Billigaste Sverigefonden, globalfonden och tillväxtfonden

Det finns en hel del fonder att välja på när det kommer till de största fondkategorierna som Sverigefonder, globalfonder och tillväxtfonder. Kanske nästan lite för många.

I denna artikeln kommer vi därför lista de fem billigaste fonderna i alla tre stora segmenten. Vi kommer att använda oss av Avanzas fondlista. Det vill säga vi kommer endast att kolla på fonder som går att handla genom Avanza.

Avanza har ett otroligt stort fondutbud så detta lär inte begränsa oss på något tråkigt sätt.

Därför är de billigaste fonderna de bästa fonderna

Det är klart en fråga värd att ställa. Oftast när vi sparar eller som vissa beskriver det, investerar, i fonder gör vi det för att se så stor avkastning som möjligt. Det är ofta en dålig idé att försöka tajma marknaden, därför rekommenderar vi att sprida riskerna lite, men inte dumt.

Vi rekommenderar att balansera ut det kapital som du vill investera i marknaden (spara i fonder) lika mellan en Sverigefond och en Globalfond samt så mycket som du känner att du vill riskera i en Tillväxtfond. Ofta ungefär 10 till 30 procent.

Svårare än så är det inte riktigt. Du behöver inte avancera ditt sparande med dyra hedgefonder som långsiktigt drar ner ditt sparande i form av avgifter. Många fonder har årliga avgifter på långt över 1 %. Det förstör ett effektivt långsiktigt sparande.

Man brukar prata om risk, men tänk dig att risk är inte bara att du investerat i riskfyllda fonder som kanske går ner. Risk kan också vara risken att du uteblir avkastning eftersom du valt fonder med dyra avgifter.

Vi rekommenderar därför att ta den enkla vägen. Börja med att registrera ett konto på Avanza om du inte redan har det. De har extremt bra erbjudanden och nästan ännu större utbud. En grym bank helt enkelt.

Nu när du skapat ett konto gör vi det enkelt åt dig. I varje kategori kommer vi att lista de fem billigaste fonderna. Vi rekommenderar att välja den billigaste, det vill säga nummer ett.

Notera att fonderna ofta följer samma eller liknande index, det är därför vanligtvis inte förknippat med högre kvalitet att välja en fond med högre avgift. Njut av den extra avkastningen du tjänar på att använda en riktigt billig fond istället.

Billigaste Sverigefonden

När det kommer till den billigaste Sverigefonden finns det i princip inga utmanare som slår Avanzas egna fond. Den är nämligen helt gratis. Bättre än så blir det ju inte riktigt. Då kör vi, fem billigaste Sverigefonderna på Avanza:

Billigaste SverigefondenTotalavgift på Avanza
Avanza Zero0,00 %
SPP Aktiefond Sverige A
0,22 %
Länsförsäkringar Sverige Indexnära0,22 %
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,24 %
Handelsbanken Sverige OMXSB Index 0,24 %

Vi garanterar inte att informationen är korrekt eller att den är uppdaterad. Uppdaterade fondavgifter visas dock tydligt på Avanzas hemsida.

I detta fallet rekommenderar vi starkt Avanzas egna fond Avanza Zero.

Direktlänk: Köp Avanza Zero på Avanza

Billigaste Globalfonden

Precis som när det kommer till andra typer av indexfonder vinner Avanza matchen om den billigaste globalfonden. Avanza erbjuder här Avanza Global, en globalfond som representeras av Avanza själva. Denna har en totalavgift på 0,11 %. Här är de fem billigaste Globalfonderna på Avanza:

Billigaste GlobalfondenTotalavgift på Avanza
Avanza Global0,11 %
Länsförsäkringar Global Indexnära
0,22 %
DNB Global Indeks
0,24 %
Skandia Global Exponering A0,28 %
Swedbank Robur Access Global0,32 %

Vi garanterar inte att informationen är korrekt eller att den är uppdaterad. Uppdaterade fondavgifter visas dock tydligt på Avanzas hemsida.

I detta fallet rekommenderar vi starkt Avanzas egna fond Avanza Global. Bra fond med riktigt låga avgifter.

Direktlänk: Köp Avanza Global på Avanza

Billigaste Tillväxtfonden

Tillväxtfonder tenderar att ha lite högre avgifter. Detta då marknaderna som investeras i ofta är mindre och konkurrensen bland fonderna är också lägre. Förr låg den lägsta möjliga avgiften runt en halv procent. Idag har Avanza ändrat lite på det. Här följer de fem billigaste tillväxtfonderna på Avanza:

Billigaste TillväxtfondenTotalavgift på Avanza
Avanza Emerging Markets0,29 %
SPP Emerging Markets SRI
0,47 %
Länsförsäkringar Tillväxtmrkd Idxnära A0,50 %
DNB Global Emerging Markets Indeks A0,50 %
SPP Emerging Markets Plus A0,58 %

Vi garanterar inte att informationen är korrekt eller att den är uppdaterad. Uppdaterade fondavgifter visas dock tydligt på Avanzas hemsida.

I detta fallet rekommenderar vi starkt Avanzas egna fond Avanza Emerging Markets. Den följer investeringsmässigt många andra tillväxtfonder. Skillnaden här är avgifterna. På Avanza Emerging Markets är de relativt låga.

Direktlänk: Köp Avanza Emerging Markets på Avanza

Skapa konto på Avanza och hitta billigaste fonderna

Informationen här är inte kontrollerad av någon tredjepart. Den är inte heller uppdaterad. Den uppdaterade och faktiska avgiften hittar du på Avanzas hemsida för de fonder som säljs på Avanza.

Skulle något vara uppenbart fel, använd gärna länken i menyn ovan och kontakta oss så löser vi det så att ingen hittar någon felaktig information på Ekonomikus. För enkelhetens skull följer en länk till Avanza nedan. Lycka till!Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.