Lysa eller Opti

Nu står valet mellan två fondrobotar som båda utmärker sig på lite samma sätt. Båda ska vara smidiga och lätta att använda och ge en stabil grund och dessutom en hyfsat hög avkastning. Fondroboten väljer innehav åt dig så att du får in din avkastning utan att behöva hantera innehav.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Investeringar i aktier, fonder, krediter, kryptovalutor, råvaror och andra värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.

Kort om Lysa

Lysa är nog den fondroboten som det skrivs mest om i media. Det är en enkel tjänst som erbjuder vad den lovar genom en användarvänlig hemsida för dator och mobil. Lysa erbjuder sparande anpassat efter just din situation med lägre avgifter än vad du har idag. Det stämmer till viss del men inte helt ut. Jämför du med en storbank är chansen stor att Lysa kan erbjuda bättre villkor, det vill säga lägre avgifter än din nuvarande fondlösning. Kikar du istället på Avanzas fondlista är chansen stor att du kan hitta en lika bra fond som Lysa erbjuder dig med lägre avgifter.

Reklamlänk

Kort om Opti

Opti handlar precis som Lysa mycket om enkelheten i ett bra sparande som är bättre än medelsvensken. De erbjuder en tjänst som hjälper dig att investera i fonder som passar dig. Till skillnad från Lysa erbjuder inte hemsida där du kan följa ditt sparande utan Opti erbjuder en app via iOS och Android. Appen är bra och har högt väldigt högt betyg av användare, men en jämförelse i lite större skala då blir svårare att genomföra.

Skillnad i tjänster mellan Lysa och Opti

Varken Lysa eller Opti är vad vi kallar för en traditionell bank. De är snarare plattformar som gör det enklare för dig att komma igång med ett sparande. Båda erbjuder i princip samma tjänster. Däremot har vi hittat två skillnader som skiljer sig lite mellan företagen beroende på vad du vill åstadkomma.

Först och främst tenderar portföljerna hos Lysa att vara lite billigare enligt recensioner och användare som berättat om sina avgifter i jämförelse med Opti. Mer om det under rubriken pris. Däremot verkar Opti positionera sig på ett sätt som gör det lättare att komma igång med ett sparande som uppfyller deras hållbarhetskriterier, för dig som tycker att det är extra viktigt.

Tillgängligheten hos Lysa och Opti

Båda tjänsterna är otroligt tillgängliga och båda kämpar för att framstå som så enkla som möjligt. Båda är också enkla. Däremot kan vi tycka att det är optimalt att kunna hantera sitt konto oavsett plattform, där är Opti lite mer krånglig. Opti låser in dig i en Android eller iPhone-miljö medans hos Lysa kan du använda deras hemsida för både mobil och dator. Vi skulle gärna se att Opti erbjöd möjligheten att se investeringarna via en hemsida och att Lysa erbjöd en app att följa sina investeringar via. Det skulle ge sparare en ökad frihet att välja den plattform som passar bäst för en själv.

I jämförelsen av tillgänglighet finns det ingen vinnare mellan Lysa eller Opti, det beror på vilka dina preferenser är för att följa ditt sparande. Föredrar du en app, då är Opti det smidigare alternativet. Vill du hellre använda en hemsida som du kan gå in på via datorn eller mobilen då är Lysa det bättre alternativet.

Det tredje alternativet som har nämnts är Avanza Auto som du kan följa via hemsida eller via Avanzas app. Däremot tycker vi inte att Avanza Auto erbjuder en lika bra fondrobot som Lysa eller Opti.

Priser

Som vi nämnde tidigare verkar det som att den totala avgiften på Lysa blir lägre än på Opti i de allra flesta fallen. Det betyder inte att det alltid är så och det beror även på vilken typ av fondportfölj du blir tilldelad samt vilka enskilda fonder du blir tilldelad. Den totala avgiften blir dock vad vi vet aldrig noll. I denna jämförelsen vinner Lysa med tanke på att Opti i vissa fall verkar ha en avgift som avskräcker.

Vi rekommenderar att i de allra flesta fallen sikta på en avgift på 0,4% eller lägre. Avgiften hos Lysa beror på vilka fonder du väljer och hur mycket du planerar att spara. Om du väljer att spara mycket i aktiefonder kommer priset bli högre än om du väljer att ha en mindre del i aktiefonder. Desto mer du väljer att spara hos Lysa desto lägre blir avgiften, den kommer aldrig att överstiga 0,41%. Hos Opti är det inte lika tydligt vad avgiften blir, det beror också på vilka typer av fonder du väljer att spara i. Claes Hemberg, tidigare sparekonom på Avanza, gjorde ett test och han fick fram en avgift på 0,88% hos Opti, vilket överstiger Lysas avgift.

Vill du däremot kunna se priset direkt kan du testa att använda Avanza Auto där du utan att registrera dig kan svara på några enkla frågor och få ett färdigt förslag med avgiften i procent.

Reklamlänk

Verktyg

När det kommer till verktyg är Avanza överlägset både Lysa och Opti eftersom det är en hel bank som erbjuder många tjänster. Mellan Lysa och Opti som denna jämförelsen i huvudsak syftar på är dock skillnaderna minimala. Båda erbjuder en mycket bra fondrobot, men ingen av de tillåter aktiehandel eller någon annan banktjänst. Lysa och Opti är fondrobotar som gör det jobbet mycket bra men inte mer utöver det.

Om vi endast analyserar Avanza Auto och inte resterade av Avanzas produkter tycker vi att den inte håller lika hög kvalitet som Lysas och Optis fondrobotar. Möjligheterna är mycket mer begränsade och transparensen är lägre i Avanza Auto.

Kundtjänst

Jag har varken testat kundtjänsten hos Lysa eller Opti och kan därmed inte uttala mig. Både är dock tech startups inriktande på medvetna kunder så det skulle förvåna mig om inte båda erbjöd kundtjänst av högsta kvalitet. Du kan alltid ringa upp båda och se hur det känns innan du registrerar dig. Då kan du passa på att fråga om det är något du undrar över.

Lysa eller Opti?

När det kommer till Lysa eller Opti är skillnaden mellan företagen och tjänsterna relativt små. Lysa är eventuellt lite billigare och Opti eventuellt lite bättre på hållbarhet i investeringsförslagen. Ett alternativ till Lysa och Opti är Avanza Auto som är en liknande tjänst, men den är ofta lite dyrare än Lysa och Opti. Om samtliga tre ska jämföras med varandra faller vårt val på Lysa, som vi tycker erbjuder en lite bättre fondrobot, till ett bra pris och bra tillgängliget.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.