Avanza eller Opti

Att spara eller investera på antingen Avanza eller Opti är båda bra val. Att du tar dig tiden att göra ett så medvetet val som möjligt är superbra. Vi kommer här presentera såväl åsikter som fakta för att hjälpa dig.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Kort om Avanza

Jag vill börja med att säga att min personliga favoritbank är just Avanza. Det är en bank som lämpar sig ypperligt för sparande och investerande. Banken är också mycket transparent och det är inte konstigt att den uppskattas inom ekonomikretsar. Avanza är mer än bara en bank, Avanza är med i debatten kring sparande och investerande. Inte minst på Twitter och genom dess blogg.


Opti

Opti handlar precis som många andra uppstickare om enkelhet. Det råder ingen tvekan kring att dessa tjänsterna som är så pass enkla att ha att göra med växer, det finns en plats för tjänsten att fylla. Alla som har en viss summa på ett sparkonto med ingen eller låg ränta kan istället vända sig till Opti och på nolltid få igång ett sparande i fonder, räntor och råvaror.

För att bli kund hos Opti måste du ladda ner deras app för iPhone eller Android. Där följer du sedan kontot och dess utveckling.


Detta erbjuds av respektive tjänst

Avanza är en bank som erbjuder tonvis med ekonomiska tjänster. Inte minst inom segmentet aktier och fonder utan även optioner, warranter och en del annat för ekonomiproffs. Avanza erbjuder även Private Banking för dig med lite mer kapital. Det råder ingen tvekan om att Avanza vill nå ut till alla kunder. Inte bara nybörjaren.

Det är kanske lite orättvist i jämförelsen att benämna Opti som en bank, det är snarare en enkel tjänst för dig som vill ha en automatisk förvaltad fondportfölj. Denna kommer ofta att bestå av aktiefonder, räntefonder och råvaror. Avgiften kan variera beroende på vad roboten väljer åt dig.

Det ska inte gå osagt att det som marknadsförs av Opti i form av enkelhet är faktiska begränsningar. Du kan inte logga in på datorn och se en kontoöversikt utan måste använda deras app. Du blir tilldelad fonder och procentsatser att använda istället för att fritt utan förslag bestämma själv. Detta kan göra avgiften högre och möjligheterna färre.


Så ser tillgängligheten ut

Tillgängligheten är såklart något både Avanza och Opti jobbar jättemycket med. Det ser man så fort man går in på hemsidan eller laddar ner appen. Även om Opti marknadsför sig som det enkla alternativet tycker vi att Avanza genom sin produkt Avanza Auto har en lika enkel tjänst som Opti men erbjuder mer i form av möjlighet att kunna följa sin utveckling på fler sätt än i en app, till exempel på datorn. Därför anser vi att Avanza vinner tillgänglighetskriget.


Det kostar de två alternativen

Varken Avanza eller Opti försöker lura dig som kund. Båda har lyckats vinna in intresserande sparare och investerare och är båda till för den medvetna kunden. Det är svårt att komma åt och jämföra det utbud som Opti har eftersom de bara har en app med informationen. Sanningen är dock att Opti har ett maxtak på 0,88%.

Avanza har inget maxtak men däremot en helt transparent jämförelse där du helt kan undvika avgifter i till exempel Avanza Zero, Avanzas Sverigefond som dessutom är helt gratis. Gratis slår avgiftsbelagt oavsett kostnad. Vinnaren är återigen Avanza.


Funktionerna som finns att använda

Som kund hos Avanza kan du alltid sätta dig in i fler produkter. Olika kontotyper, och kapitaltjänster så som aktieinvestering men också anpassningsbar startsida bland annat. En bra bank för dig som kanske blir intresserad av fler spar eller investeringsverktyg i fortsättningen.

Opti däremot inriktar sig just på fonder av olika typer. Även inom råvaror. Det gör såklart att du slipper se andra produkter i menyerna som till exempel aktier och annat mer avancerat men det gör även att du blir begränsad om du i fortsättningen skulle vilja göra annat med dina pengar. Eftersom jag anser att Avanza lyckats få in dessa extrafunktioner utan att det gör det mer krångligt vinner Avanza angående funktioner som erbjuds.


Kundtjänsten som du kan förvänta dig

Jag ska vara uppriktig med att jag aldrig kontaktat kundtjänsten hos Opti. Det kan vara otroligt bra och enligt vad som sägs är den också det. Avanzas kundtjänst är dock också väldigt bra. Jag har kontaktat Avanza i kontaktformulär, genom telefon och inte minst på Facebook. På alla sätten har jag fått snabba och korrekta svar.

Eftersom jag inte testat kundtjänsten hos Opti vågar jag inte ge denna kategorin en vinnare, men måste poängtera att Avanzas kundtjänst är bland den bästa jag varit i kontakt med.


Avanza eller Opti?


Avanza är en bättre bank för dig som vill åt mer i form av funktioner och utbud. Opti är tjänsten för dig som vill komma igång med ett sparande direkt i mobilen. Vår uppfattning är att båda är ungefär lika enkla men att Avanza erbjuder mer.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.