Bästa fondroboten 2022 – Stort test

Vi testar vilken som är den bästa fondroboten 2022. Det finns flera fondrobotar, robotrådgivare och sparrobotar där ute och alla med något olika funktioner, inställningar och avgifter. De flesta sparar i fonder åt dig, så kallade fondrobotar, men det finns även andra robotrådgivare som sparar i andra värdepapper som aktier och ETF:er. Vilken är bäst då? Ja det beror ju lite på dig – vad du tycker och hur du vill spara. Men den stora frågan för de flesta är hur bra avkastning roboten ger efter alla avgifter. Vi testar och jämför sparrobotar på den svenska marknaden 2022. Följ vårt test och se våra jämförelser. Och såklart, se vilken som ger oss den bästa avkastningen under hela 2022.

Denna artikel kommer uppdateras efterhand under hela 2022 så länge testet pågår.

Sidan innehåller reklam genom annonslänkar.


Fondrobotar / sparrobotar vi testar 2022

RobotTotal avgift*Länk
Lysa0,34 – 0,41%Lysa >>
BetterWealth0,28 – 0,88%BetterWealth >>
Just nu 250 kr i bonus vid insättning!
Fundler0,36 – 0,95%Fundler >>
Optic:a 0,9%Opti >>
Sigmastocks0,35 – 0,39%Sigmastocks >>
Avanza Auto0,33 – 0,37%Avanza Auto >>
Nordnet Robosave0,65 – 0,73%Nordnet Robosave >>
* avgifter kan variera beroende på inställningar och underliggande fonder och värdepapper. Värdena i tabellen är därför ungefärliga.

Disclaimer

  • Vårt test av fondrobotar här är helt oberoende.
  • Testet är uppsatt av oss så som vi valt att göra det, utan påverkan från någon annan part.
  • Ingen robot favoriseras i förutsättningarna för testet.
  • Testet är inte styrt eller påverkat av något av bolagen bakom någon enskild robot.
  • En del av länkarna i artikeln är annonslänkar och vi kan få ersättning om du använder dem.

Notering av ordvalet ”fondrobot”

Det finns flera synonyma eller likvärdiga ord för så kallade fondrobotar och vi använder dem alla likvärdigt här: fondrobot; robotrådgivare; sparrobot; investeringsrobot och även det enkla robot. Just ordet fondrobot kanske ordagrant utesluter sparande som inte är just fonder. Men då ordet fondrobot är det mest väletablerade använder vi det här för samtliga sparrobotar, även om vissa robotar sparar med aktier och andra värdepapper och inte ordagrant är enbart ”fondrobotar” då.


Hur vårt test av fondrobotar går till

För att testa alla olika fondrobotar och robotrådgivare har vi – Malin & Alexander – satt upp varsitt enskilt sparande hos respektive sparrobot. Varje separat uppsättning har fått en initial summa på 10 000 kr, som roboten sedan får förvalta under hela 2022. Det vill säga varje robot i ovan tabell förvaltar 2 x 10 000 kr (10 000 kr från Malin och 10 000 från Alexander).

Vi kommer publicera resultat och utveckling löpande här under hela 2022 tillsammans med våra kommentarer och utvärderingar. Vi har även tidigare skrivit om flera fondrobotar, men med det här mer omfattande testet kan vi hålla oss än mer uppdaterade och skriva ytterligare artiklar.

Bokmärk denna sida om du vill följa utvecklingen!


Resultat från våra fondrobotar

I nedan tabell och graf kan du löpande följa utvecklingen av avkastningen sparrobotarna i vårt test ger under 2022.

Resultat kommer här publiceras efterhand.

Enskilda resultat ett år är inte en tillförlitlig indikator på vilken som blir bäst nästa år

Det är viktigt att poängtera att det resultat en fondrobot presterar ett år inte är någon garanti för hur resultatet kommer bli nästa år. Det finns flera anledningar till det. Förutom att marknaden och förutsättningar förändras så är det statistisk variation, eventuella förändringar av algoritmerna hos de olika robotarna, ren slump med mera.

Vi ser testet som en intressant och kul jämförelse. Men om du vill använda själva resultatet av avkastningen för att avgöra vilken fondrobot du vill spara i så tänk på att historisk avkastning inte är en garanti för framtida avkastning.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.