Hitta bra utdelningsaktier

Att skaffa sig växande och stabil utdelning från sina aktier är en dröm för många, sanningen är att med rätt planering och utförande kan det bli verklighet.

Vad är utdelningsaktier?

Utdelningsaktier är aktier som ger utdelning, när man använder begreppet syftar man ofta på antingen aktier med hög utdelning eller aktier med kontinuerlig stigande utdelning.

Så fungerar utdelningsaktier

Som vi tidigare nämnt finns det alltså två huvudsakliga typer av utdelningsaktier, och de passar olika typer av sparande och finansiella modeller. I stort sett handlar det om olika synsätt på aktiemarknaden.

Högre utdelning är alltid en positiv faktor, men vilka andra faktorer som orsakar en hög utdelning kan man ifrågasätta.

En del bolag gillar att ha hög och stigande utdelning, andra lånar till en högre utdelning än vad man egentligen har råd med. Detta kan vara skillnaden med att leta utdelningshöjare eller de bolagen med högst utdelning i stunden.

Aktierna med flest utdelningshöjningar på raken

När man vill identifiera framtida utdelningshöjare är historik viktigt. En lång historik av höjda utdelningar kan innebära att företaget växer som det ska, då det är svårt att år efter år låna till höjda utdelningar. Innan man ger sig in i några av dessa aktier bör man säkerställa att företaget växer i takt med utdelningen.

För dig som är ute efter aktier med riktigt bra utveckling vad gäller utdelning finns det tre bolag som verkligen utmärker sig gentemot resten av bolagen på Stockholmsbörsen.

Hufvudstaden har i skrivande stund höjt sin utdelning 22 gånger på raken. Det är riktigt imponerande men inte förvånande för ett sådant välskött och diversifierat fastighetsbolag som Hufvudstaden faktiskt är.

Castellum har i nuläget 21 utdelningshöjningar på raken, man ligger alltså precis bakom Hufvudstaden vad gäller höjda utdelningar. Även detta ett stabilt fastighetsföretag.

Vitec har höjt utdelningen 17 gånger på raken i skrivande stund. Detta är däremot inte ett fastighetsbolag. Vitec jobbar med mjukvara i form av affärssystem till företagskunder och har sett en kontinuerlig ökning i omsättning.

Aktierna med högst direktavkastning

När det kommer till aktierna med den högsta faktiska utdelning är det ganska lätt att sortera och hitta. Använd aktielistan hos Avanza och sortera på utdelning. Det är inte svårare än så. Nedan följer en lista på de fem bolagen på Stockholmsbörsen med högst utdelning i skrivande stund:

AktienamnDirektavkastning
Viking Supply Ships B158,64 %
Strax55,56 %
Vostok New Ventures45,83 %
KappAhl37,07 %
Oriflame Holding9,15 %

Listan ovan visar att direktavkastning utan hänsyn till nuvarande aktiekurs eller utveckling vad gäller utdelningen inte är hjälpsam. Sanningen är att samtliga bolag ovan har varit med som stora ned- eller uppgångar, därför har direktavkastningen influerats av hastiga utvecklingen i kurspriset.

Vi rekommenderar att man alltid har hänsyn till andra aspekter i bolagen, samt ser utvecklingen kring utdelningar men även hur dessa finansieras. Ett bolag vars kurs bygger helt på den höga lånade utdelningen kommer rasa då verkligheten hinner ikapp.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.