Billigaste räntefonden

Att investera i en räntefond kan vara ett bra alternativ för dig som på något sätt vill förvalta dina pengar utan att själv behöva vara aktiv på marknaden och inte sparar på lång sikt. En räntefond är en fond som investerar i räntebärande värdepapper. Vid investering i räntefonder tar du lägre risk än om du till exempel investerar i aktiefonder. Om du vill veta mer om räntefonder och vilka som är de billigaste alternativen ska du fortsätta läsa här!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vad är en räntefond?

Kort sagt är en räntefond en fond som investerar i olika räntebärande värdepapper. Det kan till exempel handla om obligationer av olika slag, så som bostads- eller statsobligationer, eller statsskuldväxlar. För dig som privatperson är en räntefond den enda möjliga investeringen om du vill investera i just obligationer och statsskuldväxlar.

När du investerar i en räntefond kan det liknas med att fonden ”lånar ut” pengar. Vanliga låntagare från olika räntefonder är exempelvis stater och företag som vill ha kapital att finansiera statens verksamhet eller användas i bolagens verksamhet.

Beroende på vilken räntefond du kollar på och vilka räntepapper just den investerar i delas de in i olika kategorier; korta räntefonder, realräntefonder och företagsobligationsfonder för att ta några exempel. Detta är också avgörande för vilken risk fonden har och vilken avkastning du kan förvänta dig.

Att många väljer att investera i räntefonder beror inte minst på att risknivån ofta är väldigt mycket lägre än om du exempelvis skulle investera i aktiefonder. Mer om detta nedan!

Varför köpa en räntefond?

Att köpa en räntefond kan som vi tidigare nämnt vara ett bra alternativ för dig som vill se pengarna växa utan att du själv behöva engagera dig särskilt mycket. Utöver det finns det ett flertal andra anledningar till varför en räntefond kan vara en god idé att köpa!

Låg risk

En av de främsta anledningarna till att räntefonder ofta rekommenderas som investering är för att de har en låg risk. På så sätt kan du investera pengar och de kommer sakta men säkert att växa.

Alternativ till sparkonto

Du kan se det som ett alternativ till sparkonto, där du både kan investera på längre och kortare sikt. Med det sagt kan en räntefond vara en bra investering då du exempelvis vill spara för att kunna köpa en bostad inom 1-2 år – du får relativt bra avkastning i förhållande till den risk du är villig att ta, och det finns goda möjligheter att investera utan att utsätta dig för risk alls.

I ett sådant fall kan en kort räntefond vara ett bra val. De är ofta de som anses vara de mest trygga då de placerar i så kallade säkra räntepapper där löptiden är kort. Det möjliggör för dig att få en viss avkastning fram tills det att du exempelvis vill köpa en bostad.

Exponering för dolda marknader

Ytterligare en fördel med räntefonder är att du kan gå in i marknader som annars kan vara svåra att komma åt, där exponeringen alltså blir till din fördel. Med andra ord finns det ett flertal olika anledningar till en räntefond kan vara ett bra köp!

Varför är låga avgifter viktiga?

Något som är viktigt att tänka på då du vill investera i en räntefond är att olika räntefonder passar olika bra för olika önskemål. Detta är alltså precis som vanligt när det kommer till olika former av investeringar; det gäller att välja en variant som passar bäst för en själv! Här är bland annat frågan om avgifter och räntor viktiga.

Hög avgift = hög kostnad

Att frågan om avgifter är så pass avgörande när det kommer till dig som investerare i räntefonder är just för att avgiftens storlek i förhållande till avkastningen är större än för många andra typer av fonder. Avgiften kan ses som själva kostnaden för att äga en fond – är den då väldigt hög blir det svårare för fonden att generera en avkastning som överstiger avgiften i och med att avkastningen ofta är ganska låg.

Högre krav på prestation

Har en räntefond en väldigt hög avgift innebär det också att de värdepapper du investerat i måste prestera bättre för att väga upp för avgiften. Annars är det lätt hänt att avkastning blir väldigt låg som vi nämnde ovan. Det får stor påverkan för fondens avkastning om avgiften är 0,1%, 0,2% eller 0,4% per år, vilket för en aktiefond hade ansetts vara lågt.

Med andra ord bör du vid investering i en räntefond jämföra olika alternativ och se över vad de innebär, det då innan du väljer att köpa den. Det kan vara svårt att själv avgöra vilken risk kontra vilka avkastningsmöjligheter en fond innebär, och att där även väga in hur avgiften påverkar investeringen. Tänk på att låga avgifter kan vara avgörande!

Vilken är den billigaste räntefonden?

Som vi skrivit är det viktigt med låga avgifter i en räntefond och därför har vi tagit fram en lista på de fem billigaste räntefonderna i Sverige.

RäntefondÅrlig avgift (Avanza/Nordnet)
AMF Räntefond kort0,12%
Swedbank Robur Räntefond Kort A0,12%
SEB Likviditetsfond SEK0,15%
Öhman Kort Ränta A0,17%
Länsförsäkringar Kort räntefond0,20%
Vi reserverar oss för att priset för fonderna kan vara felaktiga, samt att priserna kan ha ändrats efter publicering.

Vår genomgång visar att den billigaste räntefonden är AMF Räntefond kort, med en årlig avgift på 0,12% per år. Det är en mycket låg avgift på en räntefond och om du vill välja en räntefond med låga avgifter då är den fonden ett bra val.

Direktlänk: Köp fonden hos Nordnet
Direktlänk: Köp fonden hos Avanza

Resterande fonder är också bra alternativ om du letar efter räntefonder med låga avgifter.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.