Avanza eller SEB

Att jämföra SEB med Avanza kan på ett sätt liknas vid att jämföra äpplen och päron. Det är olika typer av banker med olika utbud av tjänster. Att ha konton på båda kan därför ofta vara det bästa alternativet. Läs mer i vår jämförelse så utvecklar vi.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Kort om Avanza

Avanza är inte som en traditionell storbank, de är en nisch-bank. De har specialiserat sig på investeringar och sparande och det har de gjort riktigt bra. Det är en transparent och kundfokuserad bank och en favorit i investerings- och ekonomikretsar.

Hos Avanza kan du lätt handla med aktier och spara i olika fonder eller om du vill investera i andra finansiella instrument som t.ex. ETFer. De har ett mycket stort utbud av aktier och fonder från flera börser runt om i världen och priserna för att handla är helt överkomliga och deras kundtjänst är mycket bra.

Du kan däremot inte ha ett ”vanligt bankkonto” eller bankkort hos Avanza. Deras nisch är som sagt investeringar och sparande och därför behöver du ha ett lönekonto och tjänster hos SEB eller någon annan bank.


SEB – Skandinaviska Enskilda Banken

SEB är en av Sveriges största banker. Som en av storbankerna är de en komplett bank för både privatpersoner och företag. I jämförelse med Avanza är de då inte nischade och lika bra som Avanza på just sparande och investerande, även om de såklart också erbjuder sparande i olika former. SEB erbjuder ju däremot vardagstjänster som Avanza i nuläget inte erbjuder sina kunder, till exempel bankkort, BankID och Swish.


Tjänster

Avanza erbjuder som tidigare nämnts det mesta när det kommer till investeringar. Aktier, fonder och andra finansiella instrument på ett flertal börser världen över. Listan kan göras lång och utbudet ökar efterhand. Avanza erbjuder som sagt inte vardagstjänster så som lönekonto, bankkort och BankID. Detta är ju tjänster du vanligtvis måste ha och då är det bästa att kombinera Avanza med till exempel SEB eller en annan storbank.

När det kommer till kapitaltjänster, Avanzas nisch, så anser vi att Avanza är det klart bästa alternativet. Avanzas fokus på investeringar och sparande genomlyser både hemsida och app, vilka är väldigt användarvänliga och gör att du kan hantera ditt sparande snabbt och enkelt utan krångel. De har även lite mer avancerade tjänster som inte de vanliga bankerna erbjuder och även dessa är relativt enkla att hantera om du vill använda dem.

Att skapa själva kontot på Avanza är gratis och utan några förknippade kostnader. I skrivande stund är det dessutom 0 kr i courtage – gratis alltså – vid handel med aktier på Stockholmsbörsen för dig som sätter in mindre än 50 000 kr. Men även efter det så står sig courtaget bra och det beror då på hur mycket du handlar för. Att skapa ett konto och komma igång går snabbt, skapa ett konto och se hur enkelt det är.


Tillgänglighet

Tillgänglighet är en av Avanzas paradgrenar, men även SEB har en bra tillgänglighet. Både Avanza och SEB har bra hemsidor och smidiga appar och det är väldigt enkelt att göra sina bankärenden hos dem. Även den som vill använda mer avancerade tjänster och verktyg kan få tillgång till dessa på ett smidigt och bra sätt.


Priser

SEBs priser på sina vardagstjänster är helt ok, men detta kan vi inte jämföra här då Avanza inte erbjuder sådana tjänster.

Om vi jämför courtage så tar SEB 0,09% vid tid för publicering av denna artikel. Avanza har istället en trappa med olika nivåer och har du max 50 000 kr på ditt konto hos Avanza så har du till och med 0 kr i courtage. Det är ju ganska svårslaget. Sen beroende på Avanzas prisklasser kan det vara både billigare och dyrare, men det är inga stora skillnader och priset blir då sällan en avgörande faktor i vilken bank du skall välja.


Verktyg

När det kommer till verktyg för att hantera sitt sparande och investerande tycker vi att Avanza är bättre. Vi gillar både hemsidan och appen och det märks att Avanza är en nisch-bank för sparande och investeringar. De gör det enkelt och lättöverskådligt samtidigt som det finns tillgång till avancerade funktioner för den som vill använda dem. Men tilläggas ska att SEBs verktyg inte är dåliga, de är bara inte lika bra som Avanzas.

Avanzas, Nordnets och andra aktörers intåg på marknaden, tillsammans med det nu ökade aktieintresset, gör att SEB och de andra storbankerna måste förbättra sina tjänster och verktyg om de vill hänga med och ha en chans att behålla eller öka sin kundbas inom sparande. Storbankerna blir sakta bättre inom detta område, men vi har svårt att se att de ska kunna hålla samma takt som Avanza, som är nischade mot just detta och såklart också förbättrar sig hela tiden.


Kundtjänst

Hos Avanza får du alldeles utmärkt hjälp genom deras support per telefon. En stor skillnad mot SEB är att Avanza inte har några kontor att gå till för att få hjälp om du föredrar det, men det gör ju istället att Avanza kan lägga sina resurser på annat för att förbättra för sina kunder. SEBs kundtjänst är ok, men de kan inte jämföra sig med Avanza, som dessutom för elfte året i rad vunnit Svenskt Kvalitetsindex (SKI) utmärkelse Sveriges nöjdaste kunder i kategorin sparande. Det gör en inte om en inte har en superb kundtjänst. SEBs kunder är inte alls lika nöjda och gällande kundnöjdhet har SEB lite att jobba på.


Avanza eller SEB?

Alla behöver vi en bank för våra vardagstjänster och har du SEB idag och är nöjd med dem tycker vi du skall behålla SEB. Men när det gäller sparande och investeringar så är Avanza klart mycket bättre och vår rekommendation är då en kombination. SEB funkar bra för vardagstjänster men öppna ett konto på Avanza för ditt sparande och investeringar.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.