TIN Ny Teknik – Analys av fonden TIN Ny Teknik

TIN Ny Teknik, tidigare Core Ny Teknik, är en aktiefond som ägs av fondbolaget Teknik Innovation Norden Fonder AB, som fick tillstånd att bedriva fondförvaltning i november 2019. Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är grundarna av TIN Ny Teknik, där de fokuserar på att investera i teknik, hälsa och digitala varumärken. Både företag och privatpersoner kan ta del av fonden.

Precis som namnet lyder satsar de på teknikdrivna tillväxtbolag i Norden, alltså småbolag med kraftig tillväxt. Tanken är att skapa bättre möjligheter för de som är intresserade av att investera i innovativa och digitala företag, och att fler ska kunna ta del av ett långsiktigt sparande med ökad tillväxt i framtiden.

Förvaltare hos TIN Ny Teknik  

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn är ansvariga förvaltare för TIN Ny Teknik. Carl Armfelt har jobbat med TIN Ny Teknik sen de startade projektet i februari 2019, där han gick in med tidigare erfarenheter och kunskap från sin tjänst som förvaltare på Swedbank Robur.

Även där låg hans fokus på investering i småbolag och tillhörande fonder, där han bland annat skötte Swedbank Robur Ny Teknik ihop med nuvarande kollegan Sprinchorn. Carl har jobbat med aktier ändå sen år 2007, där han bland annat varit delaktig i företag som Brummer & Partners och Nordea.

Erik Sprinchorn har även han varit delaktig i uppstarten av TIN Ny Teknik tillsammans med Carl, och har precis som Carl arbetet som fondförvaltare sen flera år tillbaka med ett stort fokus på småbolagsfonder.

Sen 1995 har han arbetet inom bankvärlden och fått stor erfarenhet från sina tjänster hos diverse olika företag, bland annat SEB Enskilda, Swedbank Robur och Brummer & Partners.  Det var under hans förvaltningstjänst hos Swedbank Robur som han tillsammans med Carl förvaltade Swedbank Robur Ny Teknik, och det var därifrån de tog sig vidare för att starta sin egen fond.

Armfelt och Sprinchorn – Swedbank Robur Ny Teknik

Swedbank Robur Ny Teknik har funnits sen 1996 och har under dess tillväxt uppmätts med en fondförmögenhet på flera miljarder, inte minst sen Carl och Erik tog över skeppet fram tills det att de avgick för att starta sin egen fond TIN.

Under många år var de otroligt framgångsrika förvaltare hos Swedbank och fick många sparare, framförallt de privata investerarna, att bli intresserade av fonden. De två fondförvaltarna fick stort förtroende hos de privata spararna, som under några års tid höjde det förvaltade kapitalet till en högsta peak på 20 miljarder.

Det fanns ingen tvekan om att förvaltarduon var otroligt duktiga på att investeradet dem sysslade med, och valet att fokusera på småbolagsfonder med ordentlig tillväxt var ett lyckosamt koncept. Det var inte förens fonden ökat rejält och omsatt ett tiotal miljarder som Carl och Erik valde att avgå från Swedbank Robur och starta igång sin egen resa.


Innehav i TIN Ny Teknik

Med flera decenniers erfarenhet har Carl Armfelt och Erik Sprinchorn valt att satsa smart på småbolag som kommer att bli allt mer eftertraktade i framtiden, det vill säga att de investerar i företag som arbetar med teknik, mjukvara, hälsa och digitala varumärken. Deras ledord är teknisk innovation, där de vill bevisa att det är vad som gäller framöver.

Med det sagt har de ett starkt innehav i diverse teknikdrivna tillväxtbolag av den mindre storleken, som främst speglas av lönsam tillväxt och starka kassaflöden. Fokus ligger på företag i Norden, men 30% av fondens innehav får placeras globalt och utanför Norden. Deras 10 största innehav är:

  • Embracer Group
  • Take Two Interactive
  • Evolution Gaming
  • Stillfront Group
  • Nordic Entertainment Group
  • Novo Nordisk
  • Surgical Science
  • Frontier Developments
  • Kindred
  • Xero

Avkastning

En av de största fokuspunkterna för TIN Fonder är att avkastningen inte bara behöver vara bra på lång sikt, utan de strävar också efter att tillväxten i de olika bolagen ska vara stark och lönsam redan inom en viss period. Därför satsar de på innovativa företag med generösa möjligheter för snabb tillväxt, där de framtida resurserna kommer bli allt mer värdefulla.

Med deras erfarenheter av tidigare investeringar, aktiehandel och fondförvaltning ser de många fördelar i att satsa på tekniskt innovativa företag tror de snabbare tillväxt och bättre avkastning än snittet. De är måna om att investera hållbart med fokus på framtida behov för att kunna ge bästa möjliga avkastning till de som väljer att investera i fonden. 

Sedan starten i februari 2019 fram till början av maj 2020 har fonden avkastat ca 39 % efter avgifter. Under samma period har Stockholmsbörsen avkastat 0 %, därmed har TIN Ny Teknik givit en stor överavkastning historiskt.

TIN Ny Teknik avkastning
TIN Ny Tekniks avkastning sedan 4 februari 2019

Avgift

Fonden handlas dagligen och den årliga avgiften för TIN Ny Teknik uppgår till 1,59% hos Avanza. TIN Fonder samarbetar med de flesta banker på marknaden och du kan därmed köpa fonden hos bland annat Avanza, Nordnet och SAVR. Därmed kan du enkelt investera i fonden redan idag.

BankÅrlig avgift
Avanza1,59 %
SAVR1,05 %

Fördelar med fonden

TIN Fonder är ett bra alternativ för dig som tror på att innovativa bolag har större och bättre förutsättningar när det kommer till tillväxt och ökade vinster, för dig som tror på Norden som en attraktiv region för snabbt växande bolag, och för dig som tror på att teknik är en av framtidens nyckelpunkter för en hållbar värld.

Fördelen med att investera i TIN ligger alltså inte bara i att de noggrant väljer ut sina investeringar och att de satsar på småbolag med stora potentialer och snabbt ökande tillväxt, utan det finns även fördelar i att de har valt att fokusera på att bygga en fond med ett innehav som främst riktar sig mot privatpersoner.

Nackdelar med fonden

En nackdel med TIN fonder och deras sätt att investera i en rätt nischad framtidsinriktning är att investeringarna blir rätt snäva, vilket innebär att fonden och innehavet kan sättas i en viss position med mycket risk om de valda inriktningarna tar en negativ vändning.

Sammanfattning

TIN Ny Teknik är en fond som bedrivs av de två erfarna fondförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn, som tidigare jobbat med diverse investeringar, fonder och aktiehandel hos ett flertal välkända banker. Under flera år drev de fonden Swedbank Robur Ny Teknik och skapade rejäl framgång, där de omsatta flera miljarder och förvaltat kapital.

Det var inte förens år 2018 som de två kollegorna kända att det var dags att ta nya steg i en ny riktning. De valde därmed att avsluta på topp hos Swedbank Robur och startade istället igång sin egen fond, Core Ny Teknik. I november 2019 fick de tillstånd att bedriva fondförvaltningen, och sen dess har det varit full fart.

Idag heter fonden TIN Ny Teknik och kan köpas hos bland annat Avanza och Nordnet. Fonden satsar på att investera i små till mellanstora företag med fokus på teknisk innovation och framtida utvecklingar, där de främst investerar i bolag som sysslar med teknik, mjukvara, hälsa och digitala varumärken.

Fokuspunkten ligger på tekniska småbolag i Norden, därav företagsnamnet Teknik Innovation Norden Fonder AB. De har valt att fokusera på ett upplägg som ska främja investeringar och sparande för privatpersoner främst, där de vill ge möjligheten att investera i en stabil fond med tillväxt som inte nödvändigtvis behöver ske under flera års utveckling.

Lästips:Informationen på denna sida och sajt är inte och ska inte tas som personlig investeringsrådgivning. Det finns alltid risker med investeringar. Värdet av investeringar kan förändras och det är möjligt att förlora det investerade kapitalet helt och hållet. Historisk utveckling garanterar inte framtida avkastning. Vi tar inte ansvar för investeringar gjorda baserade på information från denna sida och sajt. Gör alltid din egen analys innan en investering.