Nordnet eller SAVR

Förr i tiden var det krångligt att investera i aktier och fonder men internets utveckling har gjort processen riktigt enkel. Nu finns det flera olika aktörer på marknaden som låter dig investera i fonder och detta skapar ett nytt problem. Vilken ska man välja? I den här artikeln kommer vi att titta på Nordnet och SAVR för att försöka komma fram till vilken som passar bäst för just dig.

Nordnet

Nordnet har funnits på den svenska marknaden länge och har därför mycket erfarenhet inom både fonder och aktier. De är en digital bank som är anpassad just för att spara och investera pengar. Du kan få mycket hjälp med dina investeringar men du kan också anpassa ditt sparande efter eget tycke för att hitta det som passar bäst för dig.

Nordnet ger dig tillgång till många verktyg och mycket erfarenhet, de passar därför bra både för dig som är erfaren och för dig som är nybörjare. Nordnet är också en fullt utrustad bank, något som gör att du till exempel kan långa pengar direkt via Nordnet. Nu ska vi titta lite på vad SAVR har att erbjuda istället.

SAVR

Där Nordnet är det stora etablerade företaget är SAVR den lilla nykomlingen som kan komma att utmana bjässen i framtiden. Det beror på att SAVR erbjuder mycket till dig som kund, för ett riktigt billigt pris.

Grundarna till SAVR har länge arbetat inom just finansbranschen, en bransch där dolda avgifter är vanliga. De skapade SAVR för att motverka detta, genom att alltid vara transparenta med kunderna om alla avgifter och kostnader. Hos SAVR finns det över 300 fonder. Du bör alltså inte ha svårt att hitta något att investera i.

Priser

Alla aktörer slåss om att erbjuda de lägsta priserna men vissa kommer alltid ha lägre priser än andra. Du behöver inte betala något för att öppna ett konto, det gäller hos både SAVR och Nordnet. Kostnaderna dyker upp när du väl börjar investera. SAVR låter dig inte investera i något annat än fonder i nuläget, därför kommer vi jämföra även dessa priser hos Nordnet för att skapa en rättvis bild av situationen.

En av de stora kostnaderna med att äga en fond kallas för förvaltningsavgiften. Denna avgift ger SAVR dig rabatt på, något som verkligen pressar priserna. Hela konceptet som SAVR bygger på går faktiskt ut på att pressa priserna och därför är SAVR i de allra flesta fall billigare än Nordnet. Priserna kan vara upp till 50 % lägre Vi får dock inte glömma alla de verktyg som Nordnet erbjuder. Ett högre pris kan ibland vara en fördel och inte en nackdel.

Nedan har vi listat skillnaden i pris på ett antal populära fonder beroende på hos vilken aktör du har dina fonder.

FondSAVRNordnetSEB
Nordnet Superfonden Sverige*0%*
Core Ny Teknik A1,05%1,56%1,56%
SEB Sverige Indexfond0,24%0,27%0,25%
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,23%0,24%*
SEB Sverigefond Småbolag0,92%1,59%1,5%

* Fonden finns ej att köpa hos aktören.

Fördelar med Nordnet

Det finns väldigt många fördelar med Nordnet och vi ska nämna några av de största. Den allra första fördelen som vi kommer att ta upp är att Nordnet faktiskt är en fullt utrustad bank. Du kan låna pengar, investera och utföra andra banktjänster, direkt via en stabil internetuppkoppling.

Nästa fördel är bredden. Nordnet är ett väldigt brett företag som erbjuder många olika tjänster. Du kan investera i fonder, aktier, värdepapper och mycket annat. Dessutom finns alltid deras rådgivare till din hjälp plus alla de verktyg som de erbjuder.

Den sista fördelen vi kommer att nämna med Nordnet är deras erfarenhet och storlek. Vi kan inte komma undan det faktum att Nordnet är en av de största internetbankerna i Sverige idag. Detta betyder att du kommer få tillgång till väldigt mycket erfarenhet och expertis i samma ögonblick som du blir kund.

Fördelar med SAVR

Vi har nämnt mycket gott om Nordnet men självklart har även SAVR flera olika fördelar som vi måste ta upp. Den största fördelen kommer i form av priset. SAVR satsar på att vara billiga och SAVR lyckas verkligen med det. Som kund hos SAVR kommer du inte behöva betala särskilt många avgifter.

Dessutom är SAVR mycket mer nischad än Nordnet. Vi nämnde att Nordnets fördel är dess bredd men detta kan också vara en nackdel. Genom att enbart satsa på fonder har SAVR blivit verkliga experter på detta ämne. De vet hur fonder fungerar och hur de ska hjälpa dig som kund på bästa sätt.

Det sista vi ska nämna om SAVR är att plattformen finns som både hemsida och app, något som alltid är trevligt och gör det mer tillgänligt. Dessutom är designen väldigt användarvänlig vilket är ett av Nordnets problem. Det finns många funktioner men det kan vara svårt att hitta den du verkligen vill ha.

Verktyg

Både SAVR och Nordnet erbjuder flera olika verktyg men om vi enbart tittar på kvantitet vinner Nordnet med hästlängder. Det finns inget slut i sikte när det kommer till deras verktyg, du kan hitta något för allt. Detta hjälper dig till exempel att sortera fonder och enkelt investera.

SAVR har färre verktyg och satsar istället mer på användarvänlighet. Du kan inte filtrera bland fonder men de listar fonderna i olika kategorier. Detta inkluderar de fonder som haft bäst avkastning, de fonder som är mest hållbara och de fonder som har högst betyg hos Morningstar.  Dessutom erbjuder SAVR inga verktyg för dig som investera i aktier eller andra värdepapper. Detta kan komma att ändras i framtiden men ås är fallet i dagsläget.

Kundservice

Både Nordnet och SAVR har insett hur viktigt det är med en bra kundservice och har därför satsat mycket på just detta. Vi har faktiskt inga egentliga klagomål på något av företagen när det kommer till deras kundtjänst. Nordnet låter dig till exempel ställa frågor via sociala medier om du vill ha svar väldigt snabbt. SAVR låter dig chatta direkt på hemsidan och erbjuder därmed snabba svar.

Nordnet eller SAVR?

Då är vi tillbaka vid ursprungsfrågan igen. Vilken av tjänsterna ska du egentligen välja? Vi kan inte ge alla samma svar eftersom alla har olika förutsättningar. Vi kan dock säga vad vi anser efter att ha skrivit denna artikel.

Båda företagen är riktigt bra och de erbjuder riktigt bra möjligheter för dig att enkelt spara dina pengar, snabbt och smidigt. Nordnet erbjuder ett större utbud men systemet kan vara svårare att lära sig. SAVR har ett nischat utbud men de erbjuder samtidigt en smidig och enkel upplevelse. Dessutom är priset mycket lägre. Vi rekommenderar att du testar båda aktörerna eftersom det inte kostar något att öppna ett konto hos någon av bolagen.

Vi anser därför att om du har lite tid att spendera och vill bli riktigt duktig på att investera, välj Nordnet. Vill du istället investera i fonder och komma igång snabbt och enkelt för att sen låta pengarna växa på egen hand, välj då SAVR.

LänkarInformationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.