Recension – Trading For Dummies – av Lita Epstein & Grayson D. Roze

Trading for Dummies är en bok i den välkända och omfattande ”for dummies”-serien. Det är en bok som (trots sitt namn) riktar sig både till den som är relativt ny på trading, men även till den som har en del kunskap och erfarenhet av trading. Även om vissa saker kan vara självklara för den erfarna, så finns det något för de flesta att hämta härifrån. Den går igenom allt från att välja aktiemäklare, verktyg du behöver, fundamental och teknisk analys, strategier till praktisk trading m.m. Även om fokus för boken är trading med aktier så täcker den trading i allmänhet och tar upp trading med ETF:er, valutor, optioner m.m. Boken fokuserar på vad de benämner som ”position trading”, vilket är en mer långsiktig trading jämfört med swing- och daytrading. Låter det som en bok för dig? Läs då mer i recensionen nedan.


Kort fakta

FormatHäftad (Paperback / Softback)
SpråkEngelska
Antal sidor416
Utgivningsdatum2017-08-11
Upplaga4th Edition

Beskrivning från boken

Från baksidan:

Trade your way to a more profitable portfolio

Savvy traders can make money in both up and down markets-and now you can, too! Taking the stress out of the stock market, this no-nonsense guide helps investors at all levels take their portfolio to exciting new heights. You’ll benefit from sample stock charts, position trading tips and techniques, fresh ways to analyze trends and indicators, and all the latest information on trading stocks wisely in any type of market. Hands down, this trading book has it all!

Inside…

 • Observe market behaviour
 • Understand brokarage options
 • Trade wisely in any market
 • Follow trends for profit
 • Know when to buy and sell
 • Minimize risk with exchange-traded funds
 • Avoid trading mistakes

Lita Epstein, MBA, is the author of more than 35 books, including Bookkeping For Dummies and Reading Financial Reports For Dummies. Grayson D. Rose has worked in the financial services industry for StockChart.com since 2012. He now serves as a business manager at the company. He is the author of Tensile Trading: The 10 Essential Stages of Stock Market Mastery.


Bokens innehåll

Boken är hyfsat omfattande, 416 sidor, indelat i sex delar och totalt 22 kapitel. Den täcker och berör mer eller mindre det mesta som rör trading. De sex delarna är:

 1. Kom igång med trading
  • Boken går väldigt grundligt igenom en del grunder, som hur det funkar med nätmäklare, hjälpmedel och verktyg m.m. Har du inte koll på det är det såklart värt att läsa det.
 2. Att läsa det fundamentala: Fundamental analys
  • Den ger en bra introduktion till fundamental analys och går igenom marknaden, dess cykler och ekonomiska indikatorer. Den går in på analys av enskilda aktier/företag, vad som är viktigt att titta på samt olika siffror och nyckeltal. Det finns även ett kapitel om vad du bör tänka på innan du agera på analyser gjorda av andra.
 3. Att läsa graferna: Teknisk analys
  • Förutom att lära dig hur du läser och tolkar de olika graferna (de föredrar ”bar charts”, vilka ger samma info som de kanske vanligare candlesticks-graferna) går de igenom de vanligaste grafmönstren och hur du genom dem kan identifiera trender. De går även igenom de vanligaste tekniska indikatorerna och oscillatorerna.
 4. Utveckla strategier för när köpa och sälja aktier
  • Boken går in på money management och riskhantering, hur du kombinerar fundamental och teknisk analys. Den tittar på hur du praktiskt utför dina trades och hur du kan utveckla ditt egna tradingsystem.
 5. Risktagarnas paradis (swing- och daytrading, derivat, valutor)
  • Här berör de på vad de menar är mer riskfylld trading. De varnar väldigt för detta och att det inte är för nybörjaren, men de ger lite intro till det och rekommendationer för vidare läsning för den som är intresserad av detta.
 6. Delen för tior (Tio misstag, Tio ”överlevnadstekniker”)
  • En avslutande del om klassiska tradingmisstag att undvika och tekniker för att lyckas i det långa loppet.

Om bokens ”position trading”

Författarna fokuserar i denna bok på vad de kallar positionstrading (position trading). En mer långsiktig tradingstrategi som vanligen sträcker sig från några dagar eller veckor till några månader. Men i undantagsfallen kan en trade vara så kort som en dag eller så lång som över ett helt år. På det fundamentala går de in en hel del på sektorrotation efter marknadens cykler, jämförelse mellan jämförbara bolag inom samma bransch och såklart tolkningar av företagets resultat, siffror och nyckeltal. Men de lägger stor vikt på trender och den tekniska analysen av kursutvecklingen. I huvudsak vill de urskilja trender med hjälp av teknisk analys och det skall stödjas av den fundamentala analysen för att det ska vara en bra trade att gå in i.

Strategin är också utformad med en tydlig riskmedvetenhet. Mindre säkra tekniska signaler sållar de t.ex. bort, med hänvisning till mer riskfylld trading som swing- och daytrading.

Det är en strategi och idéer jag skulle säga passar många småsparare. En bra strategi för den som har eller vill lämna en ”köp-och-behåll”-strategi för en mer eller mindre aktiv trading. Den kräver inte överdrivet med tid och den kräver inte heller att en håller ständig koll på aktiekurserna.

Omdöme och betyg

Jag gillade boken i stort. En omfattande bok som jag i efterhand kan slå upp saker i emellanåt. Den täcker allt grundläggande om trading och lite till, men den går inte in på djupet på allt. Den tekniska delen gillade jag särskilt, det är bra för den som vill lära sig om teknisk analys, även om det inte är något revolutionerande där jämfört med andra böcker om teknisk analys.

Det är en amerikansk bok och avsnitt som berör t.ex. beskattning av trading o.s.v. är inte relevanta för den i Sverige skattande läsaren; det kan en hoppa över. Boken är också skriven på ett amerikanskt ”betald-per-ord-språk”. Det blir lite väl onödigt långa formuleringar och omskrivningar ibland och boken hade kunnat vara kortare med mer kondenserat innehåll utan att för den skull ha tappat sina poänger och viktiga innehåll. Detta gjorde att jag hoppade lite i ett par kapitel som intresserade mig mindre eller som jag kände att jag redan kunde.

 • Betyg
4

Sammanfattande omdöme och betyg

Boken Trading For Dummies rekommenderas till nybörjaren såväl till den som har en del erfarenhet av trading. För den mer erfarne och kunnige kanske mycket av innehållet i boken är repetition, men den är ganska omfattande och där finns något även för den erfarne att plocka upp. Efter en genomläsning är det en utmärkt bok att att ha som uppslagsverk och återkomma till. Den får fyra ekonomikusar av fem möjliga.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.