banken. Detta ska då gynna dig som investerare då du får en högre avkastning på dina pengar, samtidigt som låntagaren gynnas genom att få något lägre ränta än hos banken. Förr var det endast banker och större kreditbolag som kunde investera i krediter, något som nu är öppet för alla.
Som vanligt innebär som alltid högre avkastning även att man tar något större risk. Dock finansierar du aldrig ett lån helt själv, utan enbart en del av det.
SaveLend erbjuder just en marknadsplats där du som investerare kan hitta potentiella lån att finansiera. Det finns flera olika typer av kredit och lån du kan välja att investera i.
- Konsumentkrediter. Dessa är lån som en privatperson tar för att exempelvis finansiera husköp, bil eller liknande.
- Företagslån. Som hörs på namnet är detta lån som små och medelstora företag tar för att exempelvis expandera sin verksamhet, köpa in nya verktyg eller helt enkelt för att komma igång.
- Fakturaköp. Företag som inte vill vänta med att få betalt kan sälja sina fakturor till en lägre summa än vad fakturan är värd. SaveLend erbjuder även dig som investerare att investera i fakturaköp.
- Inkassoportföljer. Ytterligare en typ av investering du kan göra via SaveLend är att investera i inkassoportföljer.
Det finns alltså flera olika typer av investeringar du kan göra. Det är inte bara lån till privatpersoner som SaveLend erbjuder.
När du investerar via SaveLend kan du börja med så lite som 500 kronor. Du behöver alltså inte redan ha en förmögenhet för att komma igång. Du kan sprida ut dina investeringar över flera olika typer av lån. Istället för att placerar alla dina pengar i ett och samma lån sprider du ut pengarna över flera. Detta gör att risken för dig blir betydligt mindre som investerare ifall något skulle hända med något särskilt lån.
Det finns som sagt flera olika typer av lån och krediter som du kan investera i. Det innebär i sin tur att det finns olika nivåer på räntan. De lån som ger dig en högre ränta innebär även en större risk. Lånen har även olika lång löptid, vilket du ser när du väljer att investera.
Tjänsten är givetvis inte helt riskfri. När du lånar ut pengar finns alltid risken att du inte kommer få tillbaka pengarna enligt det avtal som ingåtts. Därför är det extra viktigt att sprida ut sina pengar på flera olika lån.
Pris
Det är helt gratis att komma igång med ditt konto hos SaveLend. Allt du behöver är 500 kronor som startkapital att investera med. Det förekommer inga direkta avgifter för dig som kund utan du betalar endast en avgift på de pengar som du tjänar via din avkastning. SaveLend tar 10% av den ränta du erhåller från dina utlånade (investerade) pengar.
SaveLend har som mål att du som investerare ska ha en avkastning på mellan 7-9% per år efter att de har tagit ut sina serviceersättningar. Då avgiften är 100% prestationsbaserad tjänar SaveLend endast pengar när du också gör det. Något som kan kännas tryggt för dig som investerare då du vet att det är lika viktigt för företaget som det är för dig att lånen håller en hög nivå.
Tillgänglighet
SaveLends hemsida är tydlig och enkel att navigera på och fungerar också utmärkt i mobilen. Det mesta som du kan göra via datorn kan du även göra via telefonen. Dock finns det tyvärr ingen app att ladda ner, vilket hade varit ett stort plus. Även om den mobilanpassade hemsidan fungerar, hade en app gjort saker något enklare. Vid själva investeringstillfällena rekommenderas dock att använda datorn då översikten där är något bättre. Däremot kan man alldeles utmärkt hålla koll på sitt konto via mobilen.
Kundservice
Den mesta information som behövs hittar du direkt på hemsidan. Skulle du dock inte finna vad du letar efter kan du enkelt kontakta SaveLends kundservice via både chatt, telefon och givetvis E-post. För snabbt svar rekommenderas att använda deras chatt eller att ringa. Mycket snabbt och smidigt!
Konkurrenter
Det finns inte speciellt många konkurrenter när det gäller investering i p2p lån. I dagsläget är det framförallt Lendify som under senare tid har vuxit mycket. Du hittar även Brocc och Mintos på listan. På många sätt påminner de alla om varandra. Vad som framförallt sticker ut hos SaveLend är möjligheten att även investera i fakturaköp och inkassoportföljer.
I Sverige är det som sagt Lendify som för tillfället är störst, och denna är också den av konkurrenterna som har flest likheter med SaveLend. Vi jämför SaveLend och Lendify närmre i vår artikel här SaveLend eller Lendify >>.
Om du vill läsa mer om Brocc, då kan du läsa vår recension om dem här Brocc – Investera i svenska privatlån >>.
Slutsats
För dig som vill investera i krediter och lån kan SaveLend vara ett utmärkt alternativ. Du hittar flera olika typer av lån till en mängd varierande räntor och löptider. Det finns numera ett stort antal olika företag som förmedlar P2P-lån. Vad som är extra bra med just SaveLend är dock att företaget tjänar pengar endast när du också tjänar. Här finns heller inga onödiga avgifter eller liknande. I det hela är SaveLend därmed ett bra komplement till din aktie- eller fondportfölj!