Lysa eller Fundler

När det kommer till fondrobotar, även kallade robotrådgivare, är alternativ som Lysa och Fundler något som allt fler vänder sig till idag. Av en fondrobot kan man få hjälp med allt som har att göra med förvaltningar och investering på ett automatiskt sätt, det vill säga utan att du behöver ta hjälp av en person.

Istället kan en robotrådgivare, som då agerar likt en självstyrande förmögenhetsförvaltningstjänst, ge dig specifika tips och råd då du vill spara för din framtid. Oavsett vad dina ambitioner, din kunskap och ditt intresse är när det kommer till investeringar kan en fondrobot som Lysa eller Fundler hjälpa dig. Så vilken är egentligen bäst av de två?

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Investeringar i aktier, fonder, krediter, kryptovalutor, råvaror och andra värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Kort om Lysa och Fundler

Innan vi går in lite mer i detalj på vad just Lysa och Fundler är, vad de gör och hur det funkar så tänkte vi ge en kort liten introduktion om de både. Kort och gott kan man säga att Lysa är en typ av spartjänst där du kan få hjälp med att investera dina pengar i olika fonder automatiskt, det vill säga utan att behöva göra något på egen hand. Lysa satsar på stor riskspridning och erbjuder låga avgifter till sina kunder.

Fundler erbjuder samma typ av automatisk förmögenhetsförvaltning åt sina kunder, där du precis som hos lysa får en robot som anpassar dina investeringar i fonder efter egna förutsättningar och intressen. Skillnaden mellan de både ligger helt enkelt i att de drivs av olika företag, samt att Fundler tar lite högre avgifter.

Pris

Går vi sen in lite mer i detalj på just priserna och hur de tänker kring prissättning vad gäller de två olika robotrådgivarna så kan man, som vi nyligen nämnde, se en rätt stor skillnad. Låt oss börja med Lysa, vilket är det ”billigaste” alternativet av dem både.

Hos Lysa ska du som kund endast betala mellan 0,15-0,24% av dina investeringar, vilket är en otroligt låg siffra i jämförelse med många andra robotrådgivare som gärna tar lite mer i avgifter från ditt sparande. Här får du istället lägre avgift desto mer pengar du sätter in.

Att de har en rörlig avgift är också rätt ovanligt då många andra robotar har en fast sådan. Däremot tar Lysa även en liten avgift för underliggande fonder och transaktioner. Jämför vi det med Fundler och deras fast avgift på 0,49%, oavsett hur mycket du sätter in som investering, kan vi se att kostnaderna blir högre.

0,49% är dock fortfarande en ganska låg avgift, men till skillnad från Lysa som aldrig går över 0,4% strecket så är det en tydlig skillnad. Fördelen är att de båda alternativen är billigare än en vanlig aktiefond!

Lysa – fördelar

En väldigt bra fördel med Lysa är att de verkligen poängterar vikten i att sparande ska vara lätt, kännas smidigt, och att alla ska ha möjligheten att göra det på ett tryggt sätt genom att få rätt hjälp. Här ser de till att din investeringsprofil är helt baserad på vad du själv är villig att riska, hur mycket du vill sätta in, samt hur ditt framtida sparande kommer att se ut.

Efter att du som kund besvarat frågor kring detta och ditt framtida investerande kommer den automatiska robotrådgivaren att skapa en personligt anpassad investeringsportfölj åt dig. Med andra ord är det både personligt, säkert och flexibelt beroende vem du är som investerare och vad du strävar efter att uppnå med hjälp av roboten.

En annan riktigt stor fördel är att Lysa erbjuder en väldigt låg avgift, det vill säga trots att den är rörlig och att de också räknar in underliggande fonder och transaktioner som tillkommande avgifter.

Trots det går den totala avgiften aldrig över Fundlers fasta, vilket gäller för alla kunder och alla summor som investeras. Det i sig är en trygghet som också tyder på att alla kan få bästa möjliga hjälp att investera oberoende av deras förutsättningar. Sen kan du också göra insättningar och uttag när som helst.

Reklamlänk

Fundler- fördelar

Kollar vi istället på Fundler och deras robotrådgivare kan man se att även de är väldigt måna om att kunderna ska ha chansen att investera för framtiden utan att det ska kännas svårt eller jobbigt.

Även här utgår de från att leverera kundanpassade investeringsportföljer som är baserade helt på ditt sparande, för att ge så goda förutsättningar som möjligt redan från början. Att bli kund är inte svårt, men tack vare att du i processen om att bli kund kan fylla i lite mer information om sparandet kan roboten få en tydlig bild av vad som passar.

En annan väldigt bra fördel med Fundler är att de investerar dina pengar på flera marknader och i flera fondbolag, något som i sig sprider risker och ser till att du får bästa möjliga kombination. Den fasta avgiften på 0,49% kan ses som en fördel för dig som vill investera mycket och konsekvent.

Sammanfattning

Nu när vi sett till de båda robotrådgivarna lite mer kan vi konstatera att både Lysa och Fundler är mycket lika varandra, inte minst när det kommer till det moderna tänket om att sparande ska vara enkelt, smidigt och till för alla.

De både erbjuder en tjänst i form av robotrådgivare och automatiska investeringar baserat på egna förutsättningar, något som både är modernt och lätt att hantera. Du som investerare har full koll och kan basera din specialanpassade robotrådgivare helt efter egna behag för framtida sparande, samtidigt som roboten ser tull att du kan ägna din tid åt annat viktigt. 

I det stora hela är det primärt avgiften och plattformen som skiljer Lysa mot Fundler även om det finns skillnader vad gäller utformning, strategi och funktioner. Hos Lysa är avgifterna lägre för alla sparare trots att de är rörliga, vilket i sig kan vara bra för olika typer av investerare oberoende av summa. Fundler har istället en lite högre och fast avgift som också kan vara en förutbestämd trygghet.

Vår rekommendation

Båda robotorna ger oberoende råd, ser till att anpassa sin tjänst efter dina intressen om sparande, och så har du själv möjligheten att påverka trots den smarta roboten. Med tanke på att de två robotrådgivarna är rätt så lika och det primärt är priset som skiljer sig faller vårt val på Lysa. Med Lysa får sparare och investerare en tjänst som förvaltar dina pengar automatiskt efter vad som passar dig till ett mycket bra pris. Fundler gör ett mycket bra jobb, men är dyrare och det gör att de inte når upp till Lysas robotrådgivare.

ReklamlänkInformationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.