Robotrådgivare – Bästa robotrådgivaren 2020

Ni som sen tidigare är familjära med ordet robotrådgivare har säkert redan koll på vad det är och vad det innebär, medan ni som inte har hört ordet tidigare troligtvis är någorlunda förvirrade. Robotrådgivare, vad är det egentligen? Faktum är att en robotrådgivare inte kräver en särskilt mycket längre förklaring än att det kan ses som en självstyrande förmögenhetsförvaltningstjänst som på ett sätt kan tjäna pengar åt dig genom att ge automatiserade investeringsrådgivningar.

Kort och gott är robotrådgivning till för att assistera vid olika investerings- och handelstillfällen där man har användning för portföljhandelsalgoritmer. Robotrådgivarna är alltså väldigt komplexa system som ska underlätta vid kapitalförvaltning genom att ge investeringsrådgivning baserat på sin programmering och utformning. Det finns olika typer av robotrådgivare med olika inriktningar, men vanligast är att de investerar i börhandlande fonder, aktier och andra fonder. Nedan går vi in mer i detalj på några olika robotrådgivare och vad de gör!

Inlägget innehåller reklamlänkar.

Investeringar i aktier, fonder, krediter, kryptovalutor, råvaror och andra värdepapper innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade kapitalet.


Avanza Auto

Avanza Auto är en robotrådgivare som skapats av den välkända nätmäklaren Avanza, något som de själva kallar för specialfonder. Tanken är att Avanza Auto ska hjälpa de som inte har tid, intresse eller kunskap om hur de själva ska investera sina pengar, där robotrådgivaren då kommer agera likt en personlig investerare som anpassar både köp och tidsperiod efter dina intressen för sparande.

Avanza Auto är programmerad för att investera brett och med låga riskmarginaler för att ge maximal avkastning under avsedd period, där dina pengar sätts in i specifikt utvalda fonder och därmed förvaltas automatiskt åt dig. Här kan du välja den Auto- portfölj som matchar din spartyp bäst, vilket sen är den grund som robotrådgivaren baserar sina investeringar på.

Om du tar del av Avanza Auto och någon av deras portföljer (1-6) får du en förvaltningsavgift på 0,35%, kombinerat med en underliggande förvaltningsavgift som aldrig kommer överstiga 0,15%. Du bestämmer själv hur mycket du vill spara, hur länge du vill spara, och när du vill spara, och sen överlämnar du all hantering och allt tänkande till roboten. Din portfölj optimeras automatiskt vid behov, och sen sköts sparandet helt av sig själv.

Reklamlänk


Lysa

Lysa är, precis som Opti och Avanza Auto, en form av automatiserad spartjänst där du som investerare kan få hjälp att förvalta dina pengar. Här baseras dina investeringar på hur mycket du vill spara och därmed lägga in för roboten att ta hand om, samt hur stor eller liten risk du är villig att ta.

Pengarna investeras sen i fonder som är specifikt utvalda för att ge långsiktigt trygg avkastning baserat på dina sparval, där riskspridningen är stor och tekniken modern. Trots att Lysa inte tillhör eller går under en befintlig bank har de tillstånd att förvalta kunders pengar för att låta kundens sparande bidra till högre avkastning, utan att kunden måste lägga sig i eller vara aktiv i sparandet.

Om du är intresserad av att investera med hjälp av Lysa robotrådgivare och automatiserade spartjänst kommer du få betala en avgift som sträcker sig från 0,15% upp till 0,24%, vilket i sig baseras på din investering och risktagande. Tjänsten är programmerad för att göra de val som är bäst för dig, där de i vanliga fall investerar i produkter som kostar 0,15%. Den totala avgiften är lägre än både Avanza Auto och Opti.

Reklamlänk


Opti

Opti är en variant av robotrådgivning, där programmerarna och skaparna av den moderna appen fokuserat på att kombinera runt 10 utvalda fonder som ska ge bästa möjliga resultat och avkastning i förhållande till den risk du valt att ta. Roboten anpassar alltså investeringen som passar dig bäst.

Här används både smart teknik och genomtänkt matematik för att kunna erbjuda säkra och smidiga investeringar gjorda direkt med hjälp av roboten, där du själv bara behöver bestämma hur mycket du vill spara och hur stor risk du vill ta. Det som gör att Opti skiljer sig från andra robotrådgivare är att det är en oberoende app som ger fri tillgång till automatiska investeringar utan att du ens behöver vara aktiv.

Om du använder dig av Opti bör du räkna med att du får betala ungefär 0,9% av din portföljs värde varje år, vilket är förhållandevis lite till många andra automatiserade portföljhandlare hos diverse banker och nätmäklare. Det smidigaste är att allt sker i en och samma app, där du bara behöver klicka på start för att komma igång.


Sammanfattning – Bästa robotrådgivaren

Efter en kort och övergripande genomgång om vad en robotrådgivare är, följt av några exempel på aktuella versioner av den automatisera investeraren, kan vi konstatera att en robotrådgivare utan tvekan kan vara ett framtidens hopp. Självklart är det valfritt om du själv vill bestämma över dina investeringar genom att sköta dem på egen hand, eller om du känner för att låta den moderna och smarta tekniken hjälpa dig på traven.

Med tanke på att det finns en hel del robotrådgivare av olika slag på marknaden finns det in princip oändligt med valmöjligheter, både när det kommer till hur mycket du vill investera, hur och när du vill investera, samt vilka risker du vill ta. I grund och botten baseras robotrådgivarens investeringar på din insättning och inställning till risktagande, där de sen är skapta för att välja ut de produkter som passar dig bäst.

Utifrån vår efterforskning av olika robotrådgivare och varierande system skulle vi säga att Lysa är den robotrådgivare som ger störst möjligheter för dig som kund att själv avgöra investeringsplanens riktning, för att sen helt kunna lita på att roboten håller sig till dina riktlinjer.

Oavsett vilken robotrådgivare som visar sig passa bäst för just dig kan en långsiktig investeringsplan ge väldigt bra avkastning på det här sättet, där de komplexa automatiserade systemen och moderna teknikerna bidrar till smarta investeringar utan att du måste vara delaktig. Direkt investeringsrådgivning baserat på passivt sparande, helt enkelt. 

Reklamlänk
Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.