Avanza eller Swedbank

En jämförelse mellan Avanza och Swedbank är svår då bankernas fokus är väldigt olika. Vi försöker därför ta reda på vilka aspekter en ska titta på för att ta reda på vilken av bankerna som är bäst för dig. Svaret är ofta en kombination.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Kort om Avanza

Avanza är riktigt bra, men nischat. Det är nog förövrigt därför som banken är så bra. Avanza Bank är i allmänhet prisad av fackfolk och användare på evenemang och på sociala medier. Banken är en riktig favorit i ekonomikretsar och det finns en anledning till att banken är så stor bland sparare och i ekonomikretsar.

Avanza Bank har nämligen nischar in sig på just investerande och sparande. Banken erbjuder inga bankkort eller liknande. Banken fokuserar på aktier, fonder och andra värdepapper och det gör den riktigt bra.


Swedbank

Swedbank är nästan precis tvärt om. Banken erbjuder allt en kan tänka sig för att få privatekonomin att rulla men det räcker inte för banken erbjuder även allt ett företag kan behöva vad gäller banktjänster. Swedbank är allt utom en nischbank.

Däremot har Swedbank klarat sig riktigt bra vad gäller kundnöjdheten i jämförelse med andra storbanker och det är något en jobbar hårt på. Frågan är om Swedbank är lika bra som Avanza på just tjänster angående sparande och investerande, eller om det är fördelaktigt att ha båda.


Tjänster

Avanza erbjuder som tidigare nämnt i princip allt en kan tänka sig när det kommer till kapitalrelaterat. Aktier, fonder, binära optioner. Listan kan göras väldigt lång. Avanza erbjuder däremot inte vardagstjänster som behövs så som till exempel bankkort, Bank ID eller Swish. Kan en inte stå utan dessa tjänster måste en därför antingen stå utan det Avanza erbjuder eller kombinera Avanza med en storbank, till exempel Swedbank.

Swedbank är nämligen inte bara en storbank utan även en av de bättre. Banken erbjuder högkvalitativa banktjänster som fungerar bra för de allra flesta, till en fördelaktig kostnad dessutom. När det kommer till sparande och investerade tappar däremot banken precis som många andra storbanker.

Sanningen är att väldigt få, om ens någon, använder Avanza som sin bank i förstahand. Avanza kan snarare ses som ett komplement till en annan storbank och Swedbank är en bra sådan. Därför rekommenderar vi att kombinera Avanza med en storbank. Det kan låta krångligt med flera banker men när en väl kommer in i det är det ofta lättare att ha just banktjänsterna och kapitaltjänsterna separat.


Tillgänglighet

Tillgänglighet är något Avanza är proffs på även något som Swedbank fått till bra. Både Avanza och Swedbank har fantastiska hemsidor och smidiga appar där den som vill göra det enkelt kan göra det och den som vill åt de mer avancerade verktygen kan få tillgång till verktygen på ett enkelt och smidigt sätt.


Priser

Priset på vardagstjänsterna som Swedbank erbjuder är det inget fel på, däremot kan vi inte jämföra det med Avanza då banken inte erbjuder dessa tjänster. Istället får vi jämföra courtage, det vill säga avgiften vid aktiehandel. Här har Swedbank nyligen gjort ett antal förändringar som i många fall gör deras courtage gratis. Detta gäller även Avanza.

När det kommer till fondhandel kommer en däremot ofta undan billigare hos Avanza. Här är fondutbudet så stort att en alltid kan hitta en riktigt billig fond som passar ändamålet.


Verktyg

När det kommer till verktyg som en inom aktie- och fondhandel har nytta av är Avanza att föredra precis som det mesta finansrelaterat när en jämför med storbanker. Avanza Bank är riktigt bra på just detta och har därmed skapat riktigt bra verktyg, bland annat ett där en kan förutspå det framtida värdet på ens portfölj.

Avanza gör det även väldigt enkelt genom att låta kunden anpassa startsidan för att visa just verktygen som betyder mycket för än själv och lämna ute information som en tycker är oviktig. Detta går även att göra i appen vilket är ett stort plus.


Kundtjänst

Här beror det på hur en föredrar att få sin hjälp. När det kommer till undersökningar om kundtjänst och kundnöjdhet vinner i princip alltid Avanza, med all rätta. Avanza erbjuder riktigt bra kundtjänst genom telefon. Detta kan låta jobbigt, att inte kunna gå till ett kontor och få hjälp på plats.

Vår erfarenhet har precis som kundnöjdheten förklarat varit att kundtjänsten är riktigt bra även om den sker genom telefon och att pengarna som massa kontor hade kostat istället läggs på att driva en riktigt bra bank på nätet så att fel sällan uppstår och att en därför sällan behöver kontakta kundtjänsten och satsa stenhårt på att när en väl behöver göra detta finns den där och är tillgänglig.


Avanza eller Swedbank?

Står det emellan Avanza och Swedbank för vardagstjänster vinner Swedbank. Så är du nöjd med Swedbank tycker vi du skall behålla dem för just vardagstjänster. Ska du däremot ta ditt sparande till nästa nivå är enligt oss Avanza banken som gör det på det absolut bästa sättet. Vi rekommenderar då att du öppnar konto hos Avanza, men att du ändå behåller ditt konto hos Swedbank.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.