APAC IPO – Börsnotering av nästa SPAC

Nu är det dags för nästa SPAC att börsintroduceras, APAC står för dörren på Nasdaq First North Growth Market. Aligro Planet Acquisition Company är en svensk SPAC enligt amerikansk modell. SPACar har funnits i USA ett tag, men fenomenet är nu också här i Sverige och näst på tur är alltså APAC. Sista teckningsdag är 25:e maj 2021 kl. 15:00 och första dag för handel är 26:e maj 2021.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Uppdatering 2021-05-26 kl 09:15: Börsnoteringen är nu avklarad och aktien går att handla på börsen. Intresset var mycket stort både bland investerare och allmänheten och IPOn blev fulltecknad. Efter första kvarten låg aktien nära oförändrad på 99,95 kr (teckningskurs var 100,00 kr). Aktuell kurs kan nu ses på Nordnets sida: APAC SPAC A >> respektive Avanzas sida: APAC SPAC A >>.


Förkortningar

Det här inlägget innehåller flera förkortningar, så vi passar först på att lista dem och vad de står för här:

 • IPO – Initial Public Offering. Det är helt enkelt en börsnotering / börsintroduktion.
 • APAC – Aligro Planet Acquisition Company. Det vill säga bolaget som denna artikel handlar om.
 • SPAC – Special Purpose Acquisition Company. En typ av förvärvsbolag som möjliggör för börsnotering av annat bolag bakvägen in på börsen. Se utförligare förklaring nedan.
 • ACQ Bure SPAC – ”ACQ” som i engelska acquisition – alltså förvärv; ”Bure” är bolagsnamn; ”SPAC” se ovan. Den första SPACen som börsnoterades på svenska börsen.

Vad är en SPAC?

SPAC står för Special Purpose Acquisition Company. Det kan kort beskrivas som en stor pengabinge, där pengabingens (SPACens) förvaltare har för avsikt att förr eller senare köpa upp och förvärva ett annat onoterat bolag med medlen från pengabingen. Därmed hamnar det uppköpta bolaget på börsen bakvägen och har på så sätt börsnoterats utan en sedvanlig IPO.

Börskursen efter introduktionen kan fundamentalt tänkas ligga kvar hyfsat nära sin teckningskurs, då SPACens substansvärde är själva pengabingen i sig. Men det kan även finnas och komma kapital från annat än själva tecknandet av aktier i sig som kan påverka. Och marknadens förväntningar på SPACen i sig kan ju göra att kursen drar åt endera hållet ändå. Efter IPOn av SPACen och när ett förvärv väl är klart och offentliggörs, eller rykte eller förväntan därom, kommer sannolikt kursen att röra mer på sig. Gillar marknaden förvärvat lär kursen stiga, men såklart kan den istället sjunka om marknaden ger ett svalare mottagande.

En tidigare börsintroduktion av en SPAC – ACQ Bure

Första SPACen som introducerades på svenska börsen var ACQ Bure AB SPAC. Första dag för handel med den var den 25:e mars 2021. Teckningskursen var 100 kr (samma teckningskurs som APAC har) och efter ett litet skutt upp efter första dagarnas handel har den sen pendlat mellan 106,00 och 110,50 kr. Det innebär inte att liknande kommer hända med APAC, men den kursutveckling ACQ Bure SPAC haft så här långt kan nog inte ses som en överraskning. Men det blir intressant att se vad som händer med kursen den dagen deras förvärv blir känt och klart!

Kursutveckling ACQ Bure SPAC
Kursutveckling av ACQ Bure SPAC sedan sin börsintroduktion

Börsintroduktion APAC – Aligro Planet Acquisition Company

Det går endast att teckna sig för aktier genom Nordnet och förutom informationen om IPOn på Nordnets sida så finns såklart fullständig information om börsintroduktionen på APACs hemsida.

Har du tänkt teckna aktier men ännu inte har ett konto hos Nordnet så går det snabbt och enkelt att öppna ett.

Kort introduktion till APAC

APAC består av en tung skara på 14 kända och erfarna investerare och entreprenörer. De vill använda SPAC-modellen för att hjälpa företag att utvecklas och skapa värden som är bra för både planeten, samhällen och människor. Initiativtagare är Hans Eckerström som är verksam i Swedbanks styrelse och med ett förflutet på riskkapitalbolaget Nordic Capital.

APAC kommer att söka efter ett högkvalitativt bolag med Norden som huvudsaklig bas, en tydlig ESG-profil och ett bolagsvärde på minst tre miljarder kronor. Avsikten är att göra ett förvärv inom 2 år från första dag för handel på börsen och APACs produkt eller lösning bör vara kopplade till en av följande tre huvudteman:

 • Digitala affärsmodeller
 • Hållbar konsumtion
 • Grön teknik

Teamet bakom APAC har tillsammans omfattande erfarenhet att både förvärva och utveckla bolag inom dessa områden.

En SPAC enligt amerikansk modell

APAC är en SPAC enligt amerikansk modell och ett par tilltalande villkor i och med börsnoteringen är:

 • Full inlösenrätt för dig som tecknar aktier i APAC
   Du som tecknar aktier i APAC kan hoppa av senare om du inte gillar tillväxtbolaget som så småningom kommer att förvärvas. Du får då tillbaka det nominella beloppet om 100 kr per aktie. Så du köper grisen i säcken ja – men gillar du sen inte grisen så kan du begära dina pengar tillbaka.
 • Lock-up för sponsorerna
   De 14 personerna bakom SPACen har genom en så kallad lock-up bundit hela sitt innehav från och med första handelsdag till och med ett år efter att ett förvärv genomförts. Det visar en seriositet hos sponsorerna och de kan inte hoppa av SPACen i förtid utan konsekvenser.

Kort om erbjudandet

Teckningskurs100 kr
Emissionslikvid vid fullteckning1,0 miljard kr (100 kr x 10 miljoner aktier)
Minsta teckning75 st aktier och högst 10 000 aktier i jämna steg om 25 aktier
Teckningsperiod17:e maj 2021 – 25:e maj 2021 kl. 15:00

Informationen i texten och tabellen ovan är hämtad från APACs hemsida https://www.apac.se/ och vi reserverar oss för eventuella fel och uppdateringar efter publicering av detta inlägg.

För mer information och detaljer, se APACs hemsida >>

För att teckna APAC-aktier behöver du ett konto hos Nordnet. Du kan inte teckna APAC genom Avanza.


Kommer vi att teckna aktier i APAC?

Alexander: Ja, jag har tänkt teckna mig för aktier i APAC i ett något spekulativt syfte. Det är inga duvungar som drar igång den här SPACen och den ser väldigt intressant ut, vilket jag tror marknaden också kommer tycka. Och bara fenomenet SPAC i sig är ju väldigt nytt här i Sverige vilket i sig ger en del extra uppmärksamhet. Men hur jag sen kommer göra efter börsintroduktionen får jag se beroende på marknadens mottagande.

Malin: Kanske. Är för tillfället fullt investerad och nöjd med mina placeringar, så då skulle jag behöva sälja av något först. Men det kommer jag kanske göra, APAC ser ju intressant ut. Jag klurar på det.

Observera att vi inte ger någon personlig rekommendation att teckna aktier. Gör alltid din egen analys innan du fattar beslut om du skall teckna aktier eller ej.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.