Avanza eller Lysa

Att spara eller investera på Avanza eller Lysa kan vara en svår fråga för många och svaret är nästan ännu svårare. Här tar vi en titt på alla aspekter som kan påverka valet för att du ska göra ett så utbildat val som möjligt.

Inlägget innehåller reklamlänkar.

Investeringar i aktier, fonder, krediter, kryptovalutor, råvaror och andra värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.


Kort om Avanza

Avanza är enligt många den absolut bästa banken för investerande och sparande. Banken är otroligt omtyckt i ekonomisammanhang och är aktiv på till exempel Twitter där investerare flitigt ställer frågor som banken alltid gör sitt bästa för att kunna svara på. Mer om detta i kundtjänst-rubriken, men det beskriver Avanza som bank väldigt bra. Detta är en mer än en bank, det är en idé.

Reklamlänk


Lysa

Lysa handlar mycket om enkelhet. Designen tilltalar verkligen den som vill göra sparandet så enkelt som det bara kan bli. Tjänsten de erbjuder passar en del lite beroende på hur man ser på sitt sparande. Poängen med Lysa är i princip att sparandet ska sköta sig själv, automatiskt och du behöver engagera dig mindre i vad du ska investera i och ta hand om det.

Reklamlänk


Tjänster

Avanza är en fristående bank som erbjuder massa finansiella tjänster. Detta mestadels inom aktier och fonder men även optioner och sådant. För vissa kunder erbjuder även Avanza en billigare private banking.

Lysa däremot är inte en bank. Lysa är i sig en tjänst för att hantera ditt sparande. Detta kan vara både en fördel men också en nackdel. Lysa är väldigt begränsat i form av vad som går att göra. Det kan ställa till det även om du inte planerar att till exempel investera i aktier i nuläget.

Lysa får begränsningen i form av vad man kan göra att se ut som en fördel, men för en del är det en nackdel. Det begränsar inte bara vad man kan göra utan även urvalet av fonder för den som inte planerar att investera i aktier. Ett mindre utbud påverkar såklart spannet av olika priser och avgifter.


Tillgänglighet

Tillgängligheten är något som man hos både Avanza och Lysa jobbar stenhårt med. Lysa försöker framstå som något riktigt enkelt och Avanza som en bank med många möjligheter. Självklart är det så att båda är inte bara enkla att förstå utan även tillgängliga. Avanza har en enkel hemsida och app för både iOS och Android, därmed kan du följa ditt sparande smidigt oavsett plattform. Lysa har idag ingen app, men de har en användarvänlig hemsida som är mobilanpassad. På grund av att Avanza erbjuder så många tjänster kan det bli lite svårare att navigera på hemsidan eller appen. I och med att Lysa endast erbjuder sin fondrobot som tjänst är det mycket smidigt att navigera sig fram och svårt att hamna fel.


Priser

Varken Avanza eller Lysa tar ut avgifter som shockerar. Lysas fondrobot kostar max 0,41% och priset beror på vilken fond du väljer att investera i, samt hur mycket pengar du sparar. Avanza Auto som är Avanzas fondrobot är dyrare än Lysas, men utöver deras fondrobot erbjuder de ett stort utbud av fonder t.ex deras egna gratisfond Avanza Zero som helt enkelt bara tar bort avgiften förknippad med fondhandel.

Letar du efter en fondrobot som tar hand om investeringarna åt dig, då är Lysa vinnaren i kategorin.

Mer till dig, mindre till banken.

Ett citat som inte sällan används av Avanza Bank

Verktyg

Detta är även en sådan grej som Avanza enligt oss gör bäst. Avanza har störst utbud av inte bara aktier, fonder och andra kapitalprodukter men även av verktyg. Avanza ger dig som kund möjligheten att använda dessa verktyg, till och med att genom deras anpassningsbara startsida ändra i vilka verktyg du vill se enkelt och smidigt på Avanzas hemsida.


Kundtjänst

Kundtjänsten är något som båda gör väldigt bra. Att få svar på sina frågor går på Avanza likväl som på Lysa riktigt snabbt och kundbemötandet är suveränt. Båda bankerna är även uppdaterade på sociala medier och ger kontinuerligt tips och råd via den vägen. Här är det svårt att poängtera ut skillnader just eftersom båda är riktigt bra.


Avanza eller Lysa?

Avanza är banken för dig som vill bestämma mer själv kring ditt investerande och sparande. För dig som vill kunna anpassa det och göra det själv. Lysa är tjänsten för dig som vill att sparande och investeringar ska vara enkelt och om du vill minimera arbetet själv, men ändå få ett bra sparande.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.