Jämför courtage för aktier

Se vår sammanställning av courtage för handel med aktier hos olika svenska banker. Se vilka som erbjuder 0% courtage. Vi jämför de svenska storbankerna och nischbankerna. Handlar du ofta med aktier så spelar courtaget roll för din totala avkastning på sista raden och det kan då vara värt att byta var du faktiskt handlar dina aktier.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Vad är courtage?

Courtage är den avgift en bank eller aktiemäklare tar när du köper och säljer aktier. Det vill säga den avgift de tar för att tillhandahålla sin aktiemäklartjänst till dig.

Avgiften kan var fast eller procentuell och ifall det senare ofta med en fast minimiavgift. Om du uppfyller en del villkor hos vissa banker kan du även handla courtagefritt, det vill säga helt gratis.

Ordet courtage kommer från franskans courtier (sv. mäklare) och société de courtage (sv. mäklarfirma).


Aktiehandeln ökar och med det konkurrensen mellan bankerna

Att handla med aktier har på senare år blivit allt mer populärt och i Sverige är vi småsparare relativt bra på att spara våra pengar i aktier och värdepapper på börsen. Med den ökade aktiehandeln och pressen från bland annat nischbankerna Avanza och Nordnet så har även storbankerna hakat på aktietrenden mer eller mindre. De vill inte missa sin del av kakan och priserna på courtage har pressats liksom respektive banks strävan att göra aktiehandeln mer tillgänglig för sina kunder. Och det gillar vi såklart, konkurrens är bra för oss kunder!

Genom den här sammanställningen vill vi synliggöra bankernas courtage gentemot varandra för att enklare jämföra courtage. Om courtaget är viktigt för dig så jämför bankernas courtage innan du väljer var du vill handla.


Handla aktier gratis med 0% courtage

Under vissa villkor kan du idag handla helt courtagefritt hos Avanza, Nordnet och Swedbank. Det centrala villkoret är att de har ett maxtak på det totala kapital du kan ha, eller ha haft, hos dem innan du behöver börja betala courtage. Att nyttja det här är ett utmärkt sätt att handla aktier för mindre summor utan att behöva betala någon minimiavgift (som annars dessutom ofta är procentuellt sätt högre då). Det är också ett mycket bra sätt för den som är ny på att handla med aktier och som vill prova sig fram med mindre summor.

VillkorAvanza - logoNordnet - logoSwedbank - logo
Maxbelopp50 000 kr80 000 kr100 000 kr
Max antal affärer500 under ett år500500 under ett år
HandelsplatsStockholmsbörsen Stockholmsbörsen Stockholmsbörsen
Tidsbegränsning6 månader
ÖvrigtBli medlem (gratis) och dela en portfölj på ShareVille
*Vi reserverar oss för uppdateringar och fel. Se Avanza courtage, Nordnet courtage och Swedbank courtage för respektive fullständig prislista och villkor.

Öppna konto med gratis courtage


Courtage sammanställning

I nedan tabell ser du en sammanställning på courtaget hos samtliga storbanker och nischbankerna för handel med aktier på Stockholmsbörsen. De olika bankerna har olika modeller och det går inte att göra en enkel tabell som visar alla courtage på alla olika börser och marknader samt courtageklasser. I tabellen visar vi därför spannet med respektive banks priser för handel på Stockholmsbörsen. Notera också att detta är courtage för aktier och det behöver inte vara samma som för andra börshandlade produkter.

* Gratis courtage gäller endast under de särskilda villkor som nämndes ovan

Bank CourtagespannLägsta courtageFast courtageModellLänk
Avanza - logo0 kr*
0,069 – 0,25%
0%*
1 – 99 kr
Ja, 99 krKlasserPrislista
Avanza >>
Nordnet - logo0 kr*
0,069 – 0,25%
0%*
1 – 99 kr
Ja, 99 krKlasserPrislista
Nordnet >>
Handelsbanken - logo0,09%9 krNejSamma
för alla
Prislista
Handelsbanken >>
Nordea - logo 0,09%1 krNej, men
max 199 kr
Samma
för alla
Prislista
Nordea >>
SEB - logo 0,09%1 krNejSamma
för alla
Prislista
SEB >>
Swedbank - logo0 kr*
29 – 99 kr
0 kr*
29 kr
Ja, endastKlasserPrislista
Swedbank >>
* Gratis courtage gäller endast under respektive banks särskilda villkor
** Courtaget gäller Stockholmsbörsen. Andra börser kan ha annat courtage.
***
Avanza och Nordnet ger även möjlighet till än mer förmånliga courtage för daytraders och andra som handlar väldigt mycket. Dessa är inte inkluderade i ovan tabell. Vi har inte heller inkluderat courtage för den som är Private Banking-kund hos någon av bankerna.
**** När vi har möjlighet kommer vi utöka tabellen med fler banker och aktiemäklare.
***** Tabellen uppdaterades 2022-01-21 och vi reserverar oss för uppdateringar och fel. Vi hänvisar alltid till respektive bank för senaste och fullständig information.

Courtage för daytraders och de som handlar väldigt mycket

Hos både Avanza och Nordnet kan du få särskilda courtage som pro-kund. Då kan du få ett courtage från 0,034% och nedåt beroende på hur mycket du handlar för. För att få detta behöver du då uppfylla vissa villkor som hur mycket du handlar för. Du behöver också kontakta dem för ett särskilt avtal och kan inte bara öppna konto för detta på egen hand.

Se Avanza Private Banking Pro >>

Se Nordnet Active Trader Pro >>

Courtage för Private Banking-kunder

Är du eller funderar på att bli Private Banking-kund hos någon av bankerna kan du också få ett annat courtage. Private Banking kräver oftast ett stort sparat kapital. För att bli Private Banking-kund behöver du kontakta den bank du är intresserad av eller redan har för dessa tjänster och här har vi inte sammanställt de möjliga courtage du kan få då.


Vilken bank skall du välja för att handla aktier

Om du endast kommer handla aktier mindre aktivt och vid ett fåtal tillfällen så skulle vi säga att du kan behålla den bank du redan har idag. Courtaget spelar ändå ingen större roll då och inte heller är tillgängligheten och tjänsterna i sig speciellt avgörande.

Men vill du börja handla aktier för mindre summor så är gratis courtage utmärkt när du provar dig fram. Avanzas och Nordnets tjänster och tillgänglighet tycker vi är klart bättre än storbankernas gällande aktiehandel. Inte konstigt då de är just nischbanker för handel på börsen och vi skulle rekommendera någon av dem. Undantaget är om du redan har Swedbank idag och inte gärna vill ha en bank till, då är ju aktiehandel genom Swedbank med gratis courtage en bra möjlighet.

För dig som har konto hos endast en av Avanza eller Nordnet och vill kunna handla gratis ett tag så är det bara att skapa ett konto på den bank du inte redan har konto hos. Det ger dig dessutom möjlighet att se om du föredrar den ena eller den andra.


Courtaget är inte allt

Gratis courtage i all ära, men courtaget är ändå inte allt. För många spelar tillgängligheten och tjänsterna en större roll. Och när det gäller just tjänster kring handel med aktier, fonder och andra börshandlade produkter så tycker vi nischbankerna Avanza och Nordnet är klart mycket bättre än storbankerna. Avanza har dessutom Sveriges nöjdaste kunder hela 11 år i rad och det säger ju något om deras tjänster. Har du inte konto hos Avanza eller Nordnet är det väl värt att skaffa det. Det är gratis, snabbt och enkelt.


Mer läsning

Vi har tidigare skrivit mer om Avanzas tjänster och vårt omdöme här >> och vi har även en jämförelse mellan Avanza och Nordnet här >>.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.