Recension – Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknaden – av Jonas Bernhardsson

Investeraren är en väldigt välskriven och omfattande bok om investeringar i aktier och andra instrument på börsen, ett gediget standardverk. Den täcker verkligen det mesta som rör börsen och aktier och den innehåller allt från börshistoria till mer praktiska ämnen som fundamental och teknisk analys. Om du endast ska ha en bok om aktier och investeringar på börsen så är det kanske just denna. Fortsätt läs och se varför detta är en bok du bör ha i din bokhylla.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Kort fakta

FormatInbunden
SpråkSvenska
Antal sidor468
Utgivningsdatum2019-09-12
Upplaga1:a

Beskrivning från boken

Från baksidan:

Vill du få avkastning på ditt sparande? Bygga upp en egen aktieportfölj? Du kanske siktar på att bli ekonomiskt oberoende? Investeringar i aktier är det överlägset bästa sättet att bygga en förmögenhet.

Investeraren ger dig omfattande kunskaper om aktier, obligationer och optioner. Här finns utförliga förklaringar av fundamental och teknisk analys, affärsmodeller, börspsykologi, hur man analyserar aktier som proffsen samt olika placeringsstrategier. Du lär dig att tolka bokslut och nyckeltal, hur man hittar de bästa aktierna, minskar riskerna och undviker fallgroparna.

Boken ger förståelse för hur konjunktur, förväntningar, finans- och penningpolitik påverkar börsen. Du lär dig också hur finansiella marknader fungerar (och inte fungerar) och får veta mer om historiska börsbubblor och krascher – från holländska tulpanlökar på 1600-talet till it-bubblan, subprimekrisen och kryptovalutor.

Investeraren är en heltäckande, lättläst och underhållande handbok som innehåller alla verktyg du behöver för att placera dina pengar. Boken har blivit en klassiker och ett standardverk för många investerare genom åren.

Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknaden – av Jonas Bernhardsson

Bokens innehåll

Investeraren är en uppdaterad upplaga med ny titel av den tidigare boken Tradingguiden från 2002. Det har hänt en del sen den första boken och detta är också en mer omfattande bok än den ursprungliga Tradingguiden.

Boken är 468 sidor lång fördelat över 18 kapitel, indelade i 4 olika delar. Det är en omfattande bok som täcker det mesta som rör investeringar, börsen och aktier. Kapitlen i de fyra delarna talar för sig själva för att sammanfatta bokens innehåll bra:

Del I

 1. Börsen historia: Bubblor och krascher
 2. Sagan om internet
 3. Greed, fear and loathing på 2000-talet

Del II

 1. Företagsekonomi och företagsanalys
 2. Lite om nationalekonomi
 3. Hur marknaden fungerar (och inte fungerar)
 4. Finansmarknaden
 5. Värdepapper

Del III

 1. Kom igång med dina investeringar
 2. Att spara i fonder
 3. Allt du behöver veta om fundamental analys
 4. Allt du behöver veta om teknisk analys

Del IV

 1. Kan man slå index
 2. Psykologi – din egen och marknadens
 3. Vilken slags investerare är du?
 4. Sammanfattning av råd och tips
 5. Ett snabbtest
 6. Hur riskbenägen är du egentligen

Omdöme och betyg

En riktigt bra bok skulle jag säga. I alla fall för den som är ute efter en omfattande bok om investeringar på börsen. Det är ett verk du kan återkomma till många gånger framåt. Kanske inte läsa om hela, men att kunna gå tillbaka till enskilda kapitel när du behöver en uppfräschning eller påminnelse om hur du bör tänka och analysera som investerare. Det är också en bok som kan ge dig aha-upplevelser och får dig att förstå eller inspireras av ämnen som du kanske vill fördjupa dig ytterligare i genom andra böcker och källor.

Boken innehåller ganska mycket referenser och källor och Jonas är på ett akademiskt sätt noga med att stödja sina egna påståenden, men boken är ändå skriven på ett väldigt bra och pedagogiskt sätt som passar alla, vare sig du kallar dig akademiker eller inte. Och när han återger andras mer eller mindre underbyggda teorier (som till exempel i kapitlet om teknisk analys) gör han det på ett bra och objektivt sätt.

Apropå källor så innehåller boken också ganska många citat. Citaten är bra invävda i sina sammanhang och i boken hittar du flera citat från stora investerare som Warren Buffet och Peter Lynch, men även tänkvärda citat från helt andra, som till exempel Sokrates.

Personligen gillade jag främst kapitlen om fundamental och teknisk analys, men kapitlet om börspsykologi var nog det som gav mig fler aha-upplevelser. Men det beror kanske mer på mig än boken. Boken är som sagt omfattande och de kapitel du kommer tycka är mest intressanta och givande beror på dig och den kunskap du har.

Är du en erfaren och påläst investerare så innehåller såklart boken en del som du redan vet, men där finns en hel del att hämta även för dig. Är du en genomsnittlig småsparare och investerare som redan har en del kunskap men vill bredda eller fördjupa dina kunskaper så är det här en utmärkt bok. Är du en nybörjare och gillar omfattande böcker för att lära dig kan du ha nytta och glädje av varenda sida.

Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknaden – av Jonas Bernhardsson
5

Sammanfattande omdöme och betyg

Investeraren: Allt du behöver veta om finansmarknaden rekommenderas till alla som vill ha en välskriven och omfattande bok om aktier, börsen och investeringar. Det är en bok du kan läsa från pärm till pärm, hoppa fram och tillbaka i eller återkomma till när du behöver. Den är väl underbyggd, välskriven och lätt att ta till sig. Den får helt enkelt toppbetyg, fem ekonomikusar av fem möjliga.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.