Avanza eller Nordea

När en jämför Avanza och Nordea handlar det inte sällan om vilken bank en ska använda för investeringar eller sparande då det är detta Avanza är fokuserat på. Viktigt att komma ihåg att detta är Avanzas paradgren men bara en av många tjänster Nordea erbjuder.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Kort om Avanza

Avanza är för många känd som Sveriges folkkäraste bank för investerande och sparande. Det är ingen hemlighet att Avanza Bank är riktigt bra på detta, de har nischat in sig på just detta området och dominerar på många sätt inom det. Banken är ett helt system med kapitaltjänster, verktyg, podcasts och bloggar. Ett ekosystem i bankform helt enkelt.


Nordea

Nordea är en av Sveriges största banker och har till skillnad från Avanza inte nischat in sig på just investerande och sparande. Nordea är en komplett bank inte bara för privatekonomin utan även för företag, stora som små. Nordea erbjuder även vardagstjänster som Avanza i nuläget inte erbjuder sina kunder så som kort, BankID och Swish.


Tjänster

Avanza erbjuder som tidigare nämnt kapitaltjänster i form av hjälp med investerande, sparande i aktier, fonder och andra typer av värdepapper. Banken är nytänkade och introducerar ofta nya häftiga produkter så som egna fonder och även nu nyligen en riktigt billig tillväxt-fond.

Nordea är på gott och ont mer än Avanza. Även om Avanza är väldigt omtyckt som bank kan en inte komma ifrån det faktum att Nordea erbjuder mer. Inte bara mer som en inte behöver utan även som tidigare nämnt till exempel bankkort. Något vi alla behöver.

Skillnaden mellan Avanza och Nordea är som dag och natt. Tjänsterna som erbjuds är annorlunda. Här kommer såklart åsikter att spela roll, vi anser att en behöver kombinera en klassisk bank med en renodlad bank för sparandet. Därför rekommenderar vi en kombination av bankerna.


Tillgänglighet

Tillgängligheten att logga in och följa kontouppdateringar och även investeringar är något vi önskar att vi kunde ge alla storbanker men tyvärr ligger Nordea efter på denna fronten. Vi har testat Nordea Investor, Nordeas plattform för investeringar, och vårt omdöme av Nordea Investor är tyvärr att vi är väldigt besvikna. Det var krångligt och kändes åldrat även om plattformen är helt ny. Att göra samma sak på Avanza som på Nordea Investor gick mycket snabbare och var väldigt mycket enklare.


Priser

När det kommer till priser och även i detta fallet courtage går det varken att klaga på Avanza eller Nordea. Det går att sammanfatta det rätt enkelt: För små belopp är Avanza gratis. Inget slår gratis. Kommer en upp i större belopp blir Nordea billigare. Nordea tar även betalt för vardagstjänster men det erbjuder inte Avanza så där finns inget att jämföra.


Verktyg

När det kommer till verktyg inom just sparande och investerande är Avanza enligt oss bättre än Nordea, en känner som användare att systemet är mer genomtänkt. Hemsidan på Avanza är mycket enklare att ha och göra med. Avanzas gränssnitt känns enklare men sanningen är att vi uppfattar det som att en faktiskt kan göra mer där, även om det inte ser ut som det för den som bara vill komma igång med sitt sparande.


Kundtjänst

Här, till skillnad från andra kategorier, vinner Avanza med marginal. Avanzas kundtjänst är inte bara snabb men har också full koll på vad som gäller. Vi hade problem med Nordea Investor sedan dag ett men anledningen till att det inte löste sig var just kundtjänsten på Nordea. De anställda på Nordea hade inte alltid koll på vad som gäller, det händer inte på Avanza.


Avanza eller Nordea?

Ska en välja mellan Avanza och Nordea beror svaret på ens ekonomiska vanor och behov. Behöver en endast vardagstjänsterna duger Nordea. Ska en däremot spara eller investera rekommenderar vi helt klart Avanza och på det hela taget blir då det bästa alternativet en kombination av bankerna.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.