Sparande – Inför det nya året

I början av året är det ett perfekt tillfälle att ta en titt på din ekonomi och se efter hur du kan förbättra den. Gör det till ett nyårslöfte, att äntligen ta tag i din ekonomi och göra den bättra än det förra året. Du kanske kan slå ihop flera små lån till ett stort eller hitta ett billigare elavtal? Det finns mycket du kan göra för att din ekonomi ska må bättre och idag ska vi gå igenom flera olika knep som kan hjälpa dig att ha pengar kvar, även i januari efter julstressen.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Spara pengar

Vi börjar med att prata lite om sparande. Allt för få människor i Sverige har ett ordentligt sparande. De lever istället på vad de får in varje månad utan att bekymra sig för nästa månad då de får ny lön. Problemen börjar dyka upp i december, en månad som oftast är dyrare än många andra. Kanske använder man då upp det lilla som fanns sparat plus en del av lönen för nästa månad. Då blir plötsligt januari väldigt tufft.

Vad man istället bör göra är att under hela året spara en mindre summa pengar varje månad. Denna summa pengar kan du sen använda till julklappar, julmat, fyrverkerier och annat som hör firandet till. Om du kan spara en tusenlapp i månaden kommer du i december ha 12 000 kronor att handla för i jul. Det kan faktiskt räcka rätt långt.


Sparkonto

Ett stort problem med sparkonton idag är att bankerna erbjuder obefintliga räntor och det gör att du knappt får någon avkastning på pengarna. Troligtvis kommer du gå back om man tar hänsyn till inflationen. Om man vill använda ett sparkonto som erbjuder högre räntor, kan det vara värt att titta på ViaSpar. Deras sparkonton har lite högre risk än de vanliga bankernas sparkonton, men du får också högre ränta. Läs mer om ViaSpars sparkonton här.


Fonder

Ett alternativ till sparkonto är att investera i fonder. Det finns både fonder som har låg och hög risk.

Du har säkert redan hört talats om aktier. Fonder är ungefär samma sak men istället för att köpa aktier hos ett enda företag köper du aktier hos flera företag på samma gång. Om ett företag går dåligt kommer detta inte påverka fonden särskilt mycket, något som gör fonder mycket säkrare än aktier. Dessutom sköts fonden ofta av en person som kan aktier och vet var pengarna bör investeras för att generera högst avkastning.

I exemplet ovan sparar du en tusenlapp i månaden och hade då 12,000 vid december. I detta exempel sparar du exakt lika mycket men tack vara räntan kommer du har mer än 12,000 vid jul. Exakt hur mycket är omöjligt att säga. Fonder är perfekt för dig som vill att dina pengar ska jobba åt dig.


Minska kostnader

Ett annat sätt att spara pengar är att sänka dina utgifter. Det finns många företag som kan hjälpa dig men ett av de bästa är Zmarta. De jämför olika alternativ och hittar det billigaste åt dig. Här kan du jämföra allt från bolån till bilförsäkringar. Det är onödigt att betala för mycket och därför finns Zmarta.

Vi kan ta privatlån som exempel. Det är väldigt enkelt, allt du gör är att fylla i det belopp du vill låna och hur lång bindningstid du vill ha. Sen får bankerna konkurrera om dig genom att skicka ett erbjudande. Du behöver sen bara välja det som passar dig bäst. Det här är en utmärkt tjänst för att samla dina små lån till ett stort med mindre ränta.

Sedan 2015 har Zmarta hjälpt svenskar att få bättre ekonomi. Om du vill minska dina kostnader för att enklare klara av januari är Zmarta företaget för dig.


Andra sätt som du kan minska dina kostnader på involverar att sluta äta ute, inte köpa onödiga saker och att ta cykeln istället för bilen. Om du tar med en matlåda till jobbet istället för att varje dag äta på restaurang kommer du spara mycket pengar. Genom att inte köpa sånt du inte behöver, på till exempel Black Friday kommer du också spara pengar. Istället för att spara 50% på en produkt kan du spara 100% genom att inte köpa den. Väljer du också att cykla istället för att åka bil behöver du inte betala för bensin, något som kan bli riktigt dyrt i längden.

Det här är bara några få sätt som du kan spara pengar på för att ha mer att klara dig på när januari väl kommer.


Köp julklappar på rea

Att handla alla dina julklappar på Black Friday kan vara ett riktigt enkelt sätt att spara in pengar på något som annars brukar vara väldigt dyrt. Som vi tidigare nämnde bör du undvika att handla onödiga saker på Black Friday men julklappar skulle du ändå ha köpt. Då kan du lika gärna spara lite pengar genom att köpa produkten under Black Friday då det blir extra billigt.

Självklart finns det även andra reor där du kan köpa dina julklappar. Finns det något du vet att du behöver kan du även passa på att köpa det under mellandagsrean. Akta dig dock för att köpa något du inte behöver. Det är den vanligaste fällan med reor.

Med dessa tips är det möjligt att förbättra din ekonomi och klara av januari utan att behöva ta lån eller krediter. Knepet är att vara förberedd och att ha sparat pengar i god tid innan för att ha en buffert när denna tuffa månad kommer. Genom att använda Zmarta och spara en liten summa varje månad kommer du klara dig fint. Det nya året är också ett perfekt tillfälle att ta kontroll över din ekonomi för att klara januari ännu bättre nästa år.


Länkar
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.