Brocc – Investera i svenska privatlån

Att hitta sätt att diversifiera sin portfölj och hitta tillgångsslag som inte följer börsens svängningar och humör och samtidigt ger god avkastning är inte alltid en helt lätt uppgift. Nu finns däremot tjänsten Brocc som en lösning på detta, som hjälper dig att investera modernt genom att låna ut pengar till kreditvärdiga privatpersoner.  

Vilka är Brocc?

Brocc är en digital marknadsplats där långivare och låntagare kan mötas direkt, och utbyta finansiella tjänser utan andra mellanhänder. Företaget lanserades 2016 och är ett svenskägt företag som är registrerat som Betalningsinstitut hos Finansinspektionen, vilket ger Brocc tillstånd att förmedla krediter och betalningar. Visionen är att ge kunder bättre villkor inom finansbranschen och driva en rättvis utveckling med färre mellanhänder, en utveckling som andra branscher redan tagit del tack vare ny teknik men som finansbranschen släpat efter med. Grundidén är att erbjuda ett smartare alternativ för de som vill investera men slippa både banken och börsen ta tillbaka makten från bankerna och ge den till kunderna. Brocc är ett modernt investeringsalternativ som revolutionerar utlåning.

Tjänsten

Brocc gör det möjligt för privatpersoner att låna ut pengar till andra privatpersoner, så kallat Peer to Peer lån (P2P). Man kan även låna ut pengar som organisation eller företag. Tjänsten fungerar som en mellanhand, som för långivare och låntagare samman, och som erbjuder god riskjusterad avkastning och ränta varje månad.

Det du som investerare gör är att öppna ett konto hos Brocc, med hjälp av BankID. Därefter väljer du investeringsprofil. Brocc matchar din investeringsprofil med låntagare, hanterar utlåningen samt administrationen kring lånen. Riskprofilen kan ändras närsomhelst och du kan följa dina investeringar genom att logga in på ditt konto.

De lån som förmedlas är annuitetslån, vilket innebär att de som lånar betalar en lika stor summa över året. Det betyder att du får ett stadigt inflöde av pengar under din investeringstid, som du kan välja att behålla eller låna ut igen för att gå en ränta på ränta – effekt.

Broccs tjänst erbjuder högre avkastning än traditionellt sparande, med en förväntad avkastning om 6 %. Räntan påverkas av vilken riskprofil du väljer. Via Broccs förmedlingstjänst lånar man ut pengar till svenska privatpersoner. Detta ger en låg risk då svenska låntagare är goda betalare.

Vem lånar man ut till?

Den genomsnittlige låntagaren är 43 år, har varit anställd hos samma arbetsgivare i 6 år, tjänar 30 000 kr i månaden och lånar för att samla krediter eller investera i sina liv – köp av bil, båt eller renovera huset.

En kreditupplysning görs på låntagarna innan de godkänns, och lån ges endast till de med god marginal och förutsättningar att klara sitt lån. Några av kraven som ställs är att man ska haft fast inkomst under längre tid, inte ha betalningsanmärkningar, vara bosatt i Sverige och ha goda marginaler för sina levnadsomkostnader. Allt detta kontrolleras för att minska risken för långivare. Då det är låntagaren i sig som är säkerheten för lånet görs en noggrann bedömning, och ränta för låntagaren bestäms individuellt beroende på deras återbetalningsförmåga.

De pengar som man lånar ut delas upp i småandelar, för att ge en tryggare investering. Som långivare lånar man alltså ut till många olika låntagare, med löptid på 2 – 10 år. Detta för att öka riskspridningen,skapa en tryggare investering och efterlikna bankernas lönsamma modell.

Räntebetalande eller återbetalande profil

Hos Brocc kan man välja mellan att ha en räntebetalande eller återbetalande profil. Den återbetalande betyder att både ränta och amortering från dina långivare automatisk återinvesteras i nya lån, vilket ger en ränta på ränta effekt som ger högre avkastning på sikt. Den utbetalande profilen betalar ut amorteringar och ränta till dig direkt utan återinvestering.

Löptid på investeringen

De lån som Brocc ger ut har en genomsnittlig löptid på 7 – 8 år. Men, då många låntagare väljer att betala tillbaka snabbare är den ”verkliga” genomsnittliga löptiden 3 år. Vanligtvis har hälften av investeringen betalats tillbaka efter 1,5 år, om man väljer att få räntor och amortering utbetalt. Om det uppstår behov av likvider under investeringstiden kan man sälja sin låneportfölj via Broccs förmedlingstjänst till en kostnad på 2 % av investeringen.

Avgift

Att starta ett konto hos Brocc är gratis. Du som investerare betalar inget för Broccs tjänst, utan en serviceavgift tas ut på räntebetalningarna på dina lån. Denna avgift tas ut varje månad för all sköta all administration kring lånen, såsom betalningsflöden, kreditbedömningar, påminnelser till låntagare och kundservice. Exempel på serviceavgiften är att om låntagaren betalar 10 % i ränta på ditt lån, får du 8,2 procent i nettoränta. Servicekostnaden tas endast ut när du får ränta betald, om du inte får ränta eller har utlånade pengar dras ingen avgift.

Kundtjänst och frågor

Brocc har en hemsida med mycket information, Brocc. Behöver du mer information än detta eller undrar över något, har de också en sida med vanliga frågor. Kundtjänst via e-post och telefon finns tillgänglig med generösa öppettider, 09 – 20 måndag – torsdag, och 09 – 17 på fredagar.

Konkurrenter

Brocc är inte den enda tjänsten för P2P utlåning i Sverige. Konkurrenter finns, såsom företaget Lendify som har som nisch att ge blancolån till kreditvärdiga privatpersoner. Savelend erbjuder konsumentkrediter, företagslån, fakturaköp och inkassoportföljer. Företaget Toborrow erbjuder privatpersoner att investera i företagslån. Alla dessa företag arbetar med att erbjuda privatpersoner att investera i lån, men olika typer av lån och nischer.

Om du vill läsa mer om Savelend så kan du läsa vår recension om dem här Savelend – Investera i krediter >>.

Slutsats

Brocc tillhör en av de större aktörerna i Sverige idag inom P2P – lån. De har en noga uttänkt nisch, som ger att en högre förväntad avkastning än traditionella investeringar samtidigt som tjänsten är riskjusterad. Vi tycker att Broccs tjänst är bäst på marknaden just nu för privatpersoner som vill investera i lån, men som vill vara noga med att företaget enbart lånar ut till kreditvärdiga personer. Brocc har en överblickbar tjänst som är enkelt nåbar och transparent, och man kan närsomhelst ändra exempelvis sin riskprofil. Tjänsten syftar till att revolutionera långivande och ge mer makt tillbaka till kunden och ta tillbaka den från de traditionella bankerna – detta är något som vi stödjer. Brocc erbjuder bra investeringar i P2P lån utan krångel, och underlättar för smarta investeringar.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.