Lysa – Fondrobot för sparare

Att hitta rätt fonder eller aktier att investera sina pengar är inte något som passar alla. Med en fondrobot överlåter du det arbetet till roboten, som hittar fonder anpassat för hur du bör spara.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Investeringar i aktier, fonder, krediter, kryptovalutor, råvaror och andra värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Vilka är Lysa

Lysa grundades 2015 och lanserade 2017 en fondrobot eller robotrådgivare som det ibland kallas. Deras vision är att sätta en ny standard för hur vi sparar pengar. För personer som inte är intresserade eller tiden att starta ett sparande som passar deras ändamål har det tidigare funnits ett alternativ, rådgivare. Att överlåta sitt sparande till en rådgivare innebär ofta en hög avgift, samt är rådgivarna sällan oberoende utan de rekommenderar fonder som gör att rådgivaren tjänar mer pengar. Lysa såg en möjlighet att ge samma rådgivning fast billigare och oberoende. Idag har över 10 000 personer med ett totalt kapital över 3 miljard kronor placerat sina pengar hos Lysa.

Tjänsten

Lysas fondrobot gör det möjligt för personer som inte är intresserade eller har tid att starta ett sparande eller hålla koll på det själv. Genom att ställa ett antal frågor till dig som sparare kan Lysa bedöma vilken risk du bör ta i ditt sparande och därmed vilka fonder du bör spara i. Att öppna ett konto är gratis, du betalar endast om du använder fondroboten.

Fonderna som du får rekommenderade av Lysa passar din riskprofil och hur du bör spara. Det kommer vara en blandning av aktiefonder och räntefonder baserat på din riskprofil. Om du bör ta hög risk i ditt sparande, då kommer du få ett förslag med en stor del aktiefonder och en liten del räntefonder. Å andra sidan om du bör ta låg risk, då kommer du få ett förslag med en liten del aktiefonder och en stor del aktiefonder.

Lysas fondrobot kommer sedan att kontinuerligt se till att fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder hela tiden stämmer överens med din riskprofil. Om du väljer att investera i fonder själv kommer du behöva ändra fördelning själv.

Reklamlänk

Pris

Att öppna ett konto hos Lysa är helt avgiftsfritt, du betalar endast avgift när du använder deras fondrobot. Avgiften för att använda Lysas fondrobot varierar mellan 0,28-0,43% och debiteras inte från ditt konto utan dras automatiskt från den summa du har investerat via fondroboten. Avgiften är uppdelad i tre delar, avgift till Lysa, fondernas förvaltningsavgift och transaktionsavgifter.

Avgiften till Lysa är mellan 0,15-0,24% och beror på hur mycket pengar du har sparat hos Lysa. Desto mer pengar du sparar, desto mer kommer den avgiften att sjunka.

Förvaltningsavgifterna för fonderna som ingår i sparandet kommer också variera mellan 0,12-0,17% beroende på hur fördelningen mellan aktiefonder och räntefonder. Aktiefonder är dyrare än räntefonder och det gör att om du har en större del aktiefonder kommer den här avgiften att vara högre. Om du däremot har mycket räntefonder, då kommer avgiften att vara lägre.

Sista avgiften är transaktionskostnad och den är en ytterst liten del av den totala avgiften, den är mellan 0,01-0,02%. Transaktionskostnaden påverkas av samma faktorer som förvaltningsavgiften. Det gör att har du en större del aktiefonder kommer transaktionskostnaden vara högre än om du hade en större del räntefonder.

Den totala avgiften blir därmed mellan 0,28-0,43% beroende på hur mycket du sparar och fördelningen av fonder.

Avgift
Lysas plattformsformsavgift0,15-0,24%
Fondernas förvaltningsavgift0,12-0,17%
Transaktionskostnad0,01-0,02%
Total avgift0,28-0,43%

Tillgänglighet

Lysa erbjuder en användarvänlig hemsida som är även är mobilanpassad, via hemsidan kan du följa ditt sparande. Hemsidan är enkel att navigera runt och eftersom den är mobilanpassad är det enkelt att använda deras tjänst via mobil. Enda nackdelen är att Lysa inte erbjuder en app, vilket idag föredras av många personer. Vår förhoppning är att Lysa i framtiden kommer lansera och det skulle göra att deras tjänst tar ytterligare ett steg i användarvänlighet.

Kundservice

Svaren på de flesta frågorna som kan dyka upp finns att hitta på Lysas hemsida med bra förklaringar. Om du inte hittar svaren är deras kundtjänst mycket hjälpsamma och snabba på att svara på frågor. Vill du få hjälp snabbt är det enklast att ringa, annars kan du kan ställa frågor via mail eller sociala medier som Twitter och Facebook.

Konkurrenter

Det finns ett antal liknande tjänster i Sverige bland annat Avanza Auto och Opti. Avanza erbjuder en mängd olika tjänster utöver deras fondrobot och kan vara ett alternativ för dig som är intresserad av att engagera dig mer i ditt sparande och använda deras andra tjänster. Hos Avanza kan du handplocka fonder, aktier eller andra typer av värdepapper. Därmed skiljer sig Avanzas erbjudande kraftigt från Lysas, men om deras fondrobotar ska jämföras med varandra tycker vi att Lysas är bättre då den är billigare, erbjuder fler möjligheter samt har högre transparens.

Opti liknar Lysa mycket och de är också nischade och erbjuder endast en fondrobot som tjänst. Det är svårare att få information om hur Optis fondrobot fungerar, vad den sparar i och vad den kostar. Därmed tycker vi även att Lysas fondrobot är bättre än Optis.

Slutsats

Lysa tillhör en av de större aktörerna inom robotrådgivning och var också en av de första aktörerna på svenska marknaden. Det finns idag en handfull olika fondrobotar att välja mellan och alla har lite olika fokus. Vi tycker att Lysas tjänst är den bästa på marknaden just nu och perfekt för dig som inte är intresserad eller har tiden att hitta ett sparande som är optimalt för dig. Lysas fondrobot erbjuder bra investeringar, till låga priser och hög transparens.

ReklamlänkInformationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.