Sigmastocks – Omdöme & betyg – Unik robotrådgivare för aktier

Att spara med hjälp av robotrådgivare för fonder, så kallade fondrobotar, blir allt populärare och det finns en del aktörer på marknaden idag. Men vill du spara med en robotrådgivare för aktier så finns bara Sigmastocks. Deras tjänst för att spara med aktier är en världsunik tjänst, ett automatiskt och transparent sparande i aktier. Dessutom till låga avgifter. Vill du automatisera ett sparande i aktier så läs mer nedan, Sigmastocks kan då verkligen vara något för dig.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Vilka är Sigmastocks

Sigmastocks grundades 2014 av trion Mai Thai (finansprofil och supertalang), Nanna Stranne (drivande VD) och Carl Lindberg (ung professor med AI som specialitet). De har sedan starten jobbat för att göra aktiesparande mer lättillgängligt och få fler att våga spara i aktier istället för fonder med dyra avgifter.

Mai Thai - Sigmastocks
Mai Thai, Grundare
Nanna Stranne - VD Sigmastocks
Nanna Stranne, Grundare och VD
Carl Lindberg - Sigmastocks
Carl Lindberg, Grundare

Sigmastocks står också under Finansinspektionens tillsyn. Både insättningsgarantin och investerarskyddet gäller och trygghet för spararna är något Sigmastocks betonar.


Tjänsten – Robotrådgivare för aktier

De flesta (alla!?) andra automatiska så kallade robotrådgivare handlar med fonder och sätter upp ett fondsparande åt dig, så kallade fondrobotar. Men Sigmastocks robotrådgivare handlar med aktier och skapar istället en individuellt anpassad aktieportfölj åt dig, utefter dina preferenser. Du bestämmer snabbt och enkelt inriktning för roboten och sen sker allt per automatik. Det är enkelt att komma igång och sen sköter sparandet sig själv. Roboten köper aktier och optimerar din portfölj utefter de riktlinjer du gett den.

Sigmastocks använder matematik och ny teknik för att ge en så bra förvaltning som möjligt. Deras robotar skannar varje dag igenom cirka 900 olika bolags årsredovisningar, kvartalsrapporter, aktiepriser med mera. Från det kan roboten sen sortera ut och välja de bolag som enligt forskning har störst chans att ge dig överavkastning på sikt. Och då inte genom att leta högrisk börsraketer, utan genom långsiktigt sparande med en bra riskspridning.

Vad kan du ge för direktiv till roboten?

Du kan till exempel välja bort sektorer du inte vill ha i din portfölj, så att roboten väljer det som är etiskt och hållbart för dig. Du som är intresserad kan också välja att till exempel fokusera mer på tillväxt- eller utdelningsbolag eller lägga större fokus på en viss marknad.

Den som är van att handla med aktier men vill sätta upp en del av sitt sparande per automatik kanske kan önska än fler inställningar för roboten. Men de inställningarna som finns räcker långt och själva poängen med en robotrådgivare är ju att du skall slippa ställa in för mycket. Vilka inställningar du kan göra antar vi också är något Sigmastocks tittar på kontinuerligt och det kan ju ändras med tiden.

Så med ett sparande genom Sigmastocks tjänst behöver du alltså inte känna till någonting om nyckeltal i olika bolag, senaste börsnyheterna, göra teknisk analys av kursgraferna eller analysera senaste kvartalsrapporterna. Efter du ställt in dina preferenser så sköter roboten din aktiehandel och väljer ut bolag som passar dig. Den sprider såklart också risken genom att fördela ditt innehav över flera bolag. Det är ett väldigt enkelt sätt att sätta ihop en hel aktieportfölj!

Reklamlänk


Fördelar med Sigmastocks – aktier istället för fonder

Fonder är ett bekvämt sätt att spara i, kanske det vanligaste bland alla småsparare och vi själva sparar också en del i fonder. En fond består av ett antal olika aktier och/eller andra värdepapper och varje fond har i sig självt därför en mer eller mindre bra riskspridning. Men, för själva arbetet med att förvalta en fond så tar fondförvaltare ut en fondavgift (undantaget ett fåtal indexfonder ska sägas). Ibland tas en lägre avgift ut, men inte sällan är fondavgiften av betydande storlek och ränta-på-ränta-effekten gör att det blir en väldigt stor skillnad över tid på ditt sparade kapital.

De andra robotrådgivarna på marknaden, fondrobotarna, sätter upp ett automatiserat sparande i fonder åt dig. Det innebär att förutom själva fondavgiften så behöver de lägga en avgift ovanpå. Alltså: Den totala avgiften du betalar för en vanlig fondrobot innehåller en fondavgift + en robotavgift.

Sigmastocks har till skillnad från andra robotrådgivare sett till att kapa fonden som mellanhand då deras robot handlar med aktier direkt. Därför kan de erbjuda robotrådgivare till riktigt lågt pris, samtidigt som du får ett personligt och transparent sparande med en strävan efter överavkastning.


Pris och förvaltningsavgift

Sigmastocks har en förvaltningsavgift på 0,35 – 0,39%, vilket är bland de lägsta avgifterna på marknaden. Inga avgifter för handel såsom courtage och valutaväxling eller ISK tillkommer.

Att de kan ha så låga avgifter beror på att all handel som sker är helt digital och automatiserad, det tar roboten hand om. Därför kan de pressa priserna rejält, framförallt i jämförelse med fonder där fondförvaltare sköter fondernas innehav manuellt.


Tillgänglighet Sigmastocks

Sigmastocks har en användarvänlig och mobilanpassad hemsida och det är här du sätter upp och sen följer ditt sparande. Hemsidan är enkel att navigera på och eftersom den är mobilanpassad är det enkelt att använda deras tjänst även via mobil. Enda nackdelen är att Sigmastocks inte erbjuder en app, vilket en del kanske hade föredragit. Vi hoppas att Sigmastocks kommer lansera en app någon gång framöver, då det skulle kunna göra deras tjänst än mer tillgänglig och användarvänlig.

Reklamlänk


Kundservice Sigmastocks

Vi har inte behövt använda deras support än, då deras tjänst är väldigt enkel att använda. Vi kan ju då inte uttala om oss själva supporten i sig, men behöver du så kan du kontakta deras kundsupport genom kontaktsidan.

Men det vi undrat över har vi själva lätt hittat svar på genom deras hemsida, den är som sagt lätt navigera runt på.


Konkurrenter till Sigmastocks

Det finns en del konkurrenter på marknaden för robotrådgivare och några av de populärare är Avanza Auto och Lysa.

Avanza erbjuder flera tjänster utöver deras fondrobot och kan vara ett alternativ för den som vill engagera sig mer aktivt i sitt sparande. Hos Avanza kan du själv handplocka fonder, aktier och andra värdepapper. Vill du ha en robotrådgivare för aktier med låga avgifter, men även kunna handla aktier och fonder själv skaffar du lämpligen ett konto hos Sigmastocks och ett hos Avanza. Den intresserade kan läsa mer i vår artikel om Avanza här >>.

Lysa är en av de bättre fondrobotarna tycker vi, med hög transparens och likt Sigmastocks väldigt låga avgifter. Men Lysa handlar med fonder och den stora skillnaden med Sigmastocks är att de kapar den mellanhanden och låter roboten handla med aktier direkt istället. Vi har tidigare skrivit om Lysa här >>.

En annan intressant fondrobot är BetterWealth. Den är kanske mer lik Lysas och den handlar med börshandlade indexfonder, ETF:er (Exchange-Traded Fund). Vi har skrivit vårt omdöme om BetterWealth här >>.

Med starten av 2022 satte vi också igång ett stort test av olika fondrobotar på marknaden. Resultatet av det kommer uppdateras löpande efterhand och du kan följa testet och läsa vilken vi kommer tycka är den bästa fondroboten 2022 här >>.


Slutsats, omdöme och betyg för Sigmastocks

Det finns idag lite olika robotrådgivare på marknaden att välja mellan och alla har lite olika fokus. Men Sigmastocks sticker verkligen ut då deras robot handlar med aktier. Sigmastocks tjänst är världsunik och ett mycket intressant val för dig som inte kan eller vill lägga tiden på ett aktivt sparande i aktier. Sigmastocks erbjuder en enkel tjänst, bra förvaltning, låga priser och hög transparens.

Omdöme och betyg
  • Tjänsten - funktionalitet och inställningar
  • Pris och avgifter
  • Tillgänglighet
  • Kundservice
4.4

Slutsats och sammanfattning

Sigmastocks robotrådgivare är en unik tjänst och den är utmärkt för den som vill spara i aktier, men inte har tid, intresse eller kunskap för aktiv aktiehandel. Deras tjänst är enkel att förstå och komma igång med. Pris och förvaltningsavgift är bland de lägsta på marknaden och vi kan inte annat än varmt rekommendera Sigmastocks till den som vill spara i aktier med hjälp av robotrådgivare.

Reklamlänk
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.