Billigaste småbolagsfonden

Med en småbolagsfond menas de fonder som investerar i de lite mindre bolagen på börsen, det vill säga de små bolagen. Anledningen till att man väljer att investera i småbolagsfonder är för att mindre bolag ofta har en tendens att ge större tillväxt än hos de stora bolagen – du kan alltså få bättre avkastning i det långa loppet. Dock kommer investeringar i småbolagsfonder även med en del risker, så som stora svängar. Vi går igenom allt du behöver veta om fonderna här, samt vilken som är den billigaste småbolagsfonden!

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar.

Vad är en småbolagsfond?

Som vi tidigare var inne är en småbolagsfond en fond som investerar i mindre bolag, därav namnet småbolagsfond. Något som däremot kan variera mellan olika småbolagsfonder är just bemärkningen ”små bolag” – en del fonder väljer att investera i väldigt små bolag på börsen, medan andra småbolagsfonder investerar i större sådana.

Med andra ord finns det ingen direkt konkret definition på vad som är ett småbolag, utan det avgör varje enskild småbolagsfond. Normalt sett brukar dock ett småbolag vara väldigt mycket större än vad man kan tro. Just av den anledningen har småbolagsfonder i exempelvis Sverige och USA olika kriterier att nå upp till för att klassas in under segmentet.

Finns det en definition på småbolag?

Trots att man många gånger brukar säga att det inte riktigt finns en specifik gräns för vad som räknas som småbolag, det vill säga för alla länder världen över, finns det en svensk definition som man då kan gå efter för bolag på den svenska börsen.

Denna definition är då att ett bolag räknas som småbolag om dess totala börsvärde uppgår till mindre än 1% av börsens totala värde, det vill säga Stockholmsbörsens värde. Om Stockholmsbörsens värde ligger på runt 4 000 miljarder kronor innebär det att bolag med ett börsvärde på mindre än 40 miljarder kronor räknas som småbolag i svenska mått.

Varför köpa en småbolagsfond?

Att investera i småbolagsfonder är lönsamt då dessa ”små” bolag ofta ger större tillväxt än andra större bolag. De små bolagen växer snabbare, vilket innebär att tillväxtkurvan är starkare – på sikt kommer din avkastning bli bättre. Genom att investera i småbolagsfonder kan du alltså få bättre avkastning än börsen i sig.

En annan fördel är att småbolagsfonder många gånger blir väldigt populära och ”inne” hos olika investerare, vilket i sin tur leder till att de små bolagen kan vara på kartan som ett av storbolagen redan nästa dag. Med andra ord kan en investering i småbolagsfonder innebära snabb tillväxt, effektiv förvaltning och hög avkastning.

Vilka risker finns det?

Precis som med allt annat finns det inget som heter gratis pengar utan att det innebär en viss risk – det är alltså inte möjligt att investera i småbolagsfonder utan att du riskerar en del. Riskprofilen hos en fond med små bolag är högre än hos de fonderna med större bolag.

Trots att en småbolagsfond kan ge dig hög avkastning under en rätt kort period innebär denna höga avkastning också att fonderna kan svänga rejält. Därmed innebär det att om du tar hög risk har du möjlighet att få hög avkastning och att avkastningen kommer svänga en del. Avkastning och risk går hand i hand!

Det innebär att du kan förlora de pengar som du har investerat eller att värdet på din investering har sjunkit i värde. Med andra ord kan småbolagsfonder vara lite för riskabelt för de som inte är bekväma med att ta mycket risk eller om du ska använda pengarna snart. Småbolagsfonder är till för att investeras i med pengar som ska användas längre fram i tiden.

Låga eller höga avgifter?

Investerar du i en småbolagsfond kommer du märka rätt stor skillnad när det kommer till kostnader och avgifter för din investering i sig. Generellt sätt är avgiften hos en småbolagsfond högre än hos de fonderna som investerar i stora bolag. Detta beror på att det oftast krävs mer arbete för förvaltarna att investera i mindre bolag.

Därmed är det viktigt att du som investerare ser över vilken avgift en fond har innan du väljer att investera i den, speciellt för småbolagsfonder där avgiften oftast kan vara över 1% per år av värdet på din investering i fonden.

Varför är låga avgifter viktiga?

Det är på grund av att man inte vill betala allt för mycket för att äga en fond precis som du vill betala så lite som möjligt för ditt bredband. Att avgiften är hög behöver inte betyda att fonden är bättre.

Har fonden en hög avgift krävs det att avkastningen blir ännu högre för att du ska kunna väga upp för kostnaden. Det gäller då alltså att fonden presterar mycket bättre om avgiften är hög än om avgiften är låg.


Därmed är det viktigt att hitta en fond som man tror kommer prestera så bra som möjligt i framtiden till en låg avgift.

Vilken är den billigaste småbolagsfonden?

Som vi skrev tidigare kan småbolagsfonder se olika ut beroende på vad fonden anser vara ett småbolag, även om bolagen alltid är mindre än de största bolagen på börsen. Detta påverkar också avgiften, fonder som investerar i mindre bolag har högre avgift än de som investerar i större bolag. Vi har tagit fram en lista med fem billiga småbolagsfonder.

SmåbolagsfondÅrlig avgift (SAVR)Årlig avgift (Avanza/Nordnet)
Plus Mikrobolag Sverige Index0,35%0,40%
AMF Aktiefond Småbolag0,38%0,45%
ODIN Sverige C0,74%1,25%
Skandia Småbolag Sverige0,87%1,48%
SEB Sverigefond Småbolag C/R0,93%1,62%
Vi reserverar oss för att priset för fonderna kan vara felaktiga, samt att priserna kan ha ändrats efter publicering.

Vår genomgång visar att den billigaste småbolagsfonden är Plus Mikrobolag Sverige Index, med en årlig avgift på 0,35% per år. Det är en mycket låg avgift på en småbolagsfond och om du vill fokusera på en småbolagsfond med låga avgifter då är den fonden ett bra val.

Direktlänk: Köp fonden hos SAVR >>
Direktlänk: Köp fonden hos Nordnet >>
Direktlänk: Köp fonden hos Avanza >>

Resterande fonder är också ett bra alternativ om du letar efter småbolagsfonder med låga avgifter.

Öppna ett konto hos SAVR och hitta de billigaste fonderna

SAVR erbjuder idag nästan alla fonder som finns på marknaden och för oss är det ett självklart att investera i fonder via deras plattform. Som vi tidigare skrev är det viktigt att avgiften för fonderna är så låg som möjligt och SAVR har gjort det möjligt att investera i samma fonder som hos Nordnet och Avanza, men avgifterna är oftast betydligt lägre. Att öppna ett konto är också kostnadsfritt.

Öppna ett kostnadsfritt konto hos SAVR och investera i fonder till en lägre avgift.

Om du vill läsa mer om SAVR kan du läsa vår artikel, SAVR – Upp till 50% lägre avgifter >>.Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.