Avanza eller SAVR – vi jämför

Om du är intresserad av att spara i fonder finns det massor av alternativ över vilken bank eller nätmäklare du kan använda. Idag har är det många som sparar i fonder via storbankerna, men de senaste åren har Avanza lockat till sig massor av kunder genom att erbjuda över 1 000 fonder och erbjuda låga avgifter för samtliga sina tjänster. SAVR är nykomlingen på finansmarknaden och de har precis lanserat sin tjänst där du har möjligheten att öppna ett konto och placera dina fonder till en ofta ännu lägre avgift.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Avanza

Avanza är en bank som grundades 1999 och har sedan starten gjort det möjligt för privatpersoner att ta större kontroll över sitt sparande. Med ett användarvänlig hemsida och lägre avgifter än storbankerna har de nu nästan 1 000 000 kunder i Sverige. Sedan starten har Avanza utvecklats mycket och de har lärt sig vad kunderna vill ha och det har gjort att de erbjuder bra och billiga tjänster till alla kunder.

Hos Avanza kan du spara i aktier, fonder och andra mer komplicerade värdepapper som optioner och hävstångsprodukter. Samtliga produkter har låga avgifter och är utformade att vara enkla att förstå och investera i.

Trots att Avanza är en bank erbjuder de inte samtliga tjänster som storbankerna erbjuder. De har fokuserat på sparande och investeringar och har därmed inte t.ex kort eller vanligt bankkonto. Men de har på senare år breddat sitt erbjudande och nu har de bland annat pensionssparande och bolån i deras produktportfölj.

Därmed är Avanza ett komplement till din andra bank där du har ditt vanliga bankkonto och kort.


SAVR

SAVR grundades 2016 och lanserade tidigare i år sin tjänst där de erbjuder sparare att investera i fonder till en lägre kostnad. Bolaget har grundats av personer med karriär och lång erfarenhet inom finansbranschen. Den kännetecknas ofta av dolda och höga avgifter och SAVR vill med sin tjänst göra det mer transparent och billigare att investera. Utöver det erbjuder SAVR över 1 300 fonder på sin plattform, vilket ger ett mycket stort utbud för sparare.


Priser

Det är gratis att öppna ett konto hos både Avanza och SAVR, avgifter tillkommer när du börjar använda deras tjänster. Om du investerar i aktier tillkommer en kostnad, courtage, när du köper eller säljer aktier. Då det endast är möjligt att spara i fonder hos SAVR kommer vi primärt att jämföra kostnaden för att spara i fonder hos Avanza jämfört med SAVR.

När du äger en fond tillkommer en kostnad som heter förvaltningsavgift. Den avgiften dras inte från ditt konto, utan 1/365 av förvaltningsavgiften dras automatiskt varje dag från värdet på din fond. Avkastningen du ser när du äger en fond är alltid efter avgifter.

Skillnaden i avgifter mellan aktörerna är att SAVR ger en rabatt på förvaltningsavgiften, men lägger till en plattformsavgift på 0,09%. I slutändan ger det mellan 30-50% lägre avgifter enligt SAVR.

Nedanför jämför vi den totala årliga avgiften att äga några olika fonder hos Avanza respektive SAVR. För billigare fonder är skillnaden mindre, men för dyrare fonder är skillnaden i avgift stor.

FondAvanzaSAVR
Avanza Zero0 %Finns ej hos SAVR
Core Ny Teknik A1,56 %1,05 %
SEB Sverige Indexfond0,27 %0,24 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,24 %0,23 %
SEB Sverigefond Småbolag1,59 %0,92 %

Fördelar med Avanza

Avanza erbjuder en bättre helhet med möjligheter att investera i andra värdepapper än fonder. De har också fler verktyg för att du som sparare ska hitta rätt investeringar. Allt detta görs med låga avgifter och en användarvänlig hemsida och app.


Fördelar med SAVR

SAVR är betydligt mer nischade än Avanza, men är du intresserad av fonder och vet vilka fonder du vill investera i, då är SAVR billigare än Avanza och du har möjlighet att i längden spara stora pengar på att äga fonderna hos SAVR. Ytterligare ett plus är att hemsidan och appen är användarvänlig.


Verktyg

Avanza erbjuder bättre möjligheter för dig att hitta fonder som passar dig. Du kan filtrera fonder baserat på bland annat typ av fond, indexfonder/aktivt förvaltade fonder och avgiftsnivå. Du kan också hitta fonder bland deras fondinspiration där de listar de bästa fonderna i olika kategorier som avgifter, hållbarhet och betyg hos Morningstar. Avanza erbjuder också en portföljgenerator som ger ett förslag på en fondportfölj baserat på vilken risk och sparhorisont du vill ha.

Utöver det erbjuder Avanza flertalet verktyg om du vill investera i aktier eller andra typer av värdepapper.

SAVR erbjuder idag ingen möjlighet att filtrera fonder baserat på de parametrar som är viktiga för dig. De listar de fonder som har haft bäst avkastning senaste året, de mest hållbara fonderna samt de fonder som har högst betyg hos Morningstar. Utöver det finns inga fler verktyg utan du förväntas primärt veta vilka fonder du vill investera i.

SAVR erbjuder inga verktyg för dig som är intresserad av att investera i aktier eller andra värdepapper eftersom de just nu endast ger dig möjligheten att spara i fonder.


Kundtjänst

Avanza är känd för att erbjuda bra kundservice, de svarar generellt snabbt på inkommande samtal och meddelanden. Det finns också möjlighet att ställa frågor via sociala medier som Twitter och Facebook.

SAVR erbjuder liknande möjligheter att få svar på frågor som Avanza, men då de inte har varit verksamma under så lång tid är det svårt att bedöma deras kundservice.


Avanza eller SAVR?

Båda plattformerna ger dig som sparare bra möjligheter att investera dina pengar, men det finns stora skillnader i deras erbjudande, verktyg och plattform. Hos Avanza kan du investera i alla olika värdepapper och de erbjuder flertalet verktyg för att du ska hitta en investering som passar dig och detta till låga avgifter och en användarvänlig hemsida. SAVR har begränsat sig och erbjuder endast möjligheten att spara i fonder och de har färre verktyg för att hjälpa dig hitta rätt fond att investera i. Men hos SAVR är avgiften i nästan samtliga fall lägre än hos Avanza.

Vår rekommendation är att använda en kombination av Avanza och SAVR. Hos Avanza investerar du i aktier och du kan använda deras verktyg för att hitta aktier och fonder som passar dig. Hos SAVR har du dina fonder och investerar i fonder då de erbjuder lägre kostnad för fonder än Avanza i de flesta fall.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.