Avanza Zero analys

Avanza har skakat om i fondmarknaden i Sverige med fonden Avanza Zero som följer SIX30RX, de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen, detta helt utan avgifter. Sedan fonden startades har den blivit mycket populär bland sparare i Sverige.

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Kort om Avanza Zero

Avanza Zero, gratisfonden. Det är egentligen inte så komplicerat. En fond som alla andra indexfonder med en skillnad. Den är gratis, men fonden passar inte alla sparare.

När fonden lanserades berättade Avanza om hur unik den är, och att detta i praktiken kommer innebära en minimal konkurrens mellan denna och resten av Sverigefonderna. Istället lanserade Avanza en banbrytande fond som konkurrenterna oavsett Avanzas pressmeddelande anser är en konkurrent, detta med all rätt.

Trovärdigheten har även ifrågasatts, inte på faktamässig basis utan snarare för att det som är gratis ofta innebär hakar, alternativt inte går att lita på. Avanza är i högsta grad en trovärdig bank, men självklart finns det begränsningar kopplade till Avanza Zero:

  • Du måste vara kund hos Avanza, fonden kan endast köpas på deras plattform med undantag för PPM
  • Max insättning på 25 000 kr per dag
  • Max insättning på 1 000 000 kr per person

Fungerar detta för dig utan att ställa till det är Avanza Zero en riktigt bra fond för dig.


Innehav i Avanza Zero

Då fonden är vad vi kallar för indexfond justeras innehavet i fonden automatiskt efter indexet. Denna fonden följer indexet SIX30RX och äger därmed de 30 bolagen som omsätts mest på Stockholmsbörsen. De 30 mest omsatta bolagen är för enkelhetens skull de 30 största bolagen på Stockholmsbörsen, bland annat Ericsson, Hennes & Mauritz och SEB. Med fonden får sprids riskerna över flera stora svenska bolag i flera olika branscher med verksamhet i hela världen. Om ett bolag skulle falla bort från indexet faller bolaget även ut ur fonden, och ett nytt tar över.


Utveckling i Avanza Zero

Avanza Zero, fonden helt utan avgifter. När Avanza år 2006 introducerade fondbolaget utgick ett pressmeddelande där man berättade att fonderna skulle vara unika, något man verkligen uppnått. Totalt har över 300 000 svenskar över 20 miljarder kronor i fonden. Grattis Avanza!

Fördelar med Avanza Zero

Avanza förklarade också att fonden inte på något sätt kommer att konkurrera med resten av fonderna som Avanza distribuerar, just eftersom den är så unik. Många förväntade sig unika marknader, unika index till unika priser. Avanza förvånade igen.

Avanza startar verksamheten i syfte att erbjuda svenska privatsparare en ny typ av fonder som inte finns på marknaden idag. Verksamheten kommer därför inte direkt konkurrera med de över 550 fonder från andra fondbolag som Avanza redan distribuerar.

Då hette det att inte konkurrera, men resten av fondbolagen skulle nog vittna om motsatsen. En helt ny Sverigefond med en totalavgift på Zero. Det är svårt att föreställa sig någon värre konkurrens för resten av Sverigefonderna.

Nackdelar med Avanza Zero

Nu kan man fråga sig själv om detta är trovärdigt, gratisfonder har redan etablerats i USA, men två av de främsta lades ner. Avanza har dock gått ut med att kostnaden för denna fond ligger någonstans mellan två och fyra miljoner kronor per år, jämför detta med en vinst på över 100 miljoner kronor per år och det känns rätt rimligt.

Denna fond är till för oss småsparare, inte för institutioner och större företag. Den ska locka nya kunder till Avanza, inte bli en kostnad.

Detta gör man möjligt genom en köpgräns på 25 000 kronor per dag, inget som skulle ställa till det för gemene småsparare, samt en insättningsgräns på 1 miljon kronor. Detta tillvägagångssättet är helt nytt och är en indikation på att Avanza fokuserar på att detta ska vara en fond som lockar kunder, inte en kostnad. De ser det som en form av marknadsföring att erbjuda fonden, Avanza Zero, istället för att marknadsföra sig på TV.

Utöver PPM finns ett strikt krav från Avanzas sida, man måste spara i en depå hos banken. Inga undantag. Detta för att Avanza ska kunna marknadsföra andra produkter och tjänster, och att det som kund ska vara lätt att även bli en betalande sådan, genom till exempel courtagekostnader vid ett aktieköp. Målet var alltså att detta ska bli en vinstaffär för Avanza, vilket det nu i efterhand ser ut att ha blivit.

Den institutionella risken med att placera sina pengar i Avanza Zero skulle vi bedöma är väldigt liten, precis lika liten som hos någon annan bank. Avanza har även lång och bred erfarenhet av kapitaltjänster på nätet.

Nedanför har vi listat ett antal svenska indexfonder som tillhör de med lägst avgift.

FondnamnProduktavgift Total avgift med en miljon investerat efter ett år
Avanza Zero0,00 %0 kr
Länsförsäkringar Sverige Indexnära0,22 %2 200 kr
SPP Aktiefond Sverige A0,22 %2 200 kr
Spiltan Aktiefond Investmentbolag0,24 %2 400 kr
Handelsbanken Sverige OMXSB Index0,25 %2 500 kr

Något som kan vara värt att notera här är att även om fonden är unik så handlar det inte om stora kostnader. Det är snarare en principsak, den är gratis. Det finns en viss glädje i det, eller som Avanza säger: det ska vara billigt att vara rik. I detta fallet helt gratis. Däremot finns det indexfonder som kostar betydligt mer, därför är det viktigt att hålla koll på avgifterna.


Ska man köpa Avanza Zero?

Tror man på en uppgång bland storbolagen på Stockholmsbörsen samt gillar fonden, dess specifikationer samt förvaltare är fonden ett bra köp bland Sverigefonderna.

När det gäller Sverigefonder som helt enkelt följer ett index är det egentligen inte så komplicerat. Välj den som fungerar för dig, med den billigaste avgiften. Avanza har en riktigt bra fondlista där man visar de allra flesta svenska fonderna samt dess totala avgift.

Du som har under en miljon kronor investerat bör välja Avanza Zero. Det är en gratisfond som fungerar precis på samma sätt som resterande fonder.

Du som har över en miljon kronor investerat bör välja en annan Sverigefond. Det finns flera alternativ i tabellen ovan och det innebär ingen större kostnad. Ett alternativ är att spara en miljon kronor i Avanza Zero och resterande belopp i en annan fond.

Planerar du att inom kort samla ett kapital som kommer överstiga en miljon kronor kan det vara smidigt att välja en annan fond redan från början.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.