Avanza eller Handelsbanken

Frågeställningen är bra men svaret är nog längre och inte så simpelt som du förväntar dig. Avanza och Handelsbanken erbjuder nämligen två helt olika tjänster och komplementerar varandra riktigt bra. Låt oss utveckla.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Kort om Avanza

Avanza är en bank som utmärker sig genom sin transparens och även prismässigt. Avanza erbjuder billiga banktjänster till dig som vill spara eller investera pengar hos en bank som är riktigt bra på just den biten. Avanza vet vad kunderna och förhoppningsvis du också vill ha när det kommer till just sparande och investerande.

Det finns massa olika värdepapper i form av aktier, fonder men även möjlighet att handla med hävstång. Allt detta till överkomliga priser och med riktigt bra kundtjänst.

Avanza har dock inte kort eller ”traditionella bankkonton”. Allt är gjort för att göra det enkelt att investera och spara sina pengar hos banken. Ett konto hos Avanza är helt gratis, likaså bankkontotyperna som de erbjuder – även om det tillkommer ett viss courtage vid handel.

Det är tänkt att ha ett traditionellt bankkonto hos en annan storbank med kort och allt vad det innebär och komplimentera detta med ett Avanza konto. Vilket vi starkt rekommenderar.


Handelsbanken

Handelsbanken är också den en riktigt bra bank, men tyvärr inte alls lika bra på just investeringar och sparande som Avanza är. Vi tycker absolut att du ska behålla ditt konto eller till och med skapa ett hos Handelsbanken och ersätta din nuvarande storbank med, men din aktiehandel bör ske på Avanza av den simpla anledningen att Avanza är specialiserade på just sparande och investerande.

Tyvärr går det inte att skapa ett konto på Handelsbanken på internet men mer information finns nedan kring deras kontorstider.


Tjänster

Det finns en del skillnader i vilka tjänster som de olika bankerna erbjuder. Handelsbanken har många tjänster som hjälper dig i din privatekonomi, en bra app som hjälper dig navigera och se kostnader och inkomster och så vidare. Banken erbjuder också ett kort och BankID samt Swish. Det kan låta självklart men allt detta är tjänster som Avanza tyvärr inte erbjuder. Avanza är en bank just för kapitaltjänster och inte en bank för din privatekonomi.

När det kommer till just kapitaltjänster tycker vi dock att Avanza vinner starkt. Hela hemsidan är anpassad för att göra det så enkelt som möjligt för dig att hantera dina investeringar men också att erbjuda lite mer avancerade tjänster som inte de vanliga bankerna erbjuder utan att göra det alldeles för komplicerat för den som inte vill åt dessa tjänster.

Det är gratis att skapa ett konto på Avanza och finns inga kostnader förknippat med just kontoskapandet. I skrivande stund är också courtaget på Stockholmsbörsen helt gratis för dig som sätter in mindre än 50 000 kr. Efter det fortsätter dock courtaget att stå sig väldigt bra i jämförelse med storbankerna. Skapa ett konto och se hur enkelt det är.


Tillgänglighet

När det kommer till denna rubriken finns inte jättemycket att skriva om tyvärr. Handelsbanken har ett traditionellt aktiesystem där en kan köpa aktier på internet, i deras kontor och på telefon. Det är rätt standard idag.

Avanza imponerar dock här också med en otroligt smidig app på mobilen och en jättebra hemsida där en har full koll. Det är ju såklart subjektivt men i vår mening är Avanza enklare att ha och göra med när det kommer till just banktjänster i allmänhet. Det beror nog på att Avanza skapades just som en tjänst på internet till skillnad från Handelsbanken som skapades med fokus på fysiska kontor. Avanza är mer nytänkande i sin utformning.


Priser

Avanza är som sagt billigt, och det visar sig. Courtaget på Avanza är anpassat för att vara billigt för alla oavsett kapital, därför finns flera klasser. Den minsta är tillgänglig för dig under 50 000 kr i kapital hos Avanza och sänker courtaget på Stockholmsbörsen till 0 kr. Det är alltså gratis att handla.

Handelsbanken har sämre priser med 0,09% i courtage vilket är väldigt bra, men tyvärr ett minimicourtage på 99 kr per nota vilket kan komma och kosta väldigt mycket mer än hos Avanza.


Verktyg

När det kommer till verktyg för dig som är intresserad av sparande eller investerade vinner Avanza utan tvekan. Här erbjuds en kombination av enkelhet för den som önskar det med samtidigt en hel del komplicerade verktyg för dig som gillar det. När du är kund hos Avanza får du också tillgång till en del olika funktioner.

En funktion som finns för alla är en form av kalkylator där du kan fylla i vilken ränta du tror att du kan få och hur länge du vill spara för att Avanza kan räkna ut hur mycket pengar du kommer att ha efter den tiden passerat. Det är en enkel men rolig kalkylator.


Kundtjänst

Vi har tyvärr inte testat kundtjänsten hos Handelsbanken, tyvärr kan vi därmed inte betygsätta den. Avanzas kundtjänst är dock helt fantastisk och vi är säkra på att du kommer tycka detsamma. Den finns tillgänglig på hemsidan, per telefon samt på sociala medier som Twitter och Facebook. Alltid lika hjälpsamma.


Avanza eller Handelsbanken?

Det är svårt att säga eftersom att bankerna erbjuder helt olika tjänster. Vår rekommendation är att satsa på Avanza och en annan storbank att ha i kombination med just Avanza. Om det är Handelsbanken du har och är nöjd med dem för vardagstjänster tycker vi du skall behålla dem. Men vi rekommenderar att du öppnar ett konto på Avanza för billigare och bättre sparande och investerande hos dem.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.