Börsnoteringarna som stigit mest i värde 2020

En börsnotering, eller börsintroduktion, innebär att ett aktiebolag noteras på börsen. I samband med det blir aktiebolagets aktier tillgängliga för att handla på aktuell aktiebörs. De senaste åren har det funnits flera bolag som stigit kraftigt i värde sedan börsnoteringen och för den som väljer att delta i rätt börsnoteringar, finns det möjligheter att tjäna en del pengar. Trots ett konstigt år har det skett en del börsnoteringar 2020. Här går vi igenom allt du behöver veta, där vi även går igenom de börsnoteringar som stigit mest i värde 2020!

Vad är en börsnotering?

En börsnotering, även kallat börsintroduktion, innebär att ett aktiebolag har bestämt sig för att deras aktier ska börja handlas på en marknadsplats, börsen. På engelska kallas detta för IPO eller initial public offering. Att börsnoteras betyder att vem som helst kommer kunna köpa och sälja aktier i bolaget. I samband med en börsnotering finns det möjlighet för investerare att köpa aktier till ett förutbestämt pris alternativt inom ett givet intervall. Därmed finns det möjlighet för investerare att tjäna mycket pengar om aktiekursen stiger när aktierna börjar handlas.  

Varför gör bolag en börsnotering?

Att vissa aktiebolag väljer att ansöka om en börsnotering beror oftast antingen på att man vill få in mer kapital till företaget eller för att nuvarande aktieägare vill sälja aktier.

Att få in mer kapital till företaget gör att de företaget kan använda pengarna för att utveckla och förbättra verksamheten. Alla företag har inte möjligheten att finansiera tillväxt med de resurser som redan finns tillgängliga, och då behöver man ta in nytt! När ett bolag tar in nytt kapital, kallas det för ny

Om bolaget som börsnoteras har gått bra historiskt kan det vara så att nuvarande aktieägare vill sälja lite aktier som de köpt på lägre nivåer. En börsnotering gör det möjligt då de kan sälja delar av sitt aktieinnehav till andra personer eller investerare som vill köpa aktier i bolaget.

Det finns många fler anledningar till att bolag vill börsnotera sig, än de som vi har skrivit om. De vi har valt att ta upp är de vanligaste anledningarna, några andra anledningar är att det stärker varumärket eller att det blir enklare för anställda att äga aktier i bolaget.

Tjäna pengar på börsnoteringar

En annan fördel med börsnoteringar är att även du som investerare kan tjäna pengar på det. Det är alltså inte bara företaget i fråga som kan få in mer kapital! Du som investerare kan tjäna pengar på börsnoteringar genom att köpa aktier i samband med en notering.

Det går till på så sätt att du anmäler ditt intresse hos din bank när du får ett meddelande om att en börsnotering ska ske. Du köper då det antalet aktier du tycker är rimligt, till ett förutbestämt pris eller inom ett givet intervall. Ibland är priset lägre än vad liknande bolag kostar eller än vad andra tycker att bolaget är värt. Detta görs för att det blir dålig publicitet för bolaget om priset för högt och sjunker direkt vid notering för då kommer alla nya aktieägare förlora pengar.

Om företaget som börsnoterat är populärt, omtalat och priset lågt då är sannolikheten stor att aktiekursen stiger när aktierna börjar handlas på börsen i och med att fler vill handla dem. Om kursen stiger kommer du att tjäna pengar. Risken finns dock att utfallet blir motsatt.

År fullt av speciella händelser

Det är nog ingen som har missat att år 2020 har bjudit på en hel del berg-och-dalbanor. Coronaviruset som dök upp som gubben i lådan i början på mars har sen dess tagit hela världen med storm, och det inte på ett positivt sätt.

Många har blivit lidande, förlorat sina arbeten, mått dåligt, inte fått träffa nära och kära, och så vidare. Men, trots ett väldigt konstigt år där Covid-19 inte lett till den bästa ekonomiska utvecklingen har ett flertal bolag ändå valt att börsnotera sig under året.

Detta må låta konstigt i mångas öron, men samtidigt får man inte glömma bort anledningen till att företag börsnoteras från första början – för att få in mer kapital. När världsekonomin blir lidande är det också många företag som får det väldigt mycket svårare. Behovet av nytt, och mer, kapital är alltså större än någonsin för många.

Med en börsnotering hoppas man då på att aktieintressenter ska satsa en liten slant för att ge vinst både till företaget och sig själva. Detta också på grund av att intresset för aktiehandel på egen hand har ökat väldigt tack vare Corona!

Bolagen som stigit mest sedan börsnoteringen 2020

Ett utfall av att allt fler sitter hemma och jobbar, och att man under flera perioder under året har haft väldigt begränsad rörelsefrihet och bristfälligt umgänge, är just att intresset för aktiehandel ökat.

Allt fler privatpersoner har intresserat sig för börsen. Det har i sin tur lett till att många företag på börsen gått väldigt bra, trots det som har skett. En hel del av de företag som valt att börsnoteras under året har därmed också stigit väldigt kraftigt i värde efter noteringen.

När pandemin slog till kändes detta i princip omöjligt, men i takt med ett ökat intresse innebär det att allt fler investerar även i nynoterade bolag. Och som vanligt är det utbud och efterfrågan som styr värdet. Nedan har vi samlat de bolag som stigit mest sen börsnoteringen 2020!

Bolag (Direktlänk)Aktiekursutveckling
sedan börsnotering
Bioextrax+724%
AegirBio+192%
Re:NewCell+159%
LED iBond+123%
Magle Chemoswed+105%
Implantica+94%
Exsitec+86%
Spotlight Group+82%
Klimator+81%
Nanoform+77%

Vi tar inte ansvar för att utvecklingen är korrekt då den inte uppdaterats sedan inlägget publicerades.

Som vi kan se finns det många bolag som har noterat sig under 2020 som har stigit kraftigt sedan dess.

Investera i kommande börsnoteringar

Om du själv känner dig intresserad av det här med börsnoteringar och att bli aktieägare i kommande publika företag finns det alla möjligheter för dig att själv börja investera i dessa. För att göra det krävs det bara att du blir kund hos en nätmäklare, förslagsvis Avanza eller Nordnet som är de mest populära.

När du sen är kund hos vald nätmäklare kommer du, som vi tidigare var inne på, få meddelanden och noteringar om när ett visst företag ska göra en IPO. Då kan du välja att anmäla ditt intresse för att köpa aktier, och sen hoppas på att kursen stiger i samband med noteringen. Att investera i kommande börsnoteringar kan vara både roligt och läskigt, men förhoppningsvis kan man tjäna pengar på det!

Historiskt har Nordnet erbjudit sina kunder möjligheten att investera i fler börsnoteringar än vad Avanza har gjort. Därmed är vår rekommendation att öppna ett konto hos Nordnet om du inte redan har ett för att kunna ta del av fler börsnoteringar! Det kostar inget att öppna ett konto hos varken Nordnet eller Avanza.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.