Billigaste läkemedelsfonden

För dig som vill investera i framtiden kan en läkemedelsfond vara ett passande alternativ. Sjukvården är en samhällsgren som vi alltid kommer ha behov av, där efterfrågan på diverse läkemedel och vård möjligtvis kommer öka än mer desto längre vi lever. Med andra ord kan du genom att investera i en läkemedelsfond få avkastning på denna ökande efterfrågan och det växande utbudet.

Att själv förstå och hitta bolag som ska tillverka nästa generations läkemedel kan var mycket svårt och risken kan vara hög. Med en läkemedelsfond kan en överlåta jobbet till en förvaltare som specialiserar sig på att hitta de bästa bolagen i branschen. Vill du veta mer om läkemedelsfonder, vad det är, varför de kan vara bra att investera i och vilken som är den billigaste läkemedelsfonden är denna artikel för dig!

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Vad är en läkemedelssfond?

En läkemedelsfond är vad en kallar för en branschfond, vilket alltså innebär att de endast investerar pengar i en specifik bransch – i detta fall läkemedelsbranschen, eller i större drag sjuk- och hälsovårdsindustrin. Det kan exempelvis röra sig om bolag som forskar, utvecklar och som sysslar med service inom bioteknik.

Sjuk- och hälsovården är en rätt stabil del av samhället, där det finns en ständig efterfrågan som inte påverkas av konjunkturförändringar. Det gör att dessa investeringar inte påverkas lika mycket av konjunkturnedgångar likt finanskrisen 2008 och köp av läkemedelsfond kan därmed ses som en mer defensiv investering. Med ett globalt fokus får du också bred spridning i din exponering vilket innebär lägre risk.


Varför köpa en läkemedelsfond?

Det kan av flera olika anledningar vara en god idé att investera i en läkemedelsfond.

Intressant marknad

Den absolut första av dem är att det är ett bra alternativ för dig som vill få exponering mot en bransch som ständigt utvecklas och växer på många olika sätt – läkemedelsbranschen är både intressant och spännande, och därmed även något som alltid kommer vara aktuellt.

Inom branschen finns det även mycket att ta del av, där en stor del av utvecklingen erbjuder stabila investeringar med trygg utveckling som många gånger håller även om annat är ostadigt. Människor behöver läkemedel oavsett konjunkturläge.

Läkemedelsbolag som lyckas blir ofta framgångsrika

Det är inte heller helt ovanligt att läkemedelsbolag som lyckas med sina projekt blir väldigt framgångsrika. Har du då gått in och investerat i en läkemedelsfond, där spridningen dessutom ofta är bred i och med ett varierande innehav finns det en rätt stor chans att du får ta del av denna framgång i form av avkastning. Det är dock många läkemedelsbolag som inte lyckas hitta nya läkemedel.

Lättare att investera i fond

Det kan det vara väldigt svårt för dig som utomstående att hitta de läkemedelsbolag som lyckas hitta nya läkemedel, det vill säga utan väldigt mycket kunskap om både branschen och specifika bolag i sig.

Är du inte väldigt kunnig och påläst är sannolikheten inte så stor att du vet vilket bolag du ska gå in i för att ta del av dess växande, intressanta framgång. Gör du det är processen ofta komplicerad, rätt omfattande och även riskfylld.

Med andra ord är det ett attraktivt alternativ att investera i en läkemedelsfond – det krävs inte särskilt mycket kunskap från din sida. Du kan då få hjälp med att investera i läkemedelsbolag som annars är svår att hitta eller förstå sig på. Fondförvaltarna har ofta lång erfarenhet och mycket kunskap inom området, vilket sänker risken och ökar sannolikheten till en bra avkastning.


Varför är låga avgifter viktiga?

För dig som redan investerat i diverse olika fonder och bolag är det en självklarhet att låga avgifter är A och O för resultatet, det vill säga för din totala avkastning och vinst. Detta beror först och främst på att avgiften är den kostnad du betalar för att äga fonden du vill investera i – ju högre avgift desto mer måste du betala bara för att ta del av resan.

Det i sin tur innebär att du som investerare måste få mycket mer avkastning tillbaka av fonden i fråga, annars väger det inte upp den höga avgiften. Resultatet som blir när avgiften är högre än avkastningen är negativ – det resultatet vill du inte ha! Och skulle fonden istället gå ner blir det extra kostsamt för dig.

Med andra ord är det mycket svårare för dig som investerare att få bra avkastning från din läkemedelsfond om du går in i en fond där avgiften är hög. Köper du istället in dig i en fond med låga avgifter krävs det en lägre avkastning för att du ska gå med plus på din investering i fonden.

Sen är det inte alltid helt lätt att hitta läkemedelsfonder som erbjuder låga avgifter. Det är just därför den här artikeln kan vara användbar för dig – här kommer vi nämligen tipsa om de billigaste läkemedelsfonderna för att du ska få hjälp att hitta en bra fond med låga avgifter. Tänk på att investera i en fond som passar dig och dina önskemål!


Vilken är den billigaste läkemedelsfonden?

I och med att läkemedelsfonder kan ha en högre avgift, tycker vi det är viktigt att lyfta fram läkemedelsfonderna som har lägst avgift. Nedanför listar vi de fem billigaste fonderna i kategorin.

Läkemedelsfond (Direktlänk)Årlig avgift (SAVR)
SEB Läkemedelsfond0,93%
Swedbank Robur Healthcare1,10%
C WorldWide Healthcare Select1,21%
Arctic Aurora LifeScience1,22%
JPM Global Healthcare1,22%
Vi reserverar oss för att priset för fonderna kan vara felaktiga, samt att priserna kan ha ändrats efter publicering.

Vår genomgång visar att den billigaste läkemedelsfonden är SEB Läkemedelsfond som har en årlig avgift hos SAVR på 0,93%. Avgifterna för läkemedelsfonder kan variera kraftigt och det är inte ovanligt med årliga avgifter på över 1,5%. Om du letar billiga läkemedelsfonder att investera i kan fonderna ovanför vara ett bra alternativ.

Direktlänk: Köp SEB Läkemedelsfond hos SAVR >>


Öppna ett konto hos SAVR och hitta de billigaste fonderna

SAVR är en ny aktör som på kort tid vänt upp och ner på fondmarknaden. De erbjuder idag nästan alla fonder som finns på marknaden och för oss är det självklart att investera i fonder via deras plattform. Som vi tidigare skrev är det viktigt att avgiften för fonderna är så låg som möjligt och SAVR har gjort det möjligt att investera i samma fonder som hos Nordnet och Avanza, men avgifterna är lägre, upp till 50% lägre. Att kunna investera i samma fond till ett lägre pris är självklart för oss. Att öppna ett konto är också kostnadsfritt.

Öppna ett kostnadsfritt konto hos SAVR och investera i fonder till en lägre avgift.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.