SAVR – Upp till 50% lägre avgifter

SAVR erbjuder en plattform där sparare kan investera i fonder samtidigt som avgifterna är upp till 50% lägre jämfört med om du köper fonden hos Avanza, SEB eller någon annan bank. Det är första gången på länge som det sker en ordentlig prispress av de totala avgifterna för att äga fonder.

SAVR

De senaste 20 åren har det skett stora förändringar på finansmarknaden, kostnaden för att handla aktier har sjunkit kraftigt och gjort det möjligt för alla att handla aktier. På fondmarknaden har sparare fått ett större utbud av fonder, men avgiften för att äga fonder har inte sjunkit på samma sätt som vid aktiehandel. SAVR grundades 2016 och lanserade tidigare i år sin tjänst där de erbjuder sparare att investera i fonder till en lägre kostnad genom att ge en rabatt på förvaltningsavgiften. Grundarna i bolaget är personer med lång erfarenhet från finansmarknaden, som ofta har kännetecknats av höga avgifter samt dålig transparens. SAVR vill med sin plattform öka transparensen och göra det billigare att investera i fonder. I dagsläget finns det över 1 300 fonder tillgängliga att investera i för sparare på deras plattform.

Reklamlänk

Priser

Att öppna ett konto hos SAVR kostar ingenting, du betalar endast avgifter när du börjar investera i fonder via deras plattform. När du äger en fond tillkommer en kostnad som heter förvaltningsavgift. Den avgiften dras inte från ditt konto, utan 1/365 av förvaltningsavgiften dras automatiskt varje dag från värdet på din fond. Avkastningen du ser när du äger en fond är alltid efter avgifter.

Det som gör att SAVR kan erbjuda lägre avgifter är att de ger en rabatt på förvaltningsavgiften, men istället lägger till en plattformsavgift på 0,09%. I slutändan ger det mellan 30-50% lägre avgifter enligt SAVR.

Nedanför jämför vi den totala årliga avgiften att äga några olika fonder hos SAVR, Avanza respektive SEB. Jämförelsen visar att fonderna som finns hos SAVR är billigare än hos andra aktörer. För fonder med lägre avgift är skillnaden mindre, men för fonder med högre avgift är skillnaden i avgift större. Enda tillfället i vår test där Avanza var billigare var i deras egna fonder som är gratis t.ex Avanza Zero. Den fonden finns inte tillgänglig hos SAVR och inte heller någon annan liknande fond som är gratis, därmed får man välja en fond som istället har en lite högre förvaltningsavgift.

FondSAVRAvanzaSEB
Avanza Zero*0%*
Core Ny Teknik A1,05%1,56%1,56%
SEB Sverige Indexfond0,24%0,27%0,25%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,23%0,24%*
SEB Sverigefond Småbolag0,92%1,59%1,5%

* Fonden finns ej att köpa hos aktören.

Fördelar med SAVR

SAVR är betydligt mer nischade än Avanza och andra banker, men är du intresserad av spara i fonder och vet vilka fonder du vill investera i. Då är SAVR billigare än Avanza och du har möjlighet att i längden spara stora pengar på att äga fonderna hos SAVR. Ytterligare ett plus är att hemsidan och appen är användarvänlig. Eftersom tjänsten är nischad är det också lättare att använda tjänsten, det är svårt att navigera fel.

Fördelar med andra aktörer

Som tidigare nämnt finns det alternativ till SAVR t.ex Avanza eller SEB. Det finns en stor nackdel med SAVR jämfört med andra aktörer och det är att SAVR endast erbjuder en plattform för att investera i fonder. Det innebär att om du är intresserad av andra bankprodukter som bankkort eller att investera i aktier är det inte möjligt att ha allt samlat hos SAVR. Däremot är det möjligt hos samtliga storbanker, de erbjuder lösningar för att du endast ska behöva använda deras bank. Hos Avanza kan du samla allt ditt sparande, men de har inte vanligt bankkonto med kort i deras utbud.

Reklamlänk

Verktyg

SAVR erbjuder idag ingen möjlighet att filtrera fonder baserat på de parametrar som är viktiga för dig. De listar de fonder som har haft bäst avkastning senaste året, de mest hållbara fonderna samt de fonder som har högst betyg hos Morningstar. Utöver det finns inga fler verktyg utan du förväntas veta vilka fonder du vill investera i. Eftersom plattformen lanserades nyligen kommer tjänsten troligtvis att vidareutvecklas och fler verktyg att läggas till framöver.

SAVR erbjuder inga verktyg för dig som är intresserad av att investera i aktier eller andra värdepapper eftersom de just nu endast ger dig möjligheten att spara i fonder.

Kundtjänst

Om du behöver hjälp, kan du kontakta SAVR via telefon, mail eller meddelande på hemsidan. Det finns också möjlighet att ställa frågor via sociala medier som Twitter och Facebook. Medarbetarna svarar snabbt på inkommande frågor och har gett oss bra svar när vi kontaktat deras kundtjänst.

Slutsats?

SAVR ger dig som sparare bra möjligheter att investera dina pengar, men det finns begränsningar i deras erbjudande, verktyg och plattform. Du kan endast investera i fonder och det finns begränsat med verktyg för att hjälpa dig att hitta vilka fonder du bör spara i. Däremot är det SAVR en perfekt tjänst för dig som vet vilka fonder du ska köpa, då avgiften är lägre än hos andra aktörer.

Reklamlänk

Om du däremot känner att du behöver lite mer hjälp att investera rätt eller är intresserad av att investera i andra värdepapper än fonder, då är Avanza ett bra alternativ. De erbjuder bra verktyg verktyg för dig oavsett om du är nybörjare eller har mycket erfarenhet inom sparande och investeringar.

Reklamlänk

Känner du att det inte är intressant eller att du inte har tid att kolla upp vilka fonder som passar din sparhorisont och riskprofil. Då kan det vara aktuellt att använda sig av en robotrådgivare eller fondrobot som det även kallas. De gör en riskprofil på dig och utifrån den bedömningen ger de ett förslag på hur du skulle kunna investera dina pengar. Utöver det ser fondroboten till att din portfölj alltid följer den bestämda riskprofilen och rebalanserar portföljen om det behövs. Vår favorit av alla fondrobotar är Lysa, de erbjuder en användarvänlig, transparent och billig tjänst. Läs mer om Lysa.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.