Billigaste fastighetsfonden

En fastighetsfond är en fond investerar i fastigheter eller fastighetsbolag, därmed kan du få exponering mot fastighetsmarknaden utan att äga en egen bostad eller fastighet. Om du är intresserad av att investera i en fastighetsfond kan du förhoppningsvis få stor nytta av den här artikeln – vi går igenom vad en fastighetsfond är, varför det kan vara bra att köpa en, samt vilken som är den billigaste fastighetsfonden! Lycka till.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vad är en fastighetsfond?

Den absolut enklaste, och även den mest självklara, förklaringen till vad en fastighetsfond är en fond som investerar direkt i fastigheter och/eller olika bolag som bedriver verksamhet inom fastighetsbranschen. Det innebär alltså att om du köper en fastighetsfond kommer dina pengar investeras i olika fastigheter och fastighetsbolag.

Med det sagt kommer dina investeringar att påverkas av bostadsmarknaden, bland annat. Det innebär att det kan vara en god idé att investera i en fastighetsfond om du inte redan investerat dina pengar i en riktig bostad, och tvärtom om du redan äger en, eftersom du sprider risken. Ett allt för stort innehav i en och samma marknad innebär ofta rätt stor risk.

Globala fastighetsfonder

Många gånger när man talar om investeringar i fastighetsfonder syftar man bara på de fonder som berör den nationella marknaden, alltså i detta fall den svenska fastighetsmarknaden. Men självklart finns det globala fastighetsfonder du kan investera i för att få ytterligare lite bredare exponering.

En fördel med denna typ av globala investering är att du som köpare även får ta del av den fastighetsmarknad som finns i andra länder. Skulle det då visa sig att den svenska marknaden av någon anledning går dåligt kan det finnas vinster att plocka hem ändå tack vare din breda spridning.

Varför köpa en fastighetsfond?

Som vi tidigare nämnde kan det vara en god idé att gå in i bostadsmarknaden genom att investera i en fastighetsfond om du inte redan äger eller investerat i en eller flera bostäder. Du kommer då få en större riskspridning i ditt sparande. Det kan självklart vara bra att investera en del i en fastighetsfond även om du äger en bostad, men det du vill undvika är ha för stor del av dina pengar investerade mot en specifik bransch, i det här fallet fastighetsbranschen.

Men, det kan vara ett mycket bra investeringsalternativ för att få exponering mot fastighetsmarknaden om du exempelvis hyr en bostad men ändå vill få chansen att ta del av vinsterna om det visar sig att marknaden går bra och bostadspriserna stiger. Du kan också enkelt välja storlek på investeringen baserat på vad du kan eller vill avvara.

Överlag kan även en fastighetsfond vara en stabilare investering än aktiefonder inriktade mot en specifik bransch. Det beror på att fastigheter oftast ger intäkter i form av hyror även om fastighetspriserna går ner med t.ex 2% en månad och det kan agera som en kudde. Om fastighetspriserna istället stiger blir det ännu bättre. Med det sagt kan fortfarande en fastighetsfond sjunka i värde precis som aktiefonder.

Fördel med globala fonder

Globala fastighetsfonder kan som sagt också vara ett bra alternativ då du vill exponera dig än mer mot fastighetsmarknaden och bredda ditt perspektiv och spridning lite extra. Detta kan i sin tur också vara en fördel i sig då globala fastighetsfonder ger dig möjligheten att gå med vinst då andra länder uppnår tillväxt i form av urbanisering och välstånd.

Varför är låga avgifter viktiga?

En av de stora nackdelarna som många gånger nämns gällande fastighetsfonder är just att ofta har höga avgifter, vilket alltså innebär höga kostnader för dig som investerar och äger fonden. En hög avgift kommer i sin tur påverka din investering till en sån grad att det krävs att fonden presterar väldigt bra för att väga upp för den höga avgiften.

Anledningen till att man investerar i olika saker är ju trots allt för att gå med vinst och tjäna pengar. Då är det rätt tråkigt om avgifterna för din investering äter upp din totala vinst eller tar en stor del av den. Just därför är det viktigt med låga kostnader.

Om du ändå känner att en fastighetsfond är ett bra alternativ för dig, där du vill få en viss exponering mot fastighetsmarknad på ett smidigt sätt, finns det alternativ som erbjuder lägre avgifter. Genom att köpa eller gå in i en fastighetsfond via din PPM-depå kan du köpa samma fond fast till ett lägre pris än hos de vanliga bankerna som Nordnet och Avanza. Pensionsmyndigheten ger nämligen rabatt på avgifterna.

Oavsett av vilken anledning just du väljer att investera i en fastighetsfond kan avgifter och kostnader göra otroligt stor skillnad för ditt resultat. Om du vill ha tips på billiga fastighetsfonder som kan vara ett bra köp finner du användbar information nedan!

Vilken är den billigaste fastighetsfonden?

I och med att fastighetsfonder kan ha en högre avgift, tycker vi det är viktigt att lyfta fram fastighetsfonderna som har lägst avgift. Nedanför listar vi de fem billigaste fastighetsfonderna.

Fastighetsfond (Direktlänk)Årlig avgift (SAVR)
IKC Fastighetsfond A0,79%
UB Nordamerika REIT A0,80%
UB Europa REIT A0,84%
ODIN Fastighet C0,86%
Länsförsäkringar Fastighetsfond A0,88%
Vi reserverar oss för att priset för fonderna kan vara felaktiga, samt att priserna kan ha ändrats efter publicering.

Vår genomgång visar att den billigaste fastighetsfonden är IKC Fastighetsfond A som har en årlig avgift hos SAVR på 0,79%. Avgifterna för fastighetsfonder kan vara betydligt högre än 0,79%. Om du vill investera i fastighetsfonder med låga avgifter kan dessa fonder vara ett bra alternativ.

Direktlänk: Köp IKC Fastighetsfond A hos SAVR >>

Öppna ett konto hos SAVR och hitta de billigaste fonderna

SAVR erbjuder idag nästan alla fonder som finns på marknaden och för oss är det ett självklart att investera i fonder via deras plattform. Som vi tidigare skrev är det viktigt att avgiften för fonderna är så låg som möjligt och SAVR har gjort det möjligt att investera i samma fonder som hos Nordnet och Avanza, men avgifterna är oftast betydligt lägre. Att öppna ett konto är också kostnadsfritt.

Öppna ett kostnadsfritt konto hos SAVR och investera i fonder till en lägre avgift.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.