Opti eller Fundler

Att ta hjälp av olika placerings- och sparrobotar är något som allt fler gör idag. Detta beror inte minst på att dessa tekniker utvecklas konstant och blir därmed mycket bättre med tiden. Opti och Fundler är två av de sparrobotar som växer sig allt större på marknaden. Men vad är egentligen skillnaden mellan dessa? Och vilket alternativ är bäst? Fortsätt läsa för att få reda på mer!

Inlägget innehåller reklamlänkar.


Vad är Opti?

Opti är ett svenskt företag som erbjuder dig som kund att ta hjälp av en så kallad placerings- eller sparrobot, även kallat fondrobot och robotrådgivare, för att på ett enkelt och smidigt sätt spara pengar och göra bra investeringar. Deras målsättning är att tjänsten ska kännas bra och tillgänglig för alla, därav att den kommer till en rätt låg kostnad.

Det som gör att Opti sticker ut lite på marknaden av robotrådgivare är att de inte erbjuder någon personlig rådgivning. Utan istället går du tillväga på så sätt att du anger vilken typ av sparande och investerande du är intresserad av i deras app, där du får svara på diverse frågor om ekonomi, risker, önskemål osv.

Från den informationen kommer Opti att ta fram en automatiserad sparportfölj som matchar med det du angav. Vill du gå vidare med denna ser Opti till att dina pengar investeras och att de underhålls enligt planen. Med andra ord kan du spara och investera utan att själv behöva engagera dig, där din avkastning anpassas efter önskad risknivå.

En sak som särskiljer Opti är att en måste använda deras app för att spara, de har ingen spartjänst direkt på sin hemsida. Appen har ett högt betyg bland användare och den finns såklart både till iPhone/iOS och Android.


Vad är Fundler?

Precis som Opti är Fundler en automatiserad robotrådgivare eller fondrobot som ser till att du som kund får hjälp med att spara och investera på ett sätt som passar dig.

En stor skillnad mellan de två alternativen är dock att Fundler erbjuder en typ av personlig rådgivning där samtliga investeringsportföljer kundanpassas och skapas från grunden baserat på de förutsättningar du har. De två robotarna använder sig alltså av samma teori men på något varierande sätt.

Tack vare att Fundler investerar dina pengar på flera marknader och i varierande bolag sprids dina risker väldigt bra. På så sätt är det väldigt enkelt att anpassa vilken riskspridning och exponering du vill ha, där du sen kan förvänta dig en stabil avkastning utan att själv behöva varken lägga ner tid, energi eller ha kunskap om det.


Avgifter

Så hur ser avgifterna ut hos de olika fondrobotarna? Detta är en komponent som kan skilja sig rätt mycket mellan robotrådgivare som i grund och botten liknar varandra.

Börjar vi med att kolla på Opti, som tar en avgift på 0,5% plus avgiften på fonden, har du som kund goda möjligheter att göra bra affärer trots att du överlåter ansvaret åt företaget. Tack vare att provisionsdelen går tillbaka till dig som kund kan det liknas med att du får rabatt.

Likt Opti tar Fundler en relativt låg avgift på 0,49%, plus en fondavgift som innebär ett extra tillägg beroende på vilken portfölj det gäller. Önskar du ha dina pengar i en pensionsförsäkring tar de dock en något högre avgift för det.


Tillgänglighet

En komponent som kan vara avgörande för vilken robotrådgivare som är bäst är just dess tillgänglighet och åtkomst. Det vill säga, hur lätt tjänsten är att tillgå, vilka som har möjlighet att använda sig av den, samt hur det hela anpassas.

Opti – smidig tjänst för snabb hantering

Om vi återigen börjar med Opti så är det rätt enkelt att konstatera att de erbjuder en mycket smidig och tillgänglig tjänst som kan passa alla. Inte bara då deras automatiserade robotar ser till att skapa investeringsportföljer baserat på dina intressen, förutsättningar och önskemål, utan även då alla investerare kan hitta en nivå som faller en själv i smaken.

Tack vare Optis smidiga app går hela processen också väldigt snabbt då den är enkel och tydlig att ta sig igenom. Oavsett kunskap ser tjänsten till att anpassa dina investeringar efter dina värderingar bara några minuter efter att du fyllt i din information. Bekvämt och tillgängligt helt enkelt.

Fundler – kundanpassat för alla

Även Fundler levererar hög kvalité när det kommer till tillgänglighet, anpassning och åtkomst. Tack vare att du vid ansökningsprocessen får fylla i en hel del information om dig själv och ditt önskade sparande kan Fundlers robot sen avgöra vilka investeringar som gör sig bäst för dig.

Alla är välkomna att bli kund och komma igång med tjänsten när som, och det känns varken krångligt eller krävande – alla har en chans att investera för framtiden! Lösningarna är kundanpassade efter dina förutsättningar och önskad risk.


Fördelar med Opti

Både Opti och Fundler är riktigt bra alternativ när det kommer till trygga och smidiga robotrådgivare. Men trots att de är rätt likvärdiga finns det vissa komponenter som gör att de skiljer sig åt, även vad gäller fördelar. Fördelarna med Opti är att de erbjuder en diversifierad investeringsportföljd med god riskspridning för alla kunder.

Avgifterna är relativt låga redan från början. Trots det erbjuder de kunderna att få tillbaka en del av provisionen för att ge ytterligare lite bättre priser och ”rabatter” – det ökar chanserna för att du ska få bra avkastning.

En egenskap som även är rätt unik för just Opti är att deras tjänst endast finns tillgänglig via deras app. Det vill säga, för att få tillgång till din portfölj är det appen som gäller, vilket både är smidigt och roligt. På så sätt ökar även tillgängligheten oavsett var du är. Det känns proffsigt och tryggt men också enkelt. 


Fördelar med Fundler

Ser vi istället på Fundler och fördelarna som kommer med den automatiserade robotrådgivaren skulle vi där säga att de absolut bästa ligger i skapandet av varje enstaka portfölj. Trots att Fundler är en robot skapas varje investeringsportfölj helt från grunden, där risknivå och innehav bestäms utifrån den information du anger.

På så sätt får du en helt skräddarsydd portfölj som ger dig bästa möjliga förutsättningar att lyckas. Även avgifterna är rätt låga, vilket är positivt för dina chanser att få positiv och bra avkastning.

En annan sak som verkligen håller hög kvalité hos Fundler är deras tydliga, strukturerade och välgjorda hemsida. Trots att det är roligt och lätthanterligt med en app likt Optis känns det ofta väldigt mycket enklare att få en helhetsbild av vad som faktiskt ingår i en portfölj genom att besöka en hemsida. Detta har de verkligen gjort bra!


Vår rekommendation

Så vilken är egentligen den bästa robotrådgivaren, fondroboten eller placeringsroboten, Opti eller Fundler? Frågar du mig skulle jag säga att de båda två är rätt likvärdiga – de erbjuder i princip samma rådgivning, samma riskspridning och samma anpassade investeringsportfölj baserat på dina förutsättningar och önskemål.

Med tanke på att de båda även utgår från samma teori finns det inte mycket som skiljs åt just där. Däremot skulle jag nog säga att Fundler är det bästa alternativet för dig som vill ha en så personligt anpassad portfölj som möjligt, det vill säga i förhållande till andra modeller som också skapas av robotar.

Utöver att de skapar din portfölj helt från grunden inger Fundler även ett något mer professionellt intryck i och med deras riktigt välgjorda hemsida. Det hela känns på något sätt lite tryggare och lite tydligare, allt för att det ska kännas enkelt och smidigt!

Samtidigt är Opti ett än mer passande alternativ för dig som vill ha åtkomst till din investeringsportfölj oavsett var du är och vad du gör – via deras app är tillgängligheten konstant. Detta gör också att hanteringen känns något lättare.

Opti har även ett något bredare och mer varierat utbud i sina portföljer, där innehaven tillhör olika kategorier. Även denna robotrådgivare kan alltså vara ett bra alternativ om du vill kunna spara och investera utan ansträngning, tid och kunskap.
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.