Recension: Rich Dad, Poor Dad – av Robert T. Kiyosaki

Rich Dad, Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång – är en väldigt inspirerande klassiker inom privatekonomi. Den gavs ut första gången 1997 och är lika aktuell nu som då. Rich Dad, Poor Dad har av många ansetts som den främsta boken inom privatekonomi. Den fokuserar på sparande, företagande, investeringar och smart skatteplanering och beskriver särskilt varför du ska jobba för att lära dig, så att du sen kan tjäna pengar genom företagande och dina pengar. Robert har inte mycket till övers för att jobba och gneta för att göra en klassisk jobbkarriär. Han lär ut hur du sparar och hur dina pengar ska arbeta för dig. Läs vår recension och varför du ska läsa denna klassiker.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Kort fakta

TitelRich Dad, Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång
FörfattareRobert T. Kiyosaki med Sharon L. Lechter C.P.A.
FormatHäftad
SpråkSvenska (Originalspråk: Engelska)
Antal sidor187
Utgivningsdatum2003-04-01 (Engelska originalet kom 1997)
Upplaga01

Beskrivning från boken

Från baksidan:

Hur bär man sig åt för att bli rik och ta kontroll över sin framtida ekonomi?

De flesta uppfostras av skola och föräldrar att skaffa sig en säker inkomst, ett bra jobb med utvecklingsmöjligheter … Och de hamnar snart i en tillvaro full av avbetalningar skulder och ekonomiska åtaganden. De fasar för att förlora jobbet och ser fram emot en otrygg ålderdom

Robert Kiyosaki hade under sin uppväxt tillgång till råden från en ”rik far” som lärde honom hur man ska tänka och handla för att bli ekonomiskt oberoende: att inte arbeta för pengar utan låta pengarna arbeta.

I Rich Dad Poor Dad delar han in i sju lättlästa kapitel med sig av sina kunskaper och erfarenheter om vägen till ekonomiskt oberoende. Han ger dessutom ett stort antal handfasta råd om hur man snabbt ska komma i gång. Boken ger med många exempel en förklaring till varför så många som arbetar för att bli rika aldrig blir det – medan vissa som inte tycks arbeta särskilt mycket verkligen lyckas.

”Främsta orsaken till att människor kämpar med ekonomiska problem är att de har tillbringat åratal i skolan utan att få lära sig något om ekonomi. Resultatet är att de har lärt sig att arbeta för pengar…. Men inte hur det ska få pengarna att arbeta för dem.”

Rich Dad Poor Dad av Robert T Kiyosaki

Bokens innehåll

Rich Dad, Poor Dad är indelad i 10 kapitel på 187 sidor. Robert börjar berätta om sin egen uppväxt med två helt olika pappor och hur han från den rike (extrapappan) lärde sig om privatekonomi och företagande. Genom anekdoter och tips hur du bör tänka kring ekonomi och sparande lär han läsaren att verkligen tänka till genom olika ”lektioner” – eller rentav tänka om – om sin privatekonomi. Bokens innehåll är:

Introduktion

Det finns ett behov

Kapitel 1 – Rike far fattige far

Lektioner

Kapitel 2 – De rika arbetar inte för pengar

Kapitel 3 – Varför behöver man vara ekonomiskt läs- och skrivkunnig?

Kapitel 4 – Bry dig om dina egna affärer

Kapitel 5 – Skatternas och bolagsmaktens historia

Kapitel 6 – De rika uppfinner pengar

Kapitel 7 – Arbeta för att lära dig arbeta inte för pengar

Hur man börjar

Kapitel 8 – Att komma över hinder

Kapitel 9 – Att sätta igång

Kapitel 10 – Ännu mer?

Epilog

Collegeutbildning för 7 000 dollar

Sätt igång!


Omdöme och betyg

En väldigt bra bok! Det är inte konstigt den hyllats så mycket och sålts i flera miljoner ex. Robert visar väldigt enkelt, men ändå omkullkastande, hur fel det kan bli med ett fokus på att studera, göra karriär och sen bara gneta. Därmed är han absolut inte emot att studera och jobba, men du ska göra det för att lära dig och så småningom kunna omvandla det du lärt dig till egen business.

Och med det så är boken många gånger väldigt entreprenörsinspirerande. Men den är lika mycket, om inte mer, fokuserad på att spara och prioritera dig själv (ditt sparande) före dina andra utgifter. Robert har byggt mycket av sin förmögenhet på investeringar i fastigheter och i små riskfyllda bolag och hans anekdoter om detta är väldigt inspirerande. Efter boken kände jag att jag ville lära mig mer om både fastighetsinvesteringar och investeringar i små bolag.

Något han också betonar som en viktig skillnad mellan rika och fattiga är att de rika konsumerar innan skatt (genom sina företag), medans fattiga gnetar och betar all sin konsumtion efter skatt. Att kunna göra helt lagliga avdrag för viss konsumtion, som att till exempel kombinera jobb och nöje på en resa, gör stor skillnad på sista raden och bara det kan vara en motivation för eget företagande.

Med allt detta ger jag ändå inte boken riktigt full pott. Den är väldigt väldigt bra, inspirerande och ett självklart köp för den privatekonomiskt intresserade. Men det vara nog dess amerikanska fokus som inte nådde fram till mig helt. Det var en del snack om skatter och kreditmarknaden i USA som skiljer sig en hel del från vår svenska modell och kultur och inget jag känner igen mig i. Det är till exempel mycket vanligare att handla på kredit i USA och då blir såklart råden Robert ger ännu viktigare att ta till sig. Men med det sagt så ser jag inget som helst hinder att läsa boken även med ett ”svenskt perspektiv”. Tankesättet och råden han ger gäller oavsett hur marknaden och ekonomin runt omkring dig fungerar. Ett självklart köp för den som vill inspireras till sparande, entreprenörskap och rikedom!

Rich Dad Poor Dad av Robert T Kiyosaki
4.5

Sammanfattande omdöme och betyg

Rich Dad Poor Dad – Vägen till ekonomisk framgång är ett självklart köp för den som vill inspireras till sparande, entreprenörskap och rikedom! En klassiker som av många anser som den främsta boken om privatekonomi. Den får fyra och en halv ekonomikusar av fem möjliga.



Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.